İSTANBUL'DA TOPLU TAŞIMAYA ZAM İSTANBUL'DA TOPLU TAŞIMAYA ZAM

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bugün Aksaray'a bir dizi ziyaretinde bulunmak ve törenlere katılmak için geldi. Bakan Özhaseki, ilk olarak kentteki iş insanları ve kanaat önderleriyle buluştu. Bakan Özhaseki, Anadolu coğrafyasının, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olduğunu ve şu ana kadar farklı medeniyetlerin yaşadığını belirtti. Türk insanının bu nedenle güzel bir coğrafyaya sahip olduğunu belirten Özhakesi, bu toprakların sınırlarının depremsellik olduğunu ifade etti.

'BİR DE İŞİN REALİTESİ VAR'

Bu yapının deprem olabileceği ve yapıların ona göre inşa edilmesi gereken uyarısında bulunan Özhaseki, ''yerin altı hareketli. Şu anda bile hareketlilik, sayısı 500'ün üzerinde. Tespit edilememiş faylar da olduğu için üye, yoksa 480 küsur falan diyor bilim adamları. Bunun manası şu; doğru belli bölgelerden yüzyıllar boyunca faylar kırıldı ve üretildiği için enerji, Kuzey Anadolu Fay Hattı gibi, Doğu Anadolu Fay Hattı gibi, Ege bölgesi gibi çok tehlikeli ve barındırılan fayların bulunduğu bölgede 6 ya da 7 bölgede veya daha yüksek şiddette deprem üretilebilecek bölge var. En emin bölgedeki buralar görünüyor; ama böyle yaparak hiç kimse, binasını en küçük yapacağı bir müştemilatı bile sıradan yapmayın lütfen. Onu 5 ya da 6 yerde buralarda deprem olabilir. O nedenle ne yapıyorsak, bu gerçekliğin canlılığını göstermek durumundayız. Eğer bunu yapmazsanız da cami sırasında sıradan, emekli abilerin yaptırdığı, mühendisliğe dayanmadan, bilim adamlarının dediğine dayanmadan yaptırırsak emin olun sevap olmaz. Çünkü, bir gün yıkılır ve altında kalan insanlar kalır. Evimizi yaptırıp da 'Allah büyük' ​​deyip işin altından çıkamayız. Amin Allah büyük. Diyecek hiçbir şey yok. İsterse onu yerde korur; ama bir de işin gerçekliği var.''

'130 BİN İNSANIMIZ HAYATINI KAYBETTİ'

Meydana gelen depremlerde 130 bin kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Özhaseki, ''o yüzden bizim bu gerçekliğin canlı olarak hareket etmesi gerekiyor. Son yüzyılda bu ülkenin denizlerinde ve karasında meydana gelen depremin sayısı 231 arkadaş. 6 ve üzerinde, aşağı bak tarafı demiyoruz. Buralardaki depremleri, Orta Anadolu'dakileri hiç söylemiyoruz. 130 bin insanımızı kaybettik. bölgelerdeki binalar yıkılmış. Son Kahramanmaraş depreminde bile 850 bin bağımsız birim yıkılmış. Ev, müştemilat, ahlaki, iş yeri, depo vesaire. Maddi zarar 104 milyar dolar. Değerli arkadaşlar, biz bundan hareket ediyor. Ona göre hareket ediyor. Kaçak üyeleriyle kavga etmiyoruz. Gözünü yum, ne var ki demeyeceğiz. Bir kat daha at ne var ki ne olur, bir şey olmaz demeyeceğiz. Kendimiz için bunu yapmayacağız. Ülkeye zarar olur. Bu ülkenin de böyle bir gerçeklik var'' diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi