banner177

banner193

DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, "İş çok eleman yok, üretim var markamız yok"

ÖZEL HABER SERCAN GÜLER 30 yılı aşkın süredir büyük bir özveri ile faaliyetlerini sürdüren ve DOSAB’da ki sanayicilerin sözcüsü durumunda olan DOSABSİAD’ın ilk kadın başkanı seçilen DOSABSİAD başkanı Nilüfer Çevikel Bursa Haberdar Gazetesi’ne sanayicilerin sorunlarının çözümü noktasında tüm güçleriyle çalıştıklarını ifade etti. Çevikel, katma değerli ürünler üretilmesinin altını çizdiği açıklamalarında markalaşma sorunu, enerji maliyetleri, işsizlik sorunu, devlet destekleri, dijitalleşme gibi konu başlıkları başta olmak üzere çarpıcı açıklamalarda bulundu.

BURSA 07.12.2019, 01:55
DOSABSİAD Başkanı Nilüfer Çevikel, "İş çok eleman yok, üretim var markamız yok"

DOSAB (Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi) ve DOSABSİAD (Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamları Derneği) hakkında bilgiler aktaran DOSABSİAD başkanı Nilüfer Çevikel, “DOSABSİAD üyeleri ; tekstil, otomotiv, makine, hazır giyim, kimya, gıda, metal gibi sektörlerde faaliyet göstermektedir. 5 milyar dolarlık ihracat potansiyelinin yanı sıra 548 faal firmanın bulunduğu ve  45 bin kişinin istihdam edildiği Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayi kuruluşlarının tamamına hitap etmektedir.” ifadelerini kullandı

“ÜRETİYORUZ, SATIYORUZ AMA MARKAMIZ YOK”

DOSAB bünyesinde yer alan firmaların yüzde 70’inin tekstil giyim ve ev tekstili, ağırlıklı olarak faaliyetlerini sürdüğünü aktaran Çevikel,  Türkiye’nin dünya markası çıkaramadığını teknoloji ve dijitalleşme konusunda zayıf kaldığını aktardı. Çevikel, “Markalaşma sorunu sadece tekstil ile alakalı bir sorun değil, markalaşma süreci Türkiye’de doğru yürütülmüyor. Markalaşma üzerine çok önemli adımlar atıldı ama iki ciddi sorun ile karşı karşıyayız. Markalaşma ve teknoloji üretimi konusunda zayıfız. Üretimde çok iyiyiz, tekstil başta olmak üzere dünyanın en iyi markalarına ürün satıyoruz. Markalaşma sürecini çok ciddi bir şekilde takip edip biran önce bu konuda yatırımlarımızı doğru şekilde yapmalıyız. Dünyada, Türk markası kaç tane var, bu sayıyı nasıl arttırmalıyız? Bunun üzerine yoğunlaşmalıyız. Dünya markası olamıyoruz. Türkiye’de üretiyoruz ancak başka markaların adı altında satılıyor bu hepimizin sorunu. Markalaşma, dijitalleşme ve teknoloji yatırımları konusunda ciddi adımlar atmalıyız. İpinden, kumaşına kendi tasarımlarımızla bu ürünleri tüm dünyanın bildiği markalara kendi ürünlerimizi satıyoruz ama maalesef dünya markamız yok” ifadelerini kullandı.

İŞ VAR İŞÇİ YOK!

Çevikel, firmaların nitelikli ve niteliksiz eleman bulmakta zorlandıklarına değinerek şunları söyledi, “Bursa gibi bir kentte maalesef kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Sanayicilerimiz ilerleyen yıllarda saatli çalıştırabilecekleri eleman bulunamayacağını öngördükleri için şu anda mesleki eğitim veren kurumsal firmalarımızın sayısı artıyor. Özellikle gençler mesai saatleri belli rahat çalışma şartları arıyor.  Mesleki eğitimle alakalı ciddi sıkıntılarımız var. Eğitim kaynaklı doğan melekleşme sorunu büyük riskler taşıyor. Bursa’da ciddi anlamda işsizlik var. İhracat fazlası veren ve sanayileşmenin yüksek olduğu Bursa’da bile eleman bulma sorunu ciddi boyutlara ulaştı. Sanayi bölgelerini gezdiğimizde birçok yerin kapısında eleman aranıyor ilanını rahatlıkla görebiliriz.”

DOSABSİAD MESLEK EDİNDİRİYOR

 Kalifiyeli, ara elaman sorununa çözüm olmak için DOSABSİAD’ın çalışmaları olduğunu aktaran Çevikel sözlerini şöyle sürdürdü, “Sanayicilerimiz sorunlarına çözüm olmak ve istihdamı arttırmak adına sorunları tespit ettik. Dokumacısından, elektrik elektronik ustasına kadar çeşitli alanlardaki eksiklikleri belirledik. BUTEKOM, BUTGEM, MESYEB’İN binaları da zamanında DOSAB tarafından tamamlanıp işletmesi BTSO’ya devredildi. Çalışmalarımız kapsamında nitelikli ve niteliksiz hangi alanlarda eleman ihtiyacı var ise tespitlerimizi tamamlamak üzereyiz.  2020’nin mart ayında burada vereceğimiz kurslar ile sanayicinin eleman ihtiyacına diğer yandan ise iş arayan kişilerin ihtiyaçlarına çözüm olmayı hedefliyoruz. Meslek sahibi olmayan kişilerde burada meslek öğrenerek iş sahibi olma fırsatını yakalayacak.  Sadece bölgemize değil kent ekonomisine de büyük katkısı olacak.”

