banner209

banner177

banner193

DÖNER HANGİ ŞEHRE AİT? BURSA'YA RAKİP ÇIKTI

"Döner hangi kente ait?" sorusu Bursa ile Kastamonu'daki dönercileri karşı karşıya getirdi. Kastamonu'daki döner ustaları, dönerin ilk olarak Kastamonu'da yapılıp kesildiğini 1855 yılında çekilen bir fotoğrafı göstererek öne sürdü. Ustalar ayrıca yemek eleştirmeni Vedat Milör'ün de dönere "Bu bambaşka bir şey" yorumu yaptığını söylediler.

BURSA 26.05.2024, 17:45
DÖNER HANGİ ŞEHRE AİT? BURSA'YA RAKİP ÇIKTI

Kastamonu'daki döner ustaları, dönerin ilk olarak Kastamonu'da yapılmaya başlandığını iddia etti. 1855 yılında fotoğrafı çekilen dönerci ustasının Kastamonulu Hamdi usta olduğunu söyleyen döner ustaları, o tarihten itibaren dönerin tüm Türkiye'ye yayıldığını söyledi.

 SOSYAL MEDYADA BURSA-KASTAMONU TARTIŞMASI

1855 yılında İstanbul'da çekilen Kastamonulu dönerci Hamdi Usta'nın fotoğrafı, sosyal medyada 'döner nerenin' tartışmasını beraberinde getirdi. Birçok sosyal medya kullanıcısı döner kebabın Bursa'ya ait olduğunu söylerken, Kastamonu'daki döner ustaları tartışmaya tarihi bilgilerle cevap vererek, dönerin Kastamonu'ya ait bir yemek olduğunu söyledi. 1800'lü yıllardan beri süren gelenekle, kuzu, dana eti ve kuyruk yağını karıştırarak hazırladıkları döneri tırpan ile kesen Kastamonu'daki döner ustaları, dönerin ilk Kastamonu'da yapıldığını ve daha sonra tüm Türkiye'ye yayıldığını söyledi. 

"HAYVANIN SADECE 4 BÖLGESİNDEKİ ETİ KULLANIYORUZ"

12 yaşından beri dönercilik yaptığını söyleyen Necati Topçuoğlu, "Bu döner dana eti ve kuzu eti karışık, yüzde 5 de kuyruk yağı var. Çok eskiden beri bu şekilde yapılır. Tarihine bakarsak da sadece kuzu eti kullanılır. Kuzu eti ağır olduğu için kırmızı et ile karıştırıyoruz. Büyükbaş hayvanın sadece 4 bölgesindeki eti kullanıyoruz. Döneri de tırpan ile keseriz. Yaprak döner olduğu için esnememesi gerekiyor. Bıçağa göre daha keskin oluyor. Döner ilk olarak Kastamonu'da yapılıyor. Kastamonulu bir usta yapıyor. Kastamonu döneri o dönem nasıl yapılıyorsa aynı şekilde yapılmaya devam ediyor" dedi. 

"BURSALILAR DÖNERİ İSKENDER USULÜ YAPIYOR"

Kastamonu dönerinin özelliklerinden bahseden Abdullah Taşmancı ise "Eski ustaların verdiği tarif ile dananın sırt eti, koyun etinin her tarafını kullanıyoruz ve aralara kuyruk eti kullanıyoruz. Bizim dönerimizde kesinlikle kıyma yok. Bursalılar, Bursa dönerinin meşhur olduğunu, ilk döner olduğunu söylüyor. Onlar döneri, kıyma döneri, İskender usulü yapıyorlar. Bizim dönerimiz eski dönemden beri kullanılan döner" diye konuştu.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 17 Haziran 2024
İmsak 03:30
Güneş 05:27
Öğle 13:10
İkindi 17:08
Akşam 20:43
Yatsı 22:31
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P