Türkiye’nin lokomotif bölgesi olan Marmara Bölgesi’nin güneyini kapsayan hizmet sahası ile UEDAŞ Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova’da toplamda 3.6 milyon aboneye hizmet vermeyi sürdürüyor.

YATIRIMLAR , KESİNTİ ORANLARINI AZALTTI

Kesintilerle ilgili açıklamalarda bulunan Danacı, “Kesintileri ikiye ayırıyoruz, planlı ve plansız kesintiler. Plansız kesinti arıza demek, planlı kesinti ise 48 saat önceden bölgedeki tüketicilere haber vererek hizmet kalitemizi artırmak, çalışmalarımızı gerçekleştirmek için yaptığımız kesintilerdir. Enerjiyi kesmeden bakım yapmamız mümkün değil. Hem çalışanın hem abonenin hem de iş sağlığı ve güvenliği için enerjinin kesilmesi gerekiyor. Planlı bakımların amacı, arıza ihtimallerini azaltmak ani elektrik kesintilerinin önüne geçmek, şebekeyi yenilemek ve önleyici bakım faaliyetlerini gerçekleştirmek. Daha uzun süreli kesintileri azaltmak burada ana amacımız. Plansız kesintilerin oranı son yıllarda gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla çok büyük ölçüde azaldı.”

 MİLLİ SAYAÇ OKUMA PROJESİYLE BÜYÜK DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞECEK

Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) sistemi ve EPDK’nın Milli Akıllı Sayaç Projesi hakkında bilgiler paylaşan Danacı, “Uzaktan okuma sayacı ve modem kurulumu yaparak verileri uzaktan alıyoruz. OSOS için bölgemizde gerekli limit 25.000 kw/sa. Tüketimin yüzde 50’sini uzaktan okuyoruz ama abone bazlı düşündüğümüzde 35 bin civarında abonemizin okuma işlemlerini uzaktan gerçekleştiriyoruz. Toplam abone sayısı içinde küçük bir rakam ancak tüketimi yüksek abonelerimiz bu sistemden faydalanıyor. OSOS kapsamında sayaçları uzaktan okunan abonelerimizin sayaçlarına ait verilere internet üzerinden takip edebilmeleri için kullanıcı ve adı şifreleri veriliyor.

EPDK’nın duyurduğu Milli Akıllı Sayaç Projesi kapsamında tahminimce 2026 itibaren büyük dönüşüm başlayacak. Uzun bir süreç olacak. Bunun için öncelikle ciddi bir telekominikasyon altyapısına da ihtiyaç var.  Bu altyapı yavaş yavaş kurulacak. Dağıtım sistemine bağlı sayaçların MASS kapsamına dahil edilmesi, iletişim kurulması için gerekli teçhizatın, altyapının ve akıllı sayaçların kurulumu, işletilmesi ve bakımı ve mevcut sayaçların akıllı sayaçlar ile değiştirilmesi dağıtım şirketlerinin sorumluluğunda olacak. Yaklaşık 10 yıl sonra manuel sayaç okuma devri tamamen sona erebilir.” İfadelerini kullandı.

İPLİK FABRİKASINA 40 PERSONEL ALACAK İPLİK FABRİKASINA 40 PERSONEL ALACAK

V

ONLİNE KULLANIM ARTIYOR

UEDAŞ Online İşlem Merkezi kullanımında büyük artış olduğunu ifade eden Danacı, “Elektrik tesisat projelerinde dijital onay dönemi sürüyor. 2023 yılı içerisinde proje onaylarımızın büyük bir kısmını online olarak gerçekleştirdik. Online işlemler büyük kolaylık sağlıyor. Doğaya saygılı bir anlayışla kağıttan ve baskıdan tasarruf sağlıyoruz. Fiziksel arşiv sorunu olmuyor.

Çok daha güvenli bir şekilde, onay süreçleri hızlanıyor. Her alanda abonelerimizin memnuniyetini artırmak için sürekli iyileştirmeler ve çalışmalarla online işlemleri kolaylaştırıyoruz. Tabi bunun yanında asıl memnuniyeti sağlamak için sahada bakım onarım faaliyeti ve altyapı çalışmalarıyla kesintisiz enerjiyi sağlamak gerekiyor. Asıl memnuniyet buradan geliyor. İşlemler ne kadar sorunsuz olursa müşteri memnuniyeti de artıyor. Nitekim 2022 yılında Elektrik Hizmeti Memnuniyetinde Türkiye 1.liği alarak abonelerimiz bizleri onurlandırdı.” dedi.

SOKAK VE CADDE IŞIKLANDIRMALARINDA LED DÖNEMİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in  açıkladığı tasarruf tedbirleri kapsamında ifade ettiği, “Sokak ve cadde aydınlatmasında Led dönüşümle tasarruf sağlayacağız” ifadeleri hakkında görüşlerini paylaşan Danacı, “Sokak ve cadde aydınlatmasında yeni yapılan bütün ışıklandırmalar enerji tasarrufu anlamında led. Aydınlatmada şartnameler değişti. Eskiden sokak ve cadde ışıklandırmalarını sodyum buharlı ampüller ile gerçekleştiriyorduk. Led ışıklandırma ile hem aydınlatma seviyesi yükseliyor hem de daha düşük enerji tüketimi gerçekleştiriyor. Yeni yapılan led ışıklandırmaların aydınlatma seviyelerini ve tüketimlerini ölçerek kıyaslama yapacağız. Ülke ekonomimiz için pozitif anlamda katkısı olacağını düşünüyorum. Artık bütün yaptığımız yeni yatırımların hepsi led olacak.”

YATIRIMLARIN YARISI BURSA’YA YAPILACAK

2024 yılında yatırım harcamalarının illere göre dağılımında, Bursa’nın toplam yatırımların içinde yüzde 50-60 arasında pay sahibi olacağını ifade eden Danacı, “ Bu yıl şehrin enerji yatırım bütçesi 2.27 milyar lira. İhalalerimizi gerçekleştirdik. 2024 yılına hızlı bir şekilde başladık. Yüklenici firmaların Bursa’nın birçok noktasında çalışmaları sürüyor” dedi.

SOSYAL FAYDA SAĞLAYAN PROJELER

‘Sosyal fayda sağlayacak projeleri UEDAŞ olarak çok önemsiyoruz. Tüm projelerimizi bu kapsamda gerçekleştiriyor, toplumsal fayda ve kalkınmanın öncelikli hedefimiz olarak görüyoruz. Trafolar Konuşuyor, Pembe Lambalar gibi farkındalık projelerimizi de uzun yıllardır aralıksız sürdürüyoruz. Tüm bu çabalarımız sayesinde 2023 yılını 2 büyük ödül ile tamamladık.  Tabi gençler için de önemli projelerimiz devam ediyor. Özellikle ilkokul düzeyinde eğitim gören öğrencilerimizin enerji tasarrufu ve verimliliği hakkında daha fazla bilgi sahibi olması, ailelerine yol gösterecek farkındalığa ulaşması için “Enerjini Geleceğe Taşı” projemizi hayata geçirdik. 4.yılına giren proje yeni yılda da bölgemizde özellikle kırsal alandaki okullarda VR gözlükler ve eğlenceli oyunları ile gençlere tasarruf ve verimlilik bilinci aşılamak için devam edecek’

Editör: Haber Merkezi