FİRMALARIN REKABET GÜCÜ ‘TEK ENERJİ’ İLE ARTIYOR

Bursa TEK Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, dünyada enerji tedariğinde yaşanan kriz ile birlikte enerji fiyatlarında öngörülemez artışların devam ettiğini ifade ederek, “Enerji fiyatları üretici maliyetlerini ve enflasyonu doğrudan etkiliyor. Öte yandan AB’de yenilenebilir enerjiye geçmeyen firmalara yaptırım uygulaması gündemde. Ülkemizde ise enerji fiyatlarına gelen peş peşe gelen zamlar üreticilerin rekabet gücünü düşürüyor.” dedi.

BURSA 22.11.2021, 14:31 22.11.2021, 18:18
FİRMALARIN REKABET GÜCÜ ‘TEK ENERJİ’ İLE ARTIYOR

Türkiye’nin ilk ve tek TSE K 473 Belgesi sahibi firması Bursa TEK Enerji

Şahintaş ayrıca, “Enerji açığını kapatmak için devletimizin güneş enerjisi ile ilgili KDV muafiyet, enerji alım garantisi gibi birçok teşviği sürüyor. 25 yıl üretim garantisi olan paneller 5 yılda kendini amorti ettikten sonra 20 yıl boyunca tamamen kar sağlıyor. Bu dönüşüme sanayicilerin öncülük etmesi gerekiyor” dedi.

BURSA’DA 30 METRO İSTASYONU ÇATISINA GES KURULDU

Bursa TEK Enerji’nin Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, Bursaray istasyonlarında tüketilen elektriğin karşılanması için başlatılan proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi, TEK Enerji iş birliği ile toplamda 30 istasyonunda tüketilen elektriğin, güneş enerjisiyle karşılanacağını ifade eden Şahintaş, “Acemler Bursaspor ve Organize Sanayi İstasyonu’ndaki güneş enerjisi santrali (GES) çalışmaları daha önce tamamlanmıştı. Bu iki istasyonumuz tükettiğini elektrik GES santrali ile karşılanıyor. Geriye kalan 28 istasyonumuzda güneş enerji santrali kurma işlemleri devam etmekte olup 2022 yılı içerisinde projemizi tamamlayacağız. Proje tamamlandığında 30 metro İstasyonun içinde kullanılan elektrik, çatıdaki panellerden karşılanacak. 25 yıl süresince yüzde 80'in üzerinde verimlilikle çalışacaklar. Milyonlarca liralık tasarruf sağlanacak. Türkiye’nin güçlü ve temiz geleceğine giden yolda önemli birer büyük basamak kat edilmiş olacak.” ifadelerini kullandı.

PARİS İKLİM ANLAŞMASI

Sera gazı salınımının küresel seviyede azaltılmasını hedefleyen Paris İklim Anlaşması’nın TBMM’nin onayından geçmesini değerlendiren TEK Enerji Yönetim Kurulu İbrahim Şahintaş, “Dünyada enerji sektöründe iflasların gündeme geldiği bir dönemde acilen yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerekiyor. Anlaşma gereği dünya genelinde karbon salınımı 2030'a kadar yüzde 50 azaltılacak, 2050'ye kadar sıfıra indirilecek. Anlaşma gereği dünya genelinde karbon salınımı 2030'a kadar yüzde 50 azaltılacak, 2050'ye kadar sıfıra indirilecek. Ülkemiz, yenilenebilir enerji potansiyelini kullanarak iklim değişikliğine karşı yürütülen mücadelede öncü olabilir, enerjide dışa bağımlılık gibi sorunlarını hafifletebilir.” dedi.

ENERJİ FİYATLARI ENFLASYONU TETİKLİYOR

Enerji ve iklim krizinin, doğrudan enerji maliyetlerini ve dolaylı olarak her kalemdeki ürün fiyatlarını artırdığının da altını çizen İbrahim Şahintaş, “İlk aşamada gübre ve et üretimini doğrudan etkileyen enerji krizinin, gıda fiyatlarını daha da yukarı çekmesi bekleniyor. Hızlı şekilde artan enerji fiyatlarının ve tedarik zincirinde yaşanan darboğazların, 10 yılın zirvesindeki tüketici enflasyonunu daha da tırmandıracağı belirtiliyor. Yükselen enerji fiyatlarının enflasyon üzerinde oluşturduğu baskı, ekonomik toparlanmaya yönelik riskler oluştururken özellikle firmalara zarar vermesi sebebiyle Avrupa'da enerji arzı krizi korkusu baş göstermiş durumda. Fosil yakıtlara dayalı yoğun enerji kullanımı yavaş yavaş tarihe karışırken elimizdeki imkânları en verimli şekilde kullanarak geleceğimizi yeniden inşa edebiliriz” ifadelerini kullandı.

