banner177

banner193

Bursa'da ne kadar Suriyeli var? Bursa'daki Suriyeli sayısı... Soylu açıkladı

Bursa’da geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeli sayısının 175 bin 584 olduğunu ifade eden Soylu, “48 bin 701 kişinin de ikamet izni var. 2018 yılında Bursa’da yakalanan düzensiz göçmen sayısı 608’dir. Bu yıl içinde ise 635’tir. Bursa’da İstanbul gibi yeni Suriyeli kaydına kapalıdır. İş imkanları ve yaşam koşulları açısından bu şehre de bir yığılmanın önüne geçmeliyiz." dedi.

BURSA 03.09.2019, 13:43 03.09.2019, 13:49
Bursa'da ne kadar Suriyeli var? Bursa'daki Suriyeli sayısı... Soylu açıkladı

Suriyeli sayısı 3 milyon 657 bin 694 kişidir” 
Düzenli göç ve düzensiz göç konusunda güncel verileri de paylaşan Soylu, “Ülkemizde geçici koruma statüsü ile bulunan Suriyeli sayısı 3 milyon 657 bin 694 kişidir. Ben bunu söylediğim zaman manşetler bu olacak. Mesele Suriyeli sayısı değil ki. Mesele bambaşkadır. Bu rakamların zaten veriyoruz. Zaten bu rakamlar Göç Genel Müdürlüğünün sitesinde cuma günleri güncelleniyor. Bu kişilerin tamamı kayıt altındadır. Kayıtları bir proje dahilinde güncellenmiştir. Biz bu kişileri 2 defa kayıt altına aldık. Birincisi geldiklerinde, ikincisi de bir proje ile birlikte bütün biyometrik verileri ile beraber. Yüz fotoğrafları parmak izleri ve 90 üzerinde bilgi noktalarıyla beraber” dedi. 

GÖNÜLLÜ OLARAK 352 BİN KİŞİ DÖNDÜ 

Gönüllü olarak ülkesine dönen Suriyeli sayısının bugün itibariyle 352 bin 52 olduğuna işaret eden Soylu, ”Ayrıca ülkemizde 1 milyon 546 bin kişi de yasal ikamet izni ile bulunmaktadır. Bunlarda çalışma, eğitim öğretim, bunların arasında yabancı şirket çalışanları öğrenciler gibi insanlarda bulunmaktadır. Yakalanan düzensiz göçmen sayısı ise 2010 yılında 175 bin iken, 2018’de yüzde 52 buçuk oranda bir artışla 268 bin 3 olmuştur Bu sene içinde ilk 8 ayda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47,2 artarak 237 bin 405 oldu. Geçen yıl 12 ayda 268 bin yakaladık, bu yıl 8 ayda 237 bini aştık. Düzensiz göçmen akımı aynı şiddetle devam etmektedir. Bizler artarak bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Buralardan anlıyoruz ki dünyada göçü tetikleyen şiddet, terör, gelir adaletsizliği, siyasi istikrarsızlık, özellikle emperyalizmin kullandığı radikalizm gibi konularda maalesef göçün yaşandığı ülkelerde herhangi gelişim söz konusu değildir” diye konuştu. 

25 GERİ GÖNDERME MERKEZİ VAR

Modern dünyanın göçü bitirmeyi yönelik politika üretmekten ve ya sorunlara çözüm bulmaktan uzak olduğunu kaydeden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Halen ülkemizde toplam 25 geri gönderme merkezimiz vardır. Bunların kapasitesi de 15 bin 476 kişidir. Toplam 4 bin kapasiteli 17 merkezin de açılması planlanmaktadır. Burada gelinen noktada ağırlık verdiğimiz konu gönüllü geri dönüşler ve yerleşik toplumla uyum çalışmalarıdır. Gönüllü geri dönüşleri arttırma konusunda Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatlarıyla hayatı normalleştirmeye dönük çok büyük faaliyetlerde bulunduk ve önemli mesafeler aldık. Ramazan ve kurban bayramları dönüşlerini teşvik etmek suretiyle özellikle oraya gidenlerin, oradaki hayatı görüp dönmelerini sağlamaya çalıştık. Bu politika, rahatlıkla ifade edebilirim ki olumlu sonuçlar vermiştir. Konuşmamın başında söz ettiğim Dünya Mülteciler Yüksek Komiserliği raporunda yer alan verilere göre 2017’de Suriyeli mülteciler arasında yapılan iade algısı ve niyet anketinde Suriyeli mültecilerin 2017’de yüzde 51’i bir gün Suriye’ye dönmeye sıcak baktığını söylemiştir. 2018’de bu rakam yüzde 76 olmuştur. Bizim orada attığımız adımlar gönüllü geri dönmeleri anlayışını yüzde 71 oranında kuvvetlendirmiştir” dedi. 

