banner204

banner177

banner193

banner205

KERBELA OLAYI’NIN YAŞANDIĞI AŞURE GÜNÜ, AŞURE YEMEK DOĞRU MUDUR?

Arapçada "on" anlamında olan "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı Muharrem ayının onuncu gününe denk gelmektedir.  Öte yandan hicri takvime göre 10 Muharrem 61'de Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve 72 kişinin şehit edildiği ‘Kerbala Olayı’nın aynı güne gelmesi sebebiyle birçok Müslüman aşure dağıtmayı ve tüketmeyi doğru bulmamaktadır.

YAŞAM 06.08.2022, 13:47
KERBELA OLAYI’NIN YAŞANDIĞI AŞURE GÜNÜ, AŞURE YEMEK DOĞRU MUDUR?

Arapçada "on" anlamında olan "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor.

Hadislere göre, Nuh Peygamber'in gemisinin tufandan kurtulması ve Musa Peygamber'in Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması da bugün içerisinde gerçekleşti.

İMAM HÜSEYİN BİN ALİ BU TARİHTE ŞEHİT EDİLDİ

Aynı zamanda Emevi Devleti'nin ikinci Halifesi Yezid bin Muaviye tarafından hicri takvime göre 10 Muharrem 61'de (10 Ekim 680)  Muhammed Peygamber'in torunu olan Hüseyin ve beraberindeki 72 yakınının şehit edildiği "Kerbela Olayı" da bugün yaşandı.

Müslümanlar bu olayların muharrem ayının onuncu gününde yaşanmasından dolayı bugüne büyük önem vermekte.

Nuh Peygamber'in çağrısına uyarak gemiye binenlerin aşure aşı tüketmeleri sebebiyle Müslümanların aşure yaparak paylaşma geleneği de bugün yaşatılıyor.

Ancak birçok Müslüman “Kerbala Olayı” sebebiyle Muharrem Ayında aşure tüketmeyi doğru bulmuyor.  

EHLİBEYT NEDİR VE KİMLERDİR?

Ehlibeyt kelimesi dini terim olarak geçmektedir. Hz. Muhammet ve aile fertlerinin tamamını ifade etmektedir. Buradan da anlayacağımız gibi ehlibeyt içerisine giren kişiler Hz. Muhammet ve ailesidir. Peygamber efendimizin bu ailesi ehlibeyti meydana getirmektedir.

Hz. Muhammet'in soyunun olduğu aileler ehlibeyt topluluğunu meydana getirmektedir. Ehlibeyt topluluğu içerisinde yer alan aileler ise Hz. Muhammet ve ailesi onun soyundan gelen Hz. Ali, Cafer, Abbas ve Akil aileleridir.

Peygamber efendimizin ehlibeyti kendisinin varlığıyla başlamıştır. Hz. Fatıma ehlibeyt içerisinde yer almaktadır. Hz. Muhammet'in son çocuğudur. Hz. Fatıma aynı zamanda ilk iman eden kişiler arasındadır.

Hz. Hasan peygamber efendimizin torunudur. Hz. Fatıma ve Ali bin Ebu Talib'in büyük oğludur. Hz. Hasan bu sebepten dolayı ehlibeyt içerisinde yer almaktadır. Hz. Hasan kardeşi Hz. Hüseyin ile birlikte peygamber efendimizin soyunu günümüze kadar taşıyan iki kişiden biridir. Ona duyulan sevgi ve şefkat Hz. Muhammet'in vefatından sonra da devam etmiştir.

Hz. Fatıma ve Hz Ali'nin bir oğlu da Hz. Hüseyin'dir. Dolayısıyla Hz. Hüseyin Hz. Muhammet'in torunu olarak ehlibeyt içerisinde yer almaktadır.

Muharrem Ayında Hangi Günler Oruç Tutulur?

Mübarek Ramazan Ayının ardından en kıymetli oruçlar arasında yer alan Muharrem Ayı oruçlarının fazileti çok büyüktür. Muharrem Ayı’nda hangi günler oruç tutulmalıdır? Öte yandan  6 Ağustos Cumartesi günü hicri takvime göre 8 Muharrem’e denk gelmektedir.

Muharrem ayı orucu ne zaman diye baktığımızda ise Zilhicce’nin son yani 29 Temmuz 2022 Cuma, Muharrem ayının ilk gününü yani 30 Temmuz 2022 Cumartesi oruçlu geçirmenin fazileti büyüktür. Muharrem ayının ilk gününü oruçlu geçirmenin fazileti hakkında “Zilhiccenin son günüyle Muharremin ilk gününü oruçlu geçiren kişiye Allah Teâlâ elli senelik kefaret yazar.” diye rivayet edilmiştir. Bunun dışında Hadis-i Şerifler incelendiğinde bu orucun üç şekilde tutulabileceği ortaya çıkmaktadır. İlki her on gününde bir gün oruç tutmak suretiyle üç gün oruç tutmaktır. İkincisi Muharrem ayının her haftasından üç gün oruç tutmaktır. Bu günler Pazartesi, Perşembe ve Cuma günleri olabilir. Üçüncüsü ise birer gün arayla oruç tutmaktır. Bu Davud Aleyhisselamın orucudur. Abdullah ibn Amr (Radıyallahu Anhüma), her haftadan üç gün oruçtan daha fazlasını tutabileceğini söyleyince, Peygamber Efendimiz (S.A.V) ona şu tembihte bulunmuştur: “O zaman, oruçların en güzeli olan Davud Aleyhisselamın orucunu tut. O, bir gün oruç tutar, bir gün tutmazdı.” Ayrıca Muharrem ayının başında, ortasında veya sonunda yani 13, 14 ve 15. günlerinde ya da 9, 10 veya 10, 11. günlerinde oruç tutulabilir.

Yorumlar (1)
Mustafa Yaşar 2 yıl önce
Allah razı olsun. Derli toplu bir şekilde ifade etmissiniz
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P