banner209

banner177

banner193

KURBAN KESECEKLER DİKKAT!

Kurban keserken dikkat edilmesi gerekenleri açıklayan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, ‘şap’ta da Bursa’nın iyi bir sınav verdiğini belirterek, “Bu hayvanların eti yenebilir. Etleri, 70 derecenin üstünde yarım saatten fazla pişirerek tüketin” dedi.

BURSA 27.06.2023, 09:51
KURBAN KESECEKLER DİKKAT!

Olay Gazetesi'nin haberine göre; Türkiye’de yıl boyu yapılan kesimin yüzde 25 ile 30 kadarının dört günlük Kurban Bayramı süresinde gerçekleştiğini belirten Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, kurban keserken dikkat edilmesi gerekenleri Olay okurları için madde madde açıkladı: 

1- Kurbanlık alırken, mutlaka hayvanın pasaportu, nakil belgesi, veteriner hekim tarafından verilen sağlık raporu görülmeli, hayvanların kimliklendirildiği anlamına gelen kulak küpeleri kontrol edilmelidir. Bu belgelere sahip olmayan hayvanlar potansiyel olarak insanlara bulaşan (zoonotik) hastalık riski taşıyan hayvanlardır.
2- Hayvanların genel durumlarına mutlaka dikkat edilmelidir. Ağızda salya artışı, ağız-burun-tırnak gibi yerlerde yara, akıntı olan hayvanların satın alınmaması, şüphe halinde mutlaka veteriner hekim tarafından muayenesinin istenmesi gereklidir. Sağlıklı bir hayvanın tüyleri parlak, temiz, tırnakları temiz, burun bölgesi temiz ve nemli, gözleri parlak ve göz çevresi temiz olacaktır, sadece bunlara dikkat etmeleri bile, vatandaşlarımızın sağlıklı kurbanlara sahip olmalarını sağlar.
3- Kesim için ilgili kurumların özel olarak belirlediği yerler, özel eğitimli kişiler tercih edilmeli, buralarda da vatandaşlarımız hijyene çok dikkat etmeli, özellikle aynı bıçağın birden fazla kullanılmamasına dikkat etmelidirler. Belirlenmiş yerler dışında, eğitimsiz kişilerce yapılacak işlemler, her şeyden önce hayvanın refahına ve Kurban Bayramı’nın ruhuna uygun olmayacaktır. Ayrıca hem insana hem çevreye zarar verecektir.
4- Kesim sonrası işlemler hızlıca yapılmalı, iç organlarda renk değişikliği, yapı değişikliği, hastalığa dair bulgu varsa veteriner hekim onayından sonra işlemlere devam edilmelidir. Özellikle karaciğer ve akciğerlerdeki kistlere dikkat edilmelidir. Atıklar ve hastalıklı olduğu düşünülen kısımlar, kesinlikle kedi ya da köpeklere verilmemeli, yaban hayvanlarının tüketme ihtimalinin olduğu alanlara atılmamalıdır. Aynı şekilde, atıklar akarsu yakınlarına da atılmamalı, suya karışmasına neden olunmamalıdır. Mutlaka imha edilmelidir.
5- Etler, buzluğa kaldırılmadan önce güneş almayan karanlık ve serin bir yerde 6 saat kadar dinlendirilmeli, buzluğa bu şekilde kaldırılarak ette şekillenmesi muhtemel kokuşmaların önüne geçilmelidir.
6- Uygun koşullarda, kesiksiz ya da çiziksiz çıkartılması beklenen deri, birkaç saat dinlendirildikten sonra tuzlanmalıdır.
7- Etler, uygun koşullarda pişirilerek tüketilmelidir. Ne çok ne de az pişmelidir. Az pişen etler özellikle kist hidatik başta olmak üzere, farklı zoonotik hastalıklar yönünden risk taşırken, çok pişen etler ise lezzetini, besin değerini kaybeder ve kanserojen riskler taşımaya başlayabilir.

‘Şap’ta Bursa iyi bir sınav verdi’

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, şap hastalığı nedeniyle bu yıl Kurban Bayramı’nda önceki yıllardan farklı bir süreç yaşandığı söyledi. Büyük kayıplar yaşadığımız depremden sonra resmi olarak açıklanan Şap hastalığı nedeniyle uzun süreli karantina ve aşılama süreci yürütüldüğünü belirten Baysal, “Aşılamanın büyük oranda bitmiş olmasına güvenilerek ve Kurban Bayramı’nın ülke çapındaki ekonomik boyutu düşünülerek, karantina kaldırıldı ve ‘aşılı’ hayvanların ülke içinde nakline izin verildi. Ancak tüm viral hastalıklarda olduğu gibi, şapta da aşıya rağmen hastalık görüldü, birçok ilde kurban pazarları tekrar kapandı” dedi.

ŞAP’LI HAYVAN YENİR Mİ?…
Baysal şunları söyledi: ‘Kentimizde çalışan kamu veteriner hekimi meslektaşlarımız, süreci çok iyi yöneterek, şap hastalığının Bursa’da ortaya çıkmasına engel olmuşlardır. Ne yazık ki karantina koşulları kaldırılıp hayvan nakillerine izin verilince Bursa’da da şap hastalığı görülerek, bazı kurban pazarları kapandı. Şap virüsü taşıyan hayvanın etinin tüketilip tüketilmemesi sorusu çok soruluyor. Şap hastalığı, düşük riskli zoonotik (hayvandan insana bulaşan) hastalıklardan biridir, hayvanlar arasında bulaşıcılığı yüksektir ancak hastalık insanlarda şiddetli seyretmemektedir. Şap hastalığına yakalanmış hayvanın etini tüketmekte sakınca yoktur. Yine de etleri 70 derecenin üstünde yarım saatten fazla pişirerek tüketmeyi öneriyoruz. Şap hastalığı görülen hayvanların eti, 4 derecede (buzdolabı sıcaklığı) en az 24 saat bekletildikten sonra yenebilecek duruma gelir.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 17 Mayıs 2024
İmsak 03:55
Güneş 05:40
Öğle 13:05
İkindi 16:59
Akşam 20:20
Yatsı 21:57
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P