YENİLEBİLİR ENERJİYE GEÇMEYEN FİRMALAR YAPTIRIMLARLA KARŞILAŞABİLİR

TEK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, enerjinin ciddi maliyet unsuru olduğu sanayicilerin yenilenebilir enerji dönüşümünde öncü olması gerektiğini, aksi halde Avrupa Birliği ülkeleri ile ticaret yapanların yaptırımlarla karşılaşabileceğini söyledi. Şahintaş, “Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat çağrısı kapsamında, sürdürülebilir üretim adına küresel aktörlere çeşitli yaptırımları söz konusu olacak. Enerjinin fosil yakıtlar yerine yenilenebilir kaynaklardan temin edilmesi her sektörün karbon emisyonunu azaltacak. Buna bağlı olarak karbon vergisi maliyeti düşecek. Dolayısıyla elektriğin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması, tüm sektörlerin ihracat faaliyetlerinde olumlu etki yaratıp küresel arenada rekabet gücünü artıracaktır. İyileştirme ve uyum çalışmaları yapılmadığı takdirde ülkemiz, ihracatta ciddi pazar kaybı yaşayabilir. Yenilenebilir enerji konusunda şimdiden harekete geçerek hem dünyamızı kurtarmış olacağız, hem de ülkemizin dış ticaret performansını yükseltmiş olacağız” ifadelerini kullandı.

KDV MUAFİYETİ VE ALIM GARANTİSİ

Türkiye’nin yenilenebilir enerji konusunda kalıcı hamleler yaptığını da vurgulayan Şahintaş, “Yenilenebilir enerji kaynağı kullanım oranını 2020’de yüzde 49’a yükselten ülkemiz, güneşten enerji üretme kapasitesinde dünyanın en şanslı ülkelerinden biri. 1 Haziran’da yürürlüğe giren ‘Yeşil Tarife’ ile de yeni bir dönem başladı. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de devletin ve özel sektörün bu anlamdaki yatırım ve çalışmaları ile güneş enerjisi santrallerine ilgi her geçen gün artıyor. Devletin enerji açığını kapatmak üzere güneş enerjisinden faydalanılması için üretilen fazla enerjiyi enerji dağıtımı yaptığı fiyat üzerinden geri alma uygulaması, KDV muafiyetleri gibi teşvikler sayesinde hane ya da işyerleri çatılarına kurulan güneş enerjisi sistemleri, 5 yıl içerisinde kendini amorti ediyor. Emin adımlar attığımız bu yolda dünyada yenilenebilir enerji kullanım lideri olma şansımız var” ifadelerini kullandı.Elektrik fiyatlarında süregelen artışların, yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyeti düşürme özelliğini yeniden ön plana çıkardığını belirten TEK Enerji Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahintaş, “Yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş süreçleri hızlanmalı” açıklamasını yaptı.

ENERJİYE YÜKSEK ZAMLAR GELMESİ BEKLENİYOR

Enerji krizinin tüm dünyada büyüdüğünün altını çizen Şahintaş, bu durumun enerji fiyatlarında ön görülemez artışları da beraberinde getireceğinin altını çizerek şöyle devam etti, “. Çin’de bazı bölgelerde fabrikalar yeterli enerjiyi bulamadığı için üretime kısa aralar vermeye başladı. Uzmanlar, aralık-ocak-şubat aylarını işaret ediyor. Dünyada enerji talebi hızla artarken arzdaki artış buna aynı hızda karşılık veremiyor. Enerji emtialarındaki fiyatların artmaya devam etmesine bağlı olarak tüketicilerin enerji maliyetlerinin artması ve önümüzdeki kış aylarında birçok ülkede doğalgaz ve elektrik kesintilerinin yaşanması bekleniyor. Enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar ve elektrik kesintileri ve tüm dünyadan gelen haberlerde görüyoruz ki enerji tedariğinde ciddi bir sıkıntı var.  Bu durum gerçekten korkunç sonuçlar doğurabilir. Türkiye’de de son dönemde doğalgaz, elektrik ve akaryakıta peş peşe zamlar gelmişti. Bu sebeplerden dolayı bu kaostan tek çıkış yolu yenilenebilir enerji ve en önemlisi de Güneş Enerji Santralleri olarak öne çıkıyor. Dönüşüm kaçınılmaz olacak.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 20:00
Yatsı 21:29
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P