banner201

banner177

banner193

YENİ OKULA BAŞLAYAN ÇOCUKLARA NASIL DAVRANILMALI

Anne baba olduğumuz ilk an, o mucize ile karşılaştığımız ilk anın büyüsünden çıkamayız. Ne kadar büyürlerse büyüsünler anne babalarının gözünde her zaman küçük kalırlar. İlk öğretmen her zaman anne-baba olsa da çocuklarımız büyüdükleri ve okula gitme zamanları geldiği zaman ne yapacağımızı şaşırırız. Çocuğumuzu psikolojik olarak bu sürece hazırlamak oldukça önemlidir. Okula başladığı zaman çok ağlayan ve alışmakta zorluk çeken çok fazla öğrenci olabilmektedir.

YAŞAM 28.08.2022, 10:41
YENİ OKULA BAŞLAYAN ÇOCUKLARA NASIL DAVRANILMALI

Kimi çocuklar ise hemen adapte olup arkadaş ortamını oluşturmaya başlıyor. Çocuklar arasındaki bu farkı aileleri tarafından yetiştirilme tarzı oluşturuyor. Bazı ailelerin çok yumuşak yaklaşması, sert yaklaşması, çocuğun davranışları konusunda ya da disiplin konusunda ne yapacağını bilememesi çocukları hayatlarının her alanında etkiliyor. Kimi çocuklar aşırı bağımlılık sergilerken kimi çocuklar özellikle de anne ile güvenli bağlanma oluşturan çocuklar güvenli bir şekilde anne babadan ayrılıp dış dünya ile iletişim kurmakta zorlanmıyor. Süreci öncesinde dikkatli yürütmenin çocuğumuzun dış dünyaya rahatlıkla açılmasında büyük yararı olacaktır.

Okula Alıştırma Sürecinde Çocuğa Nasıl Davranmalı?

Çocuğun okula başlama süreci çocukta kaygı oluşturduğu gibi kimi zaman anne babalarda da büyük bir kaygı oluşturabiliyor. O kadar ki okula giderken ağlayan ya da çocuğundan ayrılırken ağlayan anneler görüyoruz. Bu durum çocukta okul korkusu dışında genel yaşantısı ile ilgili büyük travmalar oluşturabiliyor. Öncelikle her ne kadar endişelensek de bu durumu çocuğumuza belli etmemeliyiz. Çocuklar anne babalarının psikolojilerinden ve davranışlarından çok etkilenirler.

 Bunun yanı sıra okulu çok öven, çok fazla mutluluk içeren anlatımlar da yapılmamalıdır. Bunun nedeni ise çocuğun okula karşı aşırı bir şekilde beklenti içine girmesi ve bu beklenti karşılanmadığı halde ya da onun düşüncesi ile uyuşmadığı durumda hayal kırıklığı yaşaması. Bu durum okuldan soğutur. Okula alışma ve kabullenme sürecini uzatır. Okul hayatı boyunca aşılması zor bir isteksizlik yaratabilir.

Okul Öncesi Çocuklar Nasıl Bilgilendirilmelidir?

Okula ilk başlarken çocuğa okul, öğretmen ve yapılacak şeyler ile ilgili doğru bilgiler verilmelidir. Korkutmayan, yormayan, çok beklenti içine sokmayan anlatımlar yapılmalı. Neden okula gitmeliyiz? Sorusu birlikte beyin fırtınası şeklinde cevaplandırılabilir. Okul materyallerinden bahsedebilirsiniz. Öğreneceği bilgilerden ve bu bilgilerin onun ne kadar çok işine yarayacağından bahsedebilirsiniz. Kendi okul anılarınızdan bahsedebilirsiniz. Okula başlamak ve okulun ilk gününü anlatan kitaplar alıp okumanızda çocuğunuzda güzel etkiler bırakacaktır.

