MAKİNE SEKTÖRÜNÜN YARIM ASIRLIK KALESİ: MIZRAK MAKİNE

Bursa’da 1976 yılında kurulan Mızrak Makine, ahşap işleme alanında ürettiği makinelerle dünyanın dört bir yanına ihracat gerçekleştiriyor. Kendi alanında Türkiye’nin ilk 3 firmasından biri olan Mızrak Makine, uygun fiyata ürettiği kaliteli makinelerle sektörün lideri haline gelmeyi hedefliyor.

BURSA 22.05.2024, 14:11
MAKİNE SEKTÖRÜNÜN YARIM ASIRLIK KALESİ: MIZRAK MAKİNE

Bursa’da 1976 yılında Mehmet Mızrak tarafından planya imalatı ile makine sektörüne adım atan Mızrak Makine 50 yılda dünyanın 30 ülkesine ihracat gerçekleştiren bir firma haline geldi. Bugün ahşap işleme alanında faaliyet gösteren Mızrak Makine, panel ebatlama, kenar bantlama, kapı üretim makineleri, çizici yatar daire ve CNC freze gibi makineler üreterek dünyaya pazarlıyor.

KENDİ ALANINDA TÜRKİYE’NİN İLK 3 FİRMASINDAN BİRİ 

Firma hakkında Bursahaberdar Gazetesi’ne bilgiler veren Firma Yöneticisi Ömer Mızrak, “Firmamız kendi alanında Türkiye’nin en büyük 3 makine üreticisinden bir tanesi. Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde 20 bin metrekare kapalı alanda üretim yaparken, Kayapa ve Küçükbalıklı bölgelerinde birer fabrikamız bulunuyor. Bugün 150 personelle çözüm ortaklarımıza hizmet veriyoruz. Türkiye’nin 81 ilinde satış bayilerimiz mevcut. Bursa merkezli bir firma olmamız ile birlikte, İstanbul Ümraniye, İstanbul Başakşehir ve İzmir Gaziemir de 1 şubemiz bulunuyor. Dünyanın 30 ülkesine ihracat gerçekleştiriyoruz. İhracatımızın büyük bir kısmı Kuzey Afrika ve Körfez ülkelerine” dedi.

“YÜZDE 60 ORANINDA İHRACAT ODAKLI ÇALIŞIYORUZ”

2024 yılının ilk ve ikinci çeyreği hakkında değerlendirmelerde bulunan Mızrak, “Yılın ilk 3 ayı seçim belirsizliği ile geçti. Yerel seçimler dolayısı ile piyasada bir belirsizlik oluştu. Firma olarak iç piyasadaki belirsizlikten dolayı bizler dış piyasa odaklı bir anlayışla ilerledik. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 60 oranında ihracata yöneldik. İtalya ve Libya’da uluslararası fuarlarda büyük ilgi gördük. Buradan olumlu dönüşler aldık ve ilk çeyreği ihracat odaklı bir büyüme ile kapattık. Yılın ikinci çeyreğine girdiğimizde ise seçim belirsizliğinin ortadan kalktığını görüyoruz. Özellikle deprem bölgelerinde hareketlilik başladı ancak piyasalarda nakit sıkıntısı var. İç piyasa satışlarında nakit ödemeler azaldığı için bizler de yönümüzü ikinci çeyrekte de ihracata çevirdik. Bundan sonraki süreç içinde ihracat odaklı çalışmayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı. 

MAKİNE SEKTÖRÜNDE ‘ÇİN’ ENDİŞESİ

Makine sektöründe Çin’in yükselişe geçtiğini ifade eden Mızrak, “Kurda bugüne kadar yaşanan dalgalanmalar ve Türkiye’de bir türlü oluşamayan sabit fiyat ekonomisi, makine sektörünü de derinden etkiliyor. Türkiye’de makine fiyatlarının sürekli yükselmesinden dolayı pazarı Çin’e kaptırıyoruz. Çin’de yaklaşık 10 yıldır fiyatlar sabit. Sektörde yüzde 30-40 civarında Çin pazarına kayma var. Pandeminin bitmesi ile birlikte lojistik maliyetlerinin azalması ve üretim gücünün artması nedeniyle Çin makine temin edecekler için daha avantajlı bir konuma geldi. Bu da makine sektörünü derinden etkiledi” dedi.

“1976 YILINDAN BU YANA SAĞLADIĞIMIZ BİR GÜVEN VAR”

Dünyadaki teknoloji trendlerini yakından takip ettiklerini ifade eden Mızrak, “Ar-Ge ekibimizle birlikte, özellikle katıldığımız fuarlarda dünyanın takip ettiği teknolojileri yakından inceleme fırsatı bulduk. Kaliteden ödün vermeden piyasanın beklentisi doğrultusunda teknolojik ve uygun fiyatlı makineler üretmeye çalışıyoruz. Bununla birlikte satış sonrası teknik servis hizmetlerimiz ile de ön plana çıkıyoruz. Teknik destek ekibimiz alanında uzman ve uzun süredir makine sektöründe hizmet veren kişilerdir. 1976 yılından bu yana sektörde sağladığımız bir güven var. Firma olarak en büyük avantajlarımızdan birisi de bu. Güvenin olduğu yerde sorunlar ortadan kalkıyor” dedi. 

KAYAPA BÖLGESİ’NDE BÜYÜK YATIRIM

2022 yılında Kayapa Bölgesi’nde yeni bir fabrikayı hayata geçirdiklerini ifade eden Mızrak, “Pandeminin hemen ardından müşterilerimizin ihtiyaçlarına daha hızlı karşılık verebilmek için 10 milyon liralık yatırımla Kayapa Bölgesi’nde yeni bir fabrika kurduk. Burada daha büyük ve otomasyonlu makineler üretiyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız ile birlikte burada CNC ve panel ebatlama makinelerine öncelik vererek, üretim yapıyoruz. Bu yatırımımız ile birlikte rekabet gücümüz arttı. Hem müşterilerimizin taleplerine daha hızlı cevap veriyoruz hem de makinelerimizin Ar-Ge gelişimini daha kolay gerçekleştiriyoruz. Bununla birlikte istihdam gücümüzü de artırdık. Ülke ekonomisine katma değer sağlayacak yatırımlarımız devam edecek.” diye konuştu.

BURSALI FİRMALARA ÇAĞRI

Bursa’da makine alında faaliyet gösteren değerli firmalar olduğunu ifade eden Mızrak şunları söyledi, “İhracat odaklı bir anlayışla büyürken, Bursa’da faaliyet gösteren firmalarla da işlerimizi geliştirmek istiyoruz. Özellikle İnegöl’de yer alan çok kıymetli firmalarımız var. Mobilya sektörünün kalbi İnegöl olmuş durumda. Türkiye ve Bursa ekonomisine katkı sağlamak adına tüm firmalarımız ile iş birlikteliklerine açığız. İkea, Saloni, Çilek Mobilya, İnoksan gibi çok güçlü firmalarla iş birlikteliklerimiz oldu. Bizler uygun fiyata, kaliteli makineler üretiyoruz. Bu makineleri yakından görmek isteyen herkesi fabrikamıza bekliyoruz.” 

Adres: FETHİYE OSB Mah. Bordo Cad. No:20 İÇ KAPI NİLÜFER – BURSA

E-posta: [email protected]

Telefon: +90 224 241 71 11

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 17 Haziran 2024
İmsak 03:30
Güneş 05:27
Öğle 13:10
İkindi 17:08
Akşam 20:43
Yatsı 22:31
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P