banner209

banner177

banner193

11.02.2020, 10:44

Virüsler Kapıda

 Okullar açıldı. Toplu taşıma ve sınıf ortamı bulaşıcı hastalıkların yayılmasında hızlanmaya yol açabilir. 2 hafta öncesine dek özellikle grip türlerinde müthiş bir salgın vardı. Tatilin başlamasıyla bu salgın sönmüştü. Şimdi tedbir alma zamanı.

  Grip aşısı olmayı; öğrenciler, 65 yaş üstü bireyler, hamileler, sağlık çalışanları ayrıca akciğer, tansiyon, şeker, kalp, böbrek, karaciğer ve bağışıklık sistemi rahatsızlığı olanlar başta olmak üzere herkese tavsiye ediyorum.

 Çin'de 11 milyon nüfuslu Wuhan şehri karantinaya alınmış durumda. Özel uçakla oradaki vatandaşlarımızı tahliye ettik. Bildiğimiz gripten farklı olarak akciğerlerde ciddi harabiyet yapan bir virüs.  Şu ana dek Türkiye'de tespit edilmiş bir Coronavirus vakası yok. THY Çin’e bazı uçak seferlerini iptal etti. Havalimanlarımızda tedbirler alındı. Şu an için Coronavirus ülkemiz için dış tehdit konumunda.

 Peki ülkemizde hangi virüsler aktif? Rotavirüs özellikle bebeklerde ve çocuklarda görülmekte. İshal ve kusma çok artıyor. Ateş de cabası. Çocuklar perişan oluyor. Şurup gibi içirilen bir aşıyla önlenebiliyor.  Influenza virüsleri bu kışa damgasını vurdu.  Grip aşısı uygulamasıyla önüne geçilebiliyor. Adenovirüsler de bu kışın trendleri arasında.

 İster viral ister bakteriyel olsun hastalardan uzak durmak şart. Hastaların kullandığı eşyalardan uzak durmak da şart. Oyuncak, çatal, yastık, havlu, mendil, peçete  aracılığıyla dahi bu virüsler geçiş yapabiliyor. Ellerin gün içinde sabunla yıkanması, dezenfektan kullanılması, koruyucu özelliği olan maske takmak riski azaltıyor. Probiyotik (yararlı bakteriler) kullanmak, beta glukan içeren ürünler kullanmak bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklık sistemini destekliyor.

 Diyelim ki grip yakanıza yapıştı. Doktorun verdiği tedaviye uymaya ve aile fertlerine hastalığı bulaştırmamaya dikkat edin. İstirahat edin. Odanızı havalandırın. Kullandığınız kağıt mendilleri sağda solda bırakmayın.

 Not: Virüslerin yol açtığı hepatit, HPV, HIV, su çiçeği, kabakulak gibi hastalıklar da mevcut fakat  görülme sıklığı bakımından bu yazıyı gribe ayırmaya karar verdim.

 Çok Önemli Not: Son yıllardaki en ciddi grip salgınına karşı hem kendiniz hem de aileniz için hekiminizle ve eczacınızla istişarelerinizi yapın, tedbirinizi alın.

 Konudan bağımsız:  Geçen sayıda Japonların şehir hastanelerindeki sismik izolatörleri incelemeye geldiğinden bahsetmiştim. Elazığ Şehir Hastanesi'nde 6,8'lik deprem 3,1 şiddetinde hissedilmiş, yani hissedilmemiş de diyebiliriz. Emeği geçenlerden Allah razı olsun.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 04 Mayıs 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:53
Öğle 13:06
İkindi 16:56
Akşam 20:09
Yatsı 21:40
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P