İlk günleri için okulun yakınlarında olacağınızı söyleyebilirsiniz. Size kolayca ulaşacağını düşünmek çocuğunuzun içini rahatlatabilir. Kaygılandığı durumlarda öğretmeni ile konuşabileceğini ve orada ona yardım edebilecek diğer personellerden bahsedin. Yalnız olmadığını, güvenli bir alanda olduğunu bilmesi okulu daha çabuk kabullenmesine yardımcı olur. Onun için seçtiğiniz okulu öncesinde okullar açılmadan önce birlikte gezebilirsiniz. Sınıfını ve bahçesini birlikte inceleyin. Hatta okul yolunu bile keyifli hale getirebilirsiniz. Bu yöntem bile çocuğunuzun okula gitmek için can atacağı bir durum haline getirebilirsiniz.

Okul Alışverişi Nasıl Olmalı?

Okul alışverişine çocuklarımızı dahil etmek süreci hem eğlenceli hale getirir hem de çocuğumuzda okula karşı bir istek, bir heyecan yaratacaktır. Kırtasiye malzemeleri kendisi seçmesi çocuk için okulu sevmesine neden olacaktır.

Okul alışverişi çocuklar için önemlidir. Bunu kendisi yapması halinde aldıklarını kullanmak için can atacak ve sınıf arkadaşlarına göstermek için sabırsızlıkla okula gitmeyi bekleyecektir.

Peki okul alışverişi yaparken yeterince dikkat edip, özen gösteriyor muyuz? Doğru alışveriş yaptığımızı nasıl bilebiliriz?

Okul Alışverişi Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Okul alışverişi artık eskisi kadar kolay olmayabiliyor. Eskiden bu kadar bilinçli değildik ve bu kadar çeşit ve bilgilendirme yoktu. Kırtasiye malzemelerini alırken çocuklarımız ile seçmemizin önemi kadar doğru kırtasiye ürününü almış olmakta önemlidir. Uygun fiyatlı ürün seçerken ürünün kalitesine de bakmak gerekir. Mesela akrilik boya alacaksak kokusuz ve sağlığa zarar vermeyecek olmasına özen göstermeliyiz.

Akrilik boya ele fazlaca bulaştığı için kullanımına ve kalitesine özellikle dikkat etmek gerekiyor. Okul alışverişi yapılırken genel olarak dikkat edilmesi gerek hususlar; alacağınız ürünün kalitesi, kullanım süresi, göz yormayacak ve ders esnasında çocuğun dikkatini dağıtmayacak kırtasiye ürünleri olmasıdır.  Bir çocuğun çantasında yeteri kadar kalem, silgi ve defter mutlaka olmalıdır.

Okul Alışverişinde Nelere Önem Verilmelidir?

Alışveriş sırasında çocuklar abartıdan ve gereksiz alışverişten uzak tutulmalıdır. Çok renkli ve oyun oynanmasına müsait olan malzemeler çocuğun ders esnasında dikkatini dağıtacak öğrenimine engel olacaktır. Bu konuda özellikle kalemtıraşlara dikkat edilmelidir. Arabalı ya da farklı oyuncaklar şeklinde çok fazla çeşit bulunabiliyor. Bu gibi ürünler çocukları dersten uzaklaştırıyor. Kokulu silgiler ise çocukların sağlıklarını olumsuz etkileyebiliyor.

Kokusuz silgi tercihi daha yerinde bir tercih olacaktır. Kalem seçiminde ise çocuğunuzun rahatça kavrayabileceği ve kaliteli bir seçimde bulunmanız gerekir. Kaliteli olmayan kalemleri çocuklar açarken zorlanıp sinirlilik durumu yaşayabiliyorlar. Kalem açma işlemi sırasında kalem kırılıp çöpe gidebiliyor. Çocuklarınıza alacağınız boyaları seçerken özellikle canlı renkler olmasına dikkat edilmelidir. Bu çocuğunuzun yaptığı resmi sevip sevmeyeceğini oldukça etkileyecektir. Cansız bir resim ile karşı karşıya kaldığında hayal kırıklığına uğrayabilir.

Çocuğunuz ile yapacağınız bir okul alışverişi listesi sizi hem bütçenizi aşmaktan koruyacaktır. Hem de keyifli bir gün geçirmenize yardımcı olacaktır. Alışverişe çıkmadan önce çocuğunuz ile ürünleri seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini paylaşmanız çocuğunuzun bilinçli davranmasına yardımcı olur.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P