DOSAB’IN ENERJİSİ DOSAB’TAN!

DOSAB’ın attığı adımlarla Türkiye’ye rol model olmaya devam ettiğinin altını çizen Çevikel, “Türkiye öncülerin OSB’si DOSAB, yenilenebilir enerji alanında büyük bir adım attı. Herkes nasıl yapılması gerektiğini konuşurken şu anda DOSAB kendi enerjisinin yarısından fazlasını üretebilecek bir güneş enerji santrali kurdu. Santralin bir kısmı devreye girdi, enerji üretimi yapıyor. Önümüzdeki günlerde tamamın devreye girmesiyle birlikle DOSAB kendi enerjisinin yarısından fazlasını karşılayacak. Yenilenebilir enerji alanında DOSAB’ın bu sistemi kendi için kurup kullanmaya başlaması çok büyük bir örnek oldu.  OSB’lerin en büyük sorunlarından biri şüphesiz enerji maliyetleri. Türkiye’de ki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 30’u OSB’lerce kullanılıyor. Artan enerji maliyetlerini ürün ve hizmetlere yansıtılabilme şansı yok denecek kadar az. Bu anlamda maliyetlerin düşürülmesi ile alakalı sanayicilerin talepleri her geçen gün daha da gündeme geliyor. Bunların yanı sıra kur riskleri devam ediyor.  Tüm bunlara tedbir olarak güneş enerji sistemiyle üretilen elektrik sayesinde maliyetleri azaltmayı hedefliyoruz.  Sanayicilerin bu sorunlarının çözüme kavuşturulsa çok daha iyi yerlere gelmemiz kaçınılmaz olacaktır. “ dedi.

DEVLET DESTEKLERİ OFİSİ DOSAB’A YOL GÖSTERİYOR

Sanayi alanında verilen devlet desteklerine de değinen Çevikel, “Devletimiz sanayicilere bir takım destekler veriyor ancak bu desteklerin kullanılabilmesi için bir takım şartların da yerine getiriliyor olması gerekiyor. DOSAB bünyesinde yer alan Devlet Destekleri Ofisi’mizde bu konuları sanayicilerimizle masaya yatırıyoruz. 25 milyon dolar civarında sanayicilerimiz kazanım elde etti.  Aynı zamanda devletin verdiği Ur-Ge destekleri de büyük önem taşıyor. Göreve geldiğimden bu yana gerek UR-Ge desteklerine gerekse sanayicilerimize yatırım alanında verilen destek ve teşviklerden sanayicilerimizin en iyi şekilde faydalanması için Devlet Destekleri Ofisi’mizde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu destekler çok kolay alınmıyor ciddi bir çaba ve emek gerektiriyor. Net bir şekilde ifade etmeliyim ki bu destekleri en iyi şekilde kullanan DOSABSİAD’tır. Devlet Destekleri Ofisi’nde firmalarımız tek tek bilgilendirilerek neler yapılması ile ilgili yol gösteriyoruz.” açıklamasında bulundu.

“ÜRETİM YERİNE İTHAL EDİYORUZ”

Maliyetler nedeniyle sanayicilerin üretebileceği bir ürünü bile ithal ettiğini aktaran Çevikel, “Üzerinde durulması gereken bir diğer konu ise sanayicilerin üretim imkanları olmasına rağmen neden ithal ettiğidir. Maalesef hammadde, enerji maliyetleri ve vergilerden dolayı ithal ettiğimiz ürünleri üretmeye kalktığımızda ithal ettiğimiz ürünlerin maliyet olarak üzerinde çıktığı için ithal etmek zorunda kalıyoruz. Ülkemizin, üreticileri koruması adına çok ciddi önlemler almalıdır. Önümüzü açacak tek şey üretimdir. Türkiye artık taklitçi ülkelerden değil, üretim konusunda gerekli donanımlara fazlasıyla sahibiz. Bilhassa tekstil sektöründe dünyanın önde gelen ülkeleri Türk tekstil sektörünü yakından takip edip, ‘Türkler acaba neler üretmiş’ yaklaşımıyla hareket ediyor. Sanayicilerimiz şu anda büyük risklere rağmen kahramanlık yapıp çarklarını döndürmeye çalışıyor. 