"ÜLKELERİNE GERİ DÖNÜYORLAR"

Soylu, “Bildiğimiz gibi İstanbul’u yeni Suriyeli kaydına kapatmıştık. Ancak başka illerde kayıt olup İstanbul’a gelenler sebebiyle İstanbul’daki Suriyeli sayısı bizim planlanmamızın dışında epey artmıştı. Buna ilişkin bir genelge yayınladık. İstanbul Valiliğimizle birlikte tüm birimlerimizle koordinasyonlu ortak bir çalışma gerçekleştirdik. Tüm geçici Suriyelerin kayıt olduğu illere dönmesine yönelik teklifte bulunduk. Bununla ilgili kontrolleri arttırdık. Sahada daha fazla çalıştık. Bugün elde edilen rakamlara göre başka illere kayıtlı 9 binden fazla aile İstanbul’dan ayrıldı. Bu 35 bin kişi yapıyor. Şu anda bize müracaat eden ve yine başka illere gitmek isteyen 16 bin aile var, bu da 65 bin kişi yapıyor. Bir defada 35 bin kişi ayrıldı, 65 bin kişi de İstanbul’dan ayrılmak için hazırlıklarını yapıyor. Geçen yıl toplam İstanbul’da yakalanıp sevk edilen düzensiz göçmen sayısı 15 bin civarında bile değildi. Şimdiki rakam yılbaşından bu yana 55 bindir. Bir adım daha atacağız. Gönüllü geri dönenlerin sayısı da bin 500’dür. İstanbul’dan gönüllü olarak Suriye’ye dönenlerin sayısı bin 500’dür” diye konuştu. 

30 EKİM'E KADAR SÜRE VERDİK   

Türkiye’de çalışan yabancılarla ilgili de bilgiler veren Soylu, “Ayrıca bir rakam daha vereceğim. En önemli meselelerden bir tanesi de çalışma rejimidir. Eğer biz çalışma rejimini kurallarımıza göre kontrol atında tutamazsak, bunu yönetebilmemiz mümkün değildir. Attığımız adımlarla birlikte İstanbul’da ortalama her ay 600-700 kişi yabancı çalışma kategorisinden Sosyal Güvenlik Kurumuna kaydını yaptırıyor. 12 Temmuz’dan itibaren toplam kayıt yaptıranların sayısı 7 bin 500’dür. Yani kayıtsız çalışan yabancıları da kayıt altına alma noktasında irademizi ortaya koyduk. 30 Ekim’e kadar gün verdik, bu tarihe kadar süreleri var. Bursa’da da takvim belirleyeceğiz. Hem kayıtsız Suriyeliler ve yabancıları için, hem kaçak göçmenler için, hem de fabrikalarda, iş yerlerinde çalışıp da kayıtsız olanlar için. İşin yürütülmesine engel olmayız. Eğitime, sağlığa engel olmayız. Kimse kusura bakmasın belirli süre veririz, belli sürede yabancılar kayıtsız şekilde çalışıyorsa gerekli kanunlar yerine gelir. Onlar sonra kimse bize söylemedi demesin. Kayıtsız Türk de çalıştırsan yasak, yabancı da yasak. Bizim görevimiz kayıt altına almaktır” dedi. 


BURSA'DA KAÇ BİN SURİYELİ VAR? 
Bursa’da geçici koruma kapsamında bulunan Suriyeli sayısının 175 bin 584 olduğunu ifade eden Soylu, “48 bin 701 kişinin de ikamet izni var. 2018 yılında Bursa’da yakalanan düzensiz göçmen sayısı 608’dir. Bu yıl içinde ise 635’tir. Bursa’da İstanbul gibi yeni Suriyeli kaydına kapalıdır. İş imkanları ve yaşam koşulları açısından bu şehre de bir yığılmanın önüne geçmeliyiz. Buradaki farklı yapılaşmaların önüne hep beraber geçmek durumundayız. Düzeni oluşturmak zorundayız. Oluşacak sıkıntıları hep birlikte yönetmeliyiz. Ensar ve muhacir çizgisinden söz ettim. Burada bizim ensar olarak yapmamız gerekenler varken, muhacirlerin de uyması gereken, dikkat etmesi gereken kurallar var. Buradaki yerleşik hayatı, hukuku, alışkanlıkları gündelik hayat tarzını doğru öğrenmek ve kurallara uygun şekilde yaşamak herkesin sorumluları olduğu gibi, muhacir kardeşlerimizin de sorumluğudur. Fitnelerden, sokak çığırtkanlığından, siyaset bezirganlarının göçü kendisine malzeme etmesinden ancak bu şekilde kurtulabiliriz” dedi. 
Konuşmanın ardından toplantı basına kapalı gerçekleştirildi. 

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 20:00
Yatsı 21:29
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P