banner177

banner193

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN 796 MİLYON LİRA TASARRUF

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2020 yılında başlatılan ‘Yalın Belediyecilik’ uygulamasının kurum kültürü haline gelmesiyle bugüne kadar 796 milyon TL’lik tasarruf sağlandı. Sağlanan bu kaynak, planlı rutin hizmetlerin yanı sıra ekstra hizmet olarak Bursalılara döndü.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN 796 MİLYON LİRA TASARRUF

Bursa Büyükşehir Belediyesi, var olan kaynakların en etkin şekilde kullanılarak en verimli hizmetin sunulabilmesi amacıyla, özel sektörde yoğun olarak kullanılan ancak kamuda örneklerine fazla rastlanılmayan yalın yönetim sistemini 2020 yılında uygulamaya başladı. Türkiye’de yerel yönetimlere örnek olarak başlatılan uygulama çerçevesinde yapılan çalışmalarla, akaryakıt kullanım verimliliği yüzde 5 arttı, ihtiyaç duyulan kiralık araç miktarı da yüzde 16 azaldı. Araçların tamir ya da bakım için bekleme sürelerinde yüzde 17 iyileşme sağlanırken, ihtiyaç duyulan temizlik personeli sayısı yüzde 37, güvenlik personeli sayısı da yüzde 16 azaldı. Biyosidal ilaç maliyetleri yüzde 78 azalırken, cenaze nakil hizmetlerinde kapasite yüzde 50 arttı. Çalışma çerçevesinde 618 yalınlaştırma projesi uygulanırken, hizmet çeşitliliğinin sürekli artmasına rağmen 2018 yılına oranla personel sayısında yüzde 13 azalma sağlandı. Tüm bu iyileştirmelerle birlikte yatırımların genel bütçedeki oranı yüzde 22’den 2022 yılı sonu itibariyle yüzde 42’ye yükseldi.


Yalın kaynak ekstra yatırım
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen yalın belediyecilik uygulamaları, Mudanya Şükrü Çavuş Aile Destek Merkezi’nde düzenlenen programda akademik odaların temsilcileri, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve Mudanya Üniversitesi’nden akademisyenlerle paylaşıldı. Toplantıda, Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Dairesi Başkanı Alper Bayrak, bugüne kadar yaptıkları çalışmaları ve elde ettikleri kazanımları, katılımcılarla paylaştı. Yalın belediyecilik uygulamalarıyla bugüne kadar elde ettikleri kazanımın 796 milyon TL’ye ulaştığını hatırlatan Bayrak, “Biz doğrudan mali kazanım hedeflemiyoruz, süreci yalınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu sayede de yeni projeler için kaynak ortaya çıkıyor. Bu elde ettiğimiz kazanımlarla mevcut hizmetlerimize ilave olarak, Ana Kucakları, gençlik merkezleri, kültür merkezleri, millet bahçeleri, yeni hizmet binaları, trafik yönetim merkezi, koza ekipleri, Yaren ve Seyyah ekipleri, inovasyon merkezi, çağrı merkezi gibi pek çok yeni hizmeti hayata geçirmiş olduk” dedi.


Sürekli iyileştirme
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yalın yönetimin özel sektörün yanında artık günümüzde kamunun da olmazsa olmazlarından biri olduğunu söyledi. Yalın yönetimde sürekli bir iyileştirmenin söz konusu olduğunu kaydeden Başkan Aktaş, “Daha kat edecek çok mesafe var. Her kurumun bu manada yapabileceği çalışmalar olduğuna inanıyorum. Mesela bu binanın bir ödeneği yoktu. Bugünün rakamıyla yaklaşık 50 milyon liralık bir yatırım yaptık ve Mudanya’ya çok güzel bir aile destek merkezi kazandırdık. Yalın yönetimle elde ettiklerimizi diğer alanlarda kullanmak mümkün. Arzu ediyorum ki işbirliği içerisinde bunu farklı kurumlara da yayalım. Kamunun en büyük handikaplarından biri hizmet alanının geniş olması. Büyükşehir Belediyesi olarak 17 ilçede farklı şantiyeler, depolar, binalar var. Bırakın farklı binaları, aynı binadaki kişilerin bile birbirinden haberi yok. Bu uygulama ile herkesin artık birbirini görmesi ve düşünmesi gerekliliğini anladık. Biz her geçen gün kendimizi iyileştirmeye ve yalın yönetimde sürekliliği sağlamaya çalışıyoruz. Bu manada sizler gibi akademisyenlerimizin görüş ve önerileri bizim için çok önemli” diye konuştu.
Toplantıya katılan akademisyenlerde hayata geçirilen yalın belediyecilik uygulamalarıyla ilgili görüş ve önerilerini dile getirdi.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 06:01
Öğle 13:06
İkindi 16:54
Akşam 20:01
Yatsı 21:30
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P