banner204

banner177

banner193

banner205

DÜNYANIN EN ÇOK AŞILANAN ÜLKESİYDİ, VAKALAR YENİDEN ARTTI

Dünyada nüfusa oranla en fazla Covid-19 aşılama oranına sahip olan Seyşeller’de tehlike çanları yeniden çalmaya başladı. İşte nedenleri...

DÜNYA 11.05.2021, 18:56 11.05.2021, 19:00
DÜNYANIN EN ÇOK AŞILANAN ÜLKESİYDİ, VAKALAR YENİDEN ARTTI

 Seyşeller, Ocak ayında vatandaşlarını aşılamaya başladı ve bu alanda ilk adımı atan ülkelerden biri oldu. Aşılamanın başlaması vesilesiyle gazetecilere bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Wavel Ramkalawan, ülkenin birkaç hafta içinde sürü bağışıklığına ulaşmayı hedeflediğini söyledi. Afrika'nın doğusunda Hint Okyanusu'nda küçük, coğrafi olarak izole edilmiş bir ada ülkesi olan Seyşeller'in hükümeti bu amaçla Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere bölgesel müttefiklerine aşı tedariki sağlama çağrısında bulundu. Girişimler bir noktaya kadar başarı getirdi. 98 bin nüfuslu Seyşeller, Hindistan'da üretilen AstraZeneca aşıları ile Çin'in ürettiği Sinopharm aşılarını kullanarak kısa sürede nüfusunun yüzde 60’ından fazlasını iki doz aşıyla aşılamayı başardı. Böylece Seyşeller, 100 kişi başına en yüksek sayıda doz aşı yapılan ülke konumuna geldi. Toplam uygulanan doz sayısı ülke nüfusunu aştı, 128 binlere ulaştı.

TURİZME İLK AÇILAN ÜLKELERDEN BİRİYDİ

Seyşeller’in ekonomisinin büyük bir kısmı turizme bağlı. Ülke, geçtiğimiz yıl salgının ilk dalgasının ardından dünya genelinde uluslararası turizme yeniden açılan ilk ülkelerden biri oldu. Ocak ayında Covid-19'a karşı aşılanan ziyaretçiler için karantina uygulaması kaldırıldı. Aşı kampanyasının da sonuç vermesiyle kısıtlamalar gevşetildi. Her şey güzel giderken, vaka sayılarında yeniden artış yaşanmaya başladı. 1-2-3 Mayıs tarihlerinde toplam 497 yeni vaka tespit edildiği açıklandı. Yeni vaka sayısı görece düşük olsa da, nüfusu 100 binden az olan bir ülke için bu rakamlar oldukça önemli. Öyle ki uzmanlar, vaka sayıları nüfusa oranlandığında Seyşeller’in durumunun şimdilerde salgın ile mücadelede çok zor zamanlar geçiren Hindistan ile kıyaslanabileceğini belirtiyor.

OKULLAR KAPANDI, ETKİNLİKLER YASAKLANDI

Seyşeller Sağlık Bakanı Peggy Vidot, 4 Mayıs günü diğer üst düzey yetkililerle birlikte bir basın toplantısı düzenledi. Son dönemde vaka sayısında görülen artış eğiliminin endişe verici olduğunu belirten Bakan Vidot, halka sosyal hayat kısıtlamalarına uyulması yönünde çağrıda bulundu. Alınan yeni kararlara göre, ülkedeki tüm eğitim kurumları 3 haftalığına kapandı, tüm spor faaliyetleri ve etkinlikler de yasaklandı. Birinci derecede acil işler dışında çalışan herkesin evinden çalışmasına karar verildi. Aynı zamanda saat 23.00'ten itibaren sokağa çıkma yasağı getirilmesi kararlaştırıldı.

VAKALARIN YÜZDE 65'İ AŞILANMAMIŞ, ÖLÜM ORANI DÜŞÜK

Peki yüzde 60'la dünyanın en yüksek aşı oranına sahip ülkesinde, vaka sayılarının artışının sebebi ne? Akıllara ilk olarak "Aşılar etkisiz mi?" sorusu geliyor. Seyşeller'de bu anlamda elde edilecek sonuçlar dünyanın birçok başka ülkesi için de büyük önem taşıdığından, uluslararası kamuoyu tarafından dikkatle izleniyor.   Geçtiğimiz hafta açıklanan resmi veriler, ülkedeki 1.068 aktif vakadan yaklaşık yüzde 65'inin ya hiç aşılanmadığını ya da sadece bir doz aşı vurulduğunu ortaya koydu.  Dahası pandeminin başından bu yana ülkede görülen 6 binden fazla vaka arasında sadece 28 kişi hayatını kaybetti. Bu da aşıların ağır hastalık ve ölüm ihtimaline karşı önleyici olduğu ancak bulaş konusunda fazla etkili olmadığı yorumlarına yol açıyor.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P