RUHSAL ENGELLİ BİREYLER SORDU ALİNUR AKTAŞ CEVAPLADI

Diğer engelli bireylerin aksine toplumda en az bilinen engelli grubu olan ruhsal engelli bireylerin toplumdaki yeri önemi ve onların topluma kazandırılmasına yönelik gerçekleştirilen ‘Benim Gazetem’ sosyal sorumluluk projesinin ikinci durağı Bursa Büyükşehir Belediyesi oldu.

YAŞAM 10.10.2021, 15:03 29.09.2022, 14:14
RUHSAL ENGELLİ BİREYLER SORDU ALİNUR AKTAŞ CEVAPLADI

Bursahaberdar Gazetesi ve Özel Huzur Bakım Evi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen proje kapsamında ruhsal engelli bireyler ve Bursahaberdar Gazetesi muhabirleriyle Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile bir araya geldi.

Kendinizden Biraz Bahseder Misiniz Başkanım, Sizi Tanıyabilir Miyiz?

Alinur Aktaş, “1970 İnegöl doğumluyum, ilk orta ve lise eğitimimi İnegöl’de tamamladım. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi İşletme bölümü mezunuyum. 1992-2002 arasında iki farklı firmada çalıştım. Çilek Mobilya’da Pazarla Müdürlüğü yaptım. 60’dan fazla ülkeyi ziyaret ettim. Hakkari haricinde Türkiye’nin 80 vilayetini gördüm. Şehirlerin alternatif yollarını dahi iyi bilecek kadar gezdim. Araba kullanmayı çok seviyorum. 2002 yılından sonra kendi işimi yapmaya başladım. İnşaat malzemeleri üreten bir şirketin ortağıyım. 2001 yıl sonuna AK Parti Kurucu Yönetim Kurulu üyesi oldum. Üyeliğimden 26 ay sonrada belediye başkanı oldum. 2004’den bu yana kesintisiz 17 yıldır belediye başkanıyım. 3 dönem İnegöl Belediye Başkanı olarak görev yaptım. Şu anda da Büyükşehir Belediye Başkanıyım. Evliyim iki çocuğum var. 26 yaşında bir oğlum, 16 yaşın da bir kızım var. Oğlum yüksek mimar, kızım da lise 3. Sınıf öğrencisi. Eşim ise İlahiyat Fakültesi mezunu ev hanımı. 3 tane ablam var. Ablamın biri 69 yaşında, 45’li yaşlarda yeğenlerim var. Ben onlarım dayısıyım ama yaşıt gibiyiz onlarla. 17 buçuk yıldır kesintisiz belediye başkanlığı yaptığım için hayatı biraz farklı yaşadık. Aynı zamanda mali müşavirim 3 yıl bu mesleğimi de yaptım. 1992’den bu yana kesintisiz çalışıyorum. 29 yıldır çalışıyorum.”

Büyükşehir Belediyesi Engelli Bireyler İçin Neler Yapıyor, Proje ve Çalışmalardan Bahseder Misiniz?

Belediyecilik yol, yeşil, alan, ulaşım, kanalizasyon, sosyal yardımlar bunlar belediyeciliğin klasik hizmetleri… Son yıllarda şehirlerde engelli bireyleri, yaşlıları, ihtiyaç sahipleri, sokak hayvanlarını de önceleyen velhasıl şehirdeki bütün tarafları kucaklayan bir belediyecilik anlayışı gelişti. Hepimiz birer engelli adayıyız. Engellilik nedir;  Ruhsal, zihinsel, bedensel engellilik gibi farklı farklı aşamaları var. Sayın Cumhurbaşkanımız bu konuda ciddi bir farkındalık ortaya koydu. Önceden Avrupa’dan Türkiye geldiklerinde anlatırlardı… Orada bakım merkezleri, kreşler, rehabiltasyon merkezleri var diye anlatırlardı bizde bakardık bizim ülkemizde olur mu diye… Bugün çok şükür devletimizin ve özel sektörün yaptığı bizimde destek olduğumuz ciddi çalışmalar var. Büyükşehir Belediyesi olarak akü şarj dolum istasyonlarından, otobüslerin engelli araçlarına göre revize edilmesine kadar, alzhemir, zihinsel engelli ve otistik bireylere yönelik veli yada vasileri tarafından elektronik ortamda takip edilmeleriyle alakalı elektronik takip sistemi dahi başlattık. Engelliler Şube Müdürlüğümüz adında müstakil bir birimimiz var.  Görme Engelliler Futbol takımı Bursa’da 1. Sırada. Onların futbol maçına gidip, maç öncesi kazanmaları için teşvik primi verdik. Sporla alakalı teşviklerimiz sürüyor. Modern bir şehrin en önemli parçalarından biri de engelliler ile alakalı şehri kucaklayan yapı ortaya koymak.