ÜRETEMEYENLERE İŞİN HAMALLIĞI KALIYOR

“Teknoloji üretemediğimiz sürece işin hamallığını yaparız” ifadeleriyle teknoloji ve dijitalleşmenin önemini vurgulayan Çevikel,  “Örnek verece olursak bir telefon ile bir konteynır dolusu her hangi bir maddenin katma değeri neredeyse eş değer. Katma değeri yüksek ürünler üretmemiz gerekiyor. Bir teknolojik aygıtın kilogram başı ihracat değeri 120 dolar civarında seyrediyor. Ciddi yatırımlar yapmalıyız. Şehirlerin bütün dinamikleri ve devletin kurumları bir araya gelerek Ar-Ge yatırımlarını güçlendirmesini gerekiyor bu bir anda olacak şeyler değil şu anda başlasak en az 10 yıl sonra meyvelerini toplamaya ve pazarlamaya başlarız. Bu süreçlerin daha da hızlanması gerekiyor, çünkü dünya çok hızlı değişiyor ve gelişiyor” dedi.

ÇEVİKEL FARKI ÖDÜL GETİRDİ

Girişimci Kadınlar Zirvesi 2019’ organizasyonunun Fark Yaratanlar Kategorisinde başarı ödülüne laik görülen Çevikel duygularını şu sözlerle paylaştı, “Bizim için büyük bir motivasyon oldu.  Türkiye Ev Tekstilcileri Derneği (TETSİAD) kurulduğundan beri en fazla katılımın gerçekleştiği seçimi gerçekleştirdik.  Bursa ve Türkiye için çok ciddi bir platform oldu. Büyük emekler verildi. Tüm bunlar başta olmak üzere gerek DOSABSİAD çatısı altında gerçekleştirdiğimiz faaliyetler yakından takip ediliyor. Tüm bu çalışmalarımız neticesinde ödüle laik görülmek gurur verici.”

DOSABSİAD YÜZLERİ GÜLDÜRÜYOR

DOSABSİAD’ın gerçekleştirdiği topluma fayda sağlayan sosyal sorumluluk projelerinden de bahseden Çevikel “Her yıl Ramazan Ayın’nda kurduğumuz aş evlerinde 30 binden fazla vatandaşımıza yemek hizmeti veriyoruz. Toplu sünnet törenlerimiz her yıl düzenli olarak gerçekleştiriliyor.’ Umuda Spor Huzura Skor’  projesiyle çocukların bedensel, ruhsal ve duygusal gelişimlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri, tehlike oluşturabilecek risklerden korunmaları amaçlanıyor.  Birçok öğrencinin eğitim-öğretim harcamalarına destek olmak adına burslar veriliyor. Sadece sanayi alanında değil sosyal sorumluluk projeleriyle de topluma faydalı olmaya çalışıyoruz” açıklamasını yaptı.

ÖZEL İSTİHDAM BÜROSU KURULUYOR

5 milyar dolar ihracatı olan 45 bin kişiye istihdam sağlayan, elektrik tüketiminin  yarısını güneş paneller sayesinde kendisi üreten sanayinin kalbi DOSAB’ta kurulacak Özel İstihdam Bürosu ile firmalara aradıkları niteliklerde personel sağlanacak. Öte yandan iş arayan kişilere de umut olacak istihdam bürosu ile istihdama katkı sağlanacak. Firmalar hangi alanlarda eksik personeli olduğu kayıt altına alınacak ve aranan niteliklerdeki işçilerin bulunmasında kilit rol oynayacak büro iş arayan kişilerde aradıkları niteliklerdeki işleri belirterek ihtiyaç dahilinde uygun yerlerde işe yerleştirilecek.   DOSABSİAD öncülüğünde DOSAB’ta kurulacak olan Özel İstihdam Bürosu işçi ve işverenin buluşma noktası olacak.

45 BİN KİŞİNİN EKMEK KAPISI 

2018 yılında ihracat şampiyonu olan 1000 şirket içerisinde DOSAB’dan firmaların yer aldığını da hatırlatan Nilüfer Çevikel, sözlerini şöyle noktaladı; “Yılda 5 milyar doların üzerinde ihracat yapan, 45 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayan bir bölge olarak 2018 yılında ülkemizin ihracata dayalı sürdürülebilir büyümesine destek olmak amacıyla bir çok çalışma ve projeyi hayata geçirdik. Yurtiçi, yurtdışı fuar organizasyonlarının yanı sıra, yeni Pazar arayışları ve kümelenme çalışmalarımızla da bölgemizdeki firmaların ihtiyaçlarına cevap verdik. Amacımız firmalarımızın küresel arenadaki rekabet edebilirlik seviyelerini ve hareket kabiliyetlerini artırabilmek. Geçtiğimiz aylarda açıklanan 1000 firma içerisinde bölgemizden de markaların olduğunu görmek, bizleri fazlasıyla mutlu etti. İhracatta yakaladığımız ivmeyi korumak ve artırmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu önemli başarıya imza atan tüm firmalarımızı bu vesile ile bir kez daha tebrik ediyorum.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 20:00
Yatsı 21:29
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P