YAŞADIĞIMIZ BİNALAR NE KADAR GÜVENLİ ?

Beton endüstrisindeki gelişmelere öncülük etmeye devam eden Bursa Beton’un Genel Müdürü Barbaros ONULAY, deprem yönetmeliğinden önceki binaların neden riskli olduğuna, binaların nasıl güvenli hale getirilmesi gerektiğinden, kaliteli betonun neden önemli olduğu konularında bilgilendirmelerde bulundu.

BURSA 03.03.2022, 10:22
YAŞADIĞIMIZ BİNALAR NE KADAR GÜVENLİ ?

Ülke genelinde 1-7 Mart ‘Deprem Haftası’ olarak dikkat çekerken, depreme hazırlığa odaklanan özel haftada, Ülkemizdeki pek çok noktada çeşitli etkinliklerle deprem gerçeği hatırlatılıyor.

GÜVENLİ YAPILAR İÇİN KALİTELİ BETON KULLANILMASININ ÖNEMİ NEDİR?

Betonun niteliği, dayanıklılığı, hazır betonun gerekliliği ve yaygın kullanımı deprem kuşağında bulunan ülkemizin dikkat etmesi gereken en önemli unsurlar arasındadır. Bir yapının tasarımından sonuçlanmasına kadar geçen süreçte tüm ögeler ayrı ayrı öneme sahip olmakla birlikte, malzeme olarak beton, özellikle 1999 yılında meydana gelen deprem sonrasında en önemli unsur haline gelmiştir. 1999 Depreminin ardından bölgede yapılan çalışmalar ve uzman raporları incelendiğinde, yıkılan yapılar için mühendislik hizmetinin alınmadığı ve bununla birlikte malzeme kalitesinin yıkımda başrolü oynadığı ortaya çıkmıştır. Hazır beton firmaları “Üretici” olarak kaliteden sorumlu olmakla birlikte, standartlara uygun beton üretilmesi ve inşaatlarda doğru beton uygulamalarının gerçekleştirilmesi, “Uygulayıcı” ve “Denetleyici” mekanizmaların sağlıklı işlemesiyle sağlanabilir. Oturduğumuz evler, çalıştığımız ofisler ya da yaşadığımız tüm mekânların güvenliği, bu 3 faktörün doğru bir şekilde bir araya gelmesiyle mümkündür.

GÜNÜMÜZDE YAPILAN BİNALAR GÜVENİLİR YAPILAR MIDIR ?

Bugün insanların gözünde depremle beton bir algılansa da yeni yapılan betonarme binaların, deprem etkisinde yıkılma ihtimalinin eski binalara göre daha düşük olduğunu söylemek mümkündür. Çünkü gelişen koşullar çerçevesinde mevzuatlar revize edilmekte, her geçen gün daha güvenli yapılar imal edilmektedir. İlk olarak 08.09.2002 tarihli Resmî Gazete’ de yayımlanan ve 01.01.2007 tarihi itibariyle de zorunlu olarak uygulamaya konulan “Yapı Malzemeleri Yönetmeliği” ile güvenilir malzeme hususu büyük önem kazanmıştır.

Bu çerçevede “Güvenli yapılar ancak güvenli yapı malzemeleriyle üretilebilir” ilkesi doğrultusunda yapılarda kalite ve yeterliliğini ispat etmiş, ilgili standartlara ve amacına uygun malzemelerin kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Diğer taraftan gerek beton gerekse donatı ile ilgili standartlar ve ayrıca deprem yönetmeliği başta olmak üzere birçok yönetmelik ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli güncellenmektedir. 

 BİNALAR NASIL DAHA GÜVENLİ HALE GETİRİLİR?

Mevcut yapıları betonarme, çelik konstrüksiyon ve karbon elyaf malzemeleri kullanılarak daha güvenli hale getirmenin mümkün olduğunu ifade eden ONULAY, yapı güçlendirmede nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında ise şunları söyledi; “Temel derinleştirilmesi, kolon güçlendirmesi, döşeme kalınlaştırılması, eleman bazında ya da sistem bazında birtakım iyileştirmelerin yapılması mümkündür. 12 Kasım 1999 Düzce Depremi öncesinde güçlendirilen yapıların, depremde can kaybını engellemesi, doğru projelerin işe yaradığını göstermiştir. Ancak özellikle belirtmek isterim ki bu konuda önemli nokta doğru proje ve doğru uygulamadır. Güçlendirme projeleri, uzmanlık gerektiren işler olup kesinlikle bu konuda tecrübeli-yetkin personel tarafından gerçekleştirilmelidir.“

RİSK TESPİTİ NASIL YAPILIR ?

Vatandaşların, “Çalıştığım ya da yaşadığım binanın risk altında olup olmadığını nasıl bilebilirim?” sorusuna cevap aradığını ifade eden ONULAY, konuya açıklık getirerek süreci kısaca şöyle anlattı; “Bakanlıkça lisans verilmiş bağımsız firmalar aracılığıyla binanızda inceleme yaptırabilirsiniz. Riskli Yapılar, 6306 sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nde yer alan ‘Riskli Yapıların Tespit Edilmesine İlişkin Esaslar ’a göre tespit edilmektedir.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 04:25
Güneş 06:00
Öğle 13:06
İkindi 16:55
Akşam 20:02
Yatsı 21:31
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P