banner177

banner193

ALTIN FİYATLARI İÇİN KRİTİK HAFTA

Küresel çapta artan enflasyonist eğilimin etkisiyle yatırımcılar güvenli liman altına yönelmeye devam ediyor. ABD’de enflasyonun 39 yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla ons altın cuma günü yükseldi. Öte yandan 14-15 Aralık tarihinde yapılacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısıyla birlikte altın fiyatlarında yön belli olacak. İşte detaylar…

EKONOMİ 12.12.2021, 15:37
ALTIN FİYATLARI İÇİN KRİTİK HAFTA

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs, küresel ekonomik görünümü bozmaya devam ediyor. Pandeminin getirdiği olumsuz koşullarla savaşan ülkelerde hükümetler vatandaşların gelir kaybını önleyebilmek için teşvikler yaparken, merkez bankaları ise genişlemeci para politikalarıyla piyasaları fonluyor.

Merkez bankalarının güvercin tutum sergilemesiyle birlikte küresel çapta enflasyonist eğilim tırmanışa geçti. Gelişmiş ülke ekonomilerinde enflasyon zirveye çıkarken yatırımcılar genel fiyat düzeyindeki bozulmadan korunmak için güvenli liman altına yöneliyor.

ABD’DE ENFLASYON 39 YILIN ZİRVESİNE ÇIKTI

Öte yandan bu hafta para ve emtia piyasalarının gözü kulağı ABD enflasyon verisindeydi. ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasım ayında yıllık bazda yüzde 6.8 oranında artarak 39 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Tüketici fiyatları kasımda aylık bazda ise yüzde 0.8 arttı.

ONS ALTIN YÜKSELDİ

Haftanın son işlem gününde 1770-1780 dolar bandı arasında seyreden ons altın, ABD’de enflasyonun 39 yılın zirvesine çıkmasıyla birlikte yükseldi. Kısa süre içerisinde 1791 dolara kadar çıkan ons altın, 1784 dolar seviyesinden kapandı.

ALTIN YATIRIMCILARI FED TOPLANTISINA ODAKLANDI

Gelecek hafta ise altın yatırımcılarının gözü Fed toplantılarında olacak. Çarşamba günü başlayacak olan Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) piyasalar Fed’in para politikasına yönelik vereceği mesajlara odaklanacak.

Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyon ve istihdam hedefine yönelik kararlı duruşunu her söyleminde dile getiriyor. ABD’de işsizlik rakamları yüzde 4.2 seviyesine gerilese de enflasyon yüksek seyrini sürdürüyor.

Fed yüksek enflasyona karşı varlık alım programında azaltımı hızlandırabilir veya faiz oranlarında artışı erken bir tarihe çekebilir. Bu durumda dolar güçlenebilir ve faizsiz bir varlık olan altın fiyatları düşebilir.

GRAM ALTIN REKOR KIRDI

Yurt içinde ise gram altın fiyatı dolar kurundaki yükselişin etkisiyle birlikte bu hafta primli seyretti.

Cuma günü ABD enflasyon verisinin açıklanmasının ardından ons altında görülen toparlanmanın etkisiyle gram altın fiyatı 798 lirayı aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 20:00
Yatsı 21:29
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P