TÜRK KIZILAY BURSA BİNLERCE KİŞİYE UMUT OLUYOR

Türk Kızılay Bursa Şubesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tutanç, her yıl 29 Ekim - 4 Kasım tarihleri arasında kutlanan Kızılay Haftası vesilesiyle; Kızılay’ın ve Kızılay Bursa Şubesi’nin gerçekleştirdiği yardım ve çalışmaları anlattı.  Türk Kızılay Bursa Şube Başkanı Prof. Dr. Murat Tutanç, “Gönüllülük ilkesini ve Kızılaycılık ruhunu herkese aşılamayı hedefliyoruz” dedi.

YAŞAM 03.11.2021, 11:39
TÜRK KIZILAY BURSA BİNLERCE KİŞİYE UMUT OLUYOR

Kurulduğu 1868 yılından bu yana ayrım gözetmeksizin insan ıstırabını dindirmek ilkesiyle hareket eden Kızılay, toplumsal dayanışma ve sosyal refahı arttırmak, muhtaç insanlara barınma, beslenme ve sağlık yardımı ulaştırmak gibi görevlerin yanı sıra kan, afet, uluslararası yardım, göç ve mülteci hizmetleri, sosyal hizmetler, sağlık, ilk yardım, eğitim, gençlik ve mineralli su işletmeleri alanlarında da faaliyet gösteriyor. Geçen yıl Covid-19 pandemisinin gölgesinde EBA TV aracılığıyla faaliyetlerini öğrencilere anlatan Kızılay, bu yıl 81 ilde genç nesilleri farklı etkinliklerle bir araya getiriyor. Türk Kızılay Bursa Şube de haftayı bir dizi etkinlikle kutlayacak.

Tutanç, “Türk Kızılayı Bağışçılarının katkılarıyla hizmet eder. Devletten aldığı herhangi bir ödenek yoktur.”

  KIZILAY’DAN TOPLUMA ÖNEMLİ ÇAĞRI “GÖNÜLLÜ OL”  

Bu yıl Kızılay Haftası boyunca “Haftalara, aylara, yıllara sığmayan iyilik için gönüllü ol” teması kapsamında çocuk ve gençler için renkli etkinlikler ve bilinçlendirici faaliyetler düzenlendiğini kaydeden Başkan Tutanç, “Şu anda Türkiye genelinde 170 binden fazla gönüllüsü bulunan Kızılay’ın Aralık 2020’de devreye alınan yeni gönüllü yönetim sistemi gonulluol.org’un tanıtılmasının ardından “2021 Gönüllülük Yılı” ilan edilerek yıl boyunca gönüllülük çalışmalarını artıracak çeşitli faaliyetler ve uygulamalar hayata geçirildi. 2021 Gönüllülük Yılı’nda Kızılay Haftası’nın ana teması ise “gönüllülük” üzerine inşa edildi. 29 Ekim-4 Kasım tarihleri arasında da Türkiye’nin 81 şehrinde Kızılay’ın gençlik ve kadın teşkilatları pankartlar eşliğinde her il ve ilçede Kızılay Haftası yürüyüşü gerçekleştirecek. Kalabalık alanlara kurulacak olan stantlar ile Kızılay’ın faaliyetleri anlatılarak gönüllü kazanımı sağlanmaya çalışılacak. Kızılay’ın kan verme stantları da hafta boyunca kan bağışında bulunmanın önemine dikkat çekecek. Bursa Şube olarak düzenlediğimiz etkinliklere yoğun katılım bekliyoruz” diye konuştu.

  BURSA’DA 14 BİN 172 KİŞİYE YARDIMLAR ULAŞTIRILIYOR  

Türk Kızılay Bursa Şubesi’nin gerçekleştirdiği yardım ve çalışmaları anlatan Tutanç, Bursa’da ihtiyaç tespit çalışmalarının düzenli aralıklarla devan ettiğini aktararak, “İhtiyaç sahibiyim diyerek başvuruda bulunanların her türlü maddi gelirleri ve mal varlıkları araştırılır, daha sonra ev ziyareti yapılıp ihtiyaç seviyesi belirlenir. İhtiyaç seviyesine göre nakit, ayni ve diğer yardımlarda bulunulur. Şu anda Tespiti yapılmış toplam 14 bin 172 yardım almaya devam eden insanımız bulunmaktadır. Bu kişiler arasında mülteciler bulunmamaktadır. Mültecilere Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler fonlarıyla hizmet eden Kızılay Toplum Merkezi birimi yardım etmektedir.”

KIZILAY’DAN İHTİYAÇ SAHİPLERİNE ALIŞVERİŞ KARTI

Kızılay’ın yardım çeşitlerinden bahseden Başkan Tutanç, “Giyecek, gıda ve sıcak yemek, meslek edindirme, barınma, psikolojik destek, dezavantajlı (engelli) grubun derslik ve kırtasiye ihtiyacı, öğrencilere kitap, kütüphane kırtasiye malzemeleri, afet ve ilk yardım bilinci, Kızılay ve gönüllülük bilinci edindirme ve birçok alanda sosyal ve maddi çalışmalar gerçekleştiriliyor. Nakit yardımları kesinlikle elden yapılmamaktadır. Hesaba havale şeklinde olmaktadır. Elden yapılan yardım alkol ve sigara alınamayan 200 TL’lik alışveriş kartıdır” dedi.

KIZILAY’IN KOLLLARI HER KESİME UZANIYOR

Türk Kızılay Bursa Şubesi’nin ihtiyaç sahiplerinin tespiti ve yardımların ulaştırılması noktasında büyük rol üstlenmesinin yanı sıra diğer faaliyet alanlarına da değinen Tutanç, “İlk Yardım Kurs Merkezi ve Kız Öğrenci Yurdu ile hizmet vermekteyiz. Gençlik kolları, kadın kolları ve yeni kurmakta olduğumuz Engelsiz Kulübü ile özellikle gençler ve çocuklara eğitim, okul bakımı, kütüphane yapımı, çocuk eğlence etkinlikleri, yaşlı ziyaretleri yapmaktadır.” dedi.

“ŞUBE GELİRLERİ TAMAMEN BAĞIŞÇI KAYNAKLI”

Şube gelirleri ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Tutanç, “Türk Kızılay Bursa Şubesi gelirleri tamamen bağışçı kaynaklıdır. Daha önce bağışlanan gayrimenkullerin kira gelirleri, nakit ve ayni bağışlardan elde edilir. Her bağış çeşidi(zekat, fidye vs. ) ayrı hesaplarda tutulup harcanır.  Kamu Yararına dernek olmamızdan dolayı bize bağışlanan tutarın %100’ü vergi matrahından düşülebilmektedir.  Yardım edilen kişi fazlalığı sebebi ile çok ciddi sirkülasyon vardır ve sürekli nakit bağış ihtiyacımız olmaktadır.” dedi.

 PROF. DR. MURAT TUTANÇ KİMDİR

1976 yılında Mersin’de dünyaya gelen Murat Tutanç, ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimini doğduğu şehirde tamamladı. Tıp Fakültesi eğitimini Adana’da başarıyla bitiren Tutanç,  Çocuk Sağlığı ve Hasatlıkları ihtisasını Diyarbakır’da bitirdi.  Van’ın Muradiye ilçesinde mecburi hizmetini yerine getirdikten sonra  2009 yılında memleketi olan Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde akademisyenlik hayatına başladı. Burada ve Bursa Yüksek İhtisas hastanesinde Çocuk Sağlığı  ve Hastalıkları Eğitim Klinik kuruculuğunda görev aldı.  Birçok yer ve basamakta idari görevlerde bulundu. Birçok önemli bilimsel ve akademik çalışmaya imza atan ve katkı sağlayan Prof. Dr. Murat Tutanç şuanda Bursa Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hasatlıkları Eğitim Kliniği kuruculuğu ve Bursa Kızılay Şubesi Başkanlığını yürütmektedir. Evli ve 3 erkek çocuk babası olan Tutanç, 3 erkek çocuk babası olmanın mutluluk verici olduğu dile getirirken hiç şikayetçi olmadığını ifade ediyor.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:30
Güneş 06:04
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:59
Yatsı 21:27
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P