11 branşta 8 bin çocuk,  8 branşta 108 engelli çocuğun katılım sağladığı “Spora Engel Yok” adında Yaz spor okulları düzenledik. Engelliler Müzik koromuz aynı şekilde faaliyetlerine devam ediyor.

“Türkiye geneli nüfusun yüzde 13’nün engelli birey olduğu biliniyor. Kabaca bir hesap yaptığımızda Bursa’da 300 bin birey engelli ve diğer tüm bireylerde birer engelli adayı”

Engelli Bireylerin Hayatlarını Kolaylaştırmak İçin Belediyelerimizin Yapması Gerekenler Nelerdir?

Hayatın her aşamasında yürüdüğü kaldırımdan, tekerli sandalyesini götürdüğü yoldan, bineceği otobüsten, çıkacağı asansöre kadar hayatını ne kadar kolaylaştırabiliyorsanız. Engellilere karşı görevinizi yerine getiren bir belediye oluyorsunuz.

Büyükşehir de çalışan engelli personel sayısı nedir, aralarında ruhsal engelli birey var mı?

Görme, işitme, ortopedik ve ruhsal engelli toplamda 165 personelimiz var. Kanun gereği engelli birey çalıştırma zorunluluğu var.

Bursa’da Engelliler İle İlgili Vatandaşlar Sizce Yeterli Bilgeye Sahip Mi? Bu Bilinci Oluşturmak İçin Neler Yapılmalı?

Tam olarak yeterli bir bilince sahip olduğumuzu düşünmüyorum. Türk toplumunun acıma duygusu ağır basıyor. Acımaktan ziyade vazifemizi yapmak gerekiyor. Örneğin engelli rampasının önüne aracınızı park etmeyeceksiniz. Engelli bireylere engel olan bizleriz bu anlamda vatandaşlarımıza da büyük sorumluluk düşüyor. Son yıllarda ciddi bir aşama kaydedildi.

Ruhsal Engelli Bireyler Hakkında Bilginiz Var Mı? Ruhsal Engelliler İçin Yapılacak Proje Çalışması Var Mı?

Engellilik denince ilk akla fiziksel, ortopedik veya görme engelliler geliyor ama ruhsal engelli bireylerde bilinmeli. Bu noktada üstümüze düşen maddi ve manevi sorumluluklarımızın farkındayız. Kurslar, etkinlikler, projeler kısacası hayatlarını kolaylaştırabilecek tüm hizmetler ve sosyal faaliyetler konusunda arkadaşlarımızla sürekli olarak konuşuyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak farklı kurumlara da destek sağlıyoruz. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz le çalışmalar gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bize gelen projelere sıcak bakıyoruz. 

Daha Önce Bizlere Tatil Programı ve Tarım Projesi yapmıştınız. Tekrar Böyle Bir Çalışma Yapılması Gündemde Mi?

Tatil ve tarım programını tekrar gerçekleştireceğiz. Bu konuda ilgili çalışma arkadaşlarımıza konuyu ileteceğim.

Bursa İçin Hayalim Dediğiniz Ancak Şuan Gerçekleştirilmesi Mümkün Olmayan Bir Projeniz Var Mı?

Benim en büyük hayalim Bursa’yı yıkıp tekrar yapmak. Bu da imkansız. Her gece Bursa’yı bozup yıkıyorum ama sabah kalktığım da yine aynı Bursa’yla karşılaşıyorum

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:11
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:54
Yatsı 21:20
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P