banner201

banner177

banner207

BİR BAŞARI HİKAYESİ, TOLGA TÜRKMEN… TEK BAŞINA DERGİ VE RADYO KURDU HEDEFLERİ ÇOK DAHA BÜYÜK

Ülkeler arasında kulak verilen Noksanlar Kenti Radyo ve Lavinya Dergisi kurucusu ve yayıncısı Tolga Türkmen Bursa Haberdar'a konuştu.

YAŞAM 16.09.2020, 10:51
BİR BAŞARI HİKAYESİ, TOLGA TÜRKMEN… TEK BAŞINA DERGİ VE RADYO KURDU HEDEFLERİ ÇOK DAHA BÜYÜK

1 ) Dergi ve Radyo açmaya nasıl karar verdiniz?

Lise hayatım bittikten sonra üniversite okumama kararı aldım, evet belki saçma gelebilir ya da tuaf ama en azından sevdiğim ve istediğim yönde adım atmak yürümek istemiştim.. Çünkü okul yıllarımda sürekli kukla gibi yönlendirilmekle geçti.. Derslerimizde hocalarımız sürüklerdi, okul bahçesinde sırada müdürümüz sürüklerdi. Tiyatroya giderdik tek sıra halinde giderdik.. Yani okul içinde , cidden öğrencinin sözü pekte geçmiyor, malesef ki. Bu yüzden belki mühendis değilim robot üretmek için ama, robotta olmak hiç istemedim.. Bu yüzden dergilere, radyolara, gazetelere başvurdum. Yazmak istedim, seslenmek istedim. Para istemedim ama insanlara a4 boyutunda üzerinde mezun yazan bir kağıt parçasına yelkenlerini indirdiğini gördüm, çoğu kapı aralandı ama geri kapandı, diğerleride zaten hiç açılmadı… Sonra düşündüm okul hayatında robot olmak istemiyorsun madem Tolga neden birilerinin altında kalıpta devam ediceksin diyerek düşündüm ve bu yüzden kendi radyomu kurmaya karar verdim.. Radyodan sonra Lavinya’yı açtık. Amacımız hep maneviyattı…

2 ) Tek basınıza çıktığınız bu yolda sizi destekleyenler oldu mu?

Valla samimi olmak gerekirse ki samimi olmayı hep tercih etmişimdir… Ailem dahil kimse yanımda olmadı, yapamazsın dediler hatta, gidemezsin, edemezsin gibi gibi. Haksızlık ettiler belki bana ama onlar geleceği görmediler, ben hissettiğim için pes etmedim. Aileme karşı kırgınlığım var, bitmeyecek belki de ama iyi ki varlar…

3 ) Pes etmeden devam etmenizdeki etken güç neydi?

İnanmak.. Hayallerimi başarmam gerekiyordu, bu yüzden 2010 senesinde bir söz söylemiştim çevreme, iddialı demişlerdi hatta gülmüşlerdi.. '' Bugün bana inanmayanlar birgün benimle nasıl tanıştığını anlatacaklar '' bu sözü yutamazdım, hakkını verdiğimi düşünüyorum şuan yaptıklarımın ve yapacaklarımında..

 4 ) Derginizin ismi gerçekten ilgi çekici. Lavinya ismine nasıl karar verdiniz?

İsim konusu en çok zorlandığım konu, Noksanlar isminde de aynısını yaşamıştım,

tek kelime her zaman daha çok iz bırakır ve bende bunun için çok çalıştım isim üzerinde ama Lavinya cidden bir anda hiç ummadığım vakitte kafama girdi, ee sonra rahmetli Özdemir Asaf'ında şiiri olunca, gurur duydum, hem üstadımızı andık, hem edebiyata güvendik..

5 ) Yaptığın işlerle ilgili daha önce bir deneyimiz bulunuyor muydu?

 Yok deneyimim, dümdüz kendim öğrendim, kendim sabahlara kadar videolar izleyerek öğrendim, cihaz almam gerekirdi, ee hangisini alacağımı bilmezdim. araştıra araştıra öğrendim.. Aramızda kalsın, bazen yeter! diyip bırakmayı düşünmüştüm, ama dışarıda bizi bekleyen insanlar vardı, dinleyen insanlar vardı, saati bekleyenler vardı, bunu onlara yapamazdım..

6 ) Sadece edebiyat ve sanat konularına yer veriyorsunuz derginizde.

Böyle bir kararı almanızdaki neden neydi?

'' Edebiyat Yaşasın '' aslında tüm sorunun cevabı bu cümle, halkımız sadece 5 yazardan ibaret sanıyor edebiyatı, şiiri 2 şiirden sanıyorlardı… Ee bu dünya da üzeri küf tutmuş kitaplar var? ismini henüz hiç duyulmamış yazarlar var? Bunu birisinin yapması gerekiyordu, Çok şükür bana nasip oldu, evet büyük bir taşın altına elimi soktum, ama ağrısından rahatsız değilim inanın. Ben şimdi bir insana radyo sevdirdiysem, bir insan şiir okuyorsa, ya da okumak için bekliyorsa yayınımı bence bu yeterli herşey..

7 ) Kalabalık bir dergi ekibiniz var ve bu kalabalığın çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor.

Bu özel olarak tercih ettiğiniz bir şey mi?

Evet çoğu kadın.. Rahatsız değiliz tabiki , iyi ki kadınlar.. Neden biliyor musunuz?

Kadınların henüz birşeyler yapabileceğine inanmayan insanlar var, adam karısına inanmıyor, çocuk kız arkadaşına güvenmiyor.. Ee şiddet, ölüm, vahşet bunların hepsi kadına uygulanıyor?

böyle bir düzeyden, daha gerçekçi kim yazar adamlar mı? kadınlar mı? dedim bırakalım artık en azından bir platfrom kadınlara özgür kılınsın, ve çok güzel gidiyoruz okunmalarımız olsun, tepkiler olsun gayet ruhumuzu okşuyor..

8 ) Radyonuza gelen konuklarınızı neye göre belirliyorsunuz?

Tabiki önce şarkıları yaşantısı önemli bizim için.. Çoğunluk yazar konuk barındırıyoruz fakat, gerek canlı, gerek telefon bağlantılarında şarkıcı konuklarımızda oluyor.. Bir pop şarkıcısını pek bağlamak istemeyiz, konsept uygun değil çünkü..

9 ) Radyonuzun hitap ettiği özel bir kitle var mı? Genellikle ne tür parçalar çalıyorsunuz?

Bunu hiç düşünmedim, yani özel bir kitle demeyelimde ortak noktamız var dinleyenlerle diyebiliriz.. Dertli, yalnız kalmış, yanlış anlaşılmış bir topluluğuz.. Efkarlanırız, kimisi keşkesini söyler, kimisi iyikisini. Kimisi hiçbir şey söylemez susarak dinler, onlardan korkarım..

Çünkü biz radyocular için, susan bir dinleyiciyi konuşturursak başarmışız demektir. Şarkı ayrımı yapmayız, konsept olarak zaten pop, rock, rap yok.. Çok nadir çalarız..

Diğer türlü, Sezenler, Yıldızlar, Güldenler, Müslümler, gider böyle..

10 ) Neden ‘Noksanlar Kenti’ ?

Hepimizin hayatında eksik kalmış yanlar vardır değil mi? Bunu sadece aşk için söylemiyorum. İş, para, aile, arkadaş bazen his.. Eee ülkemizde çok şükür hepsinden var hepimizde :) Dedim eskimeyecek en güzel isim, ve sonu gelmeyecek mod Noksanlardı..

Ki bu yüzden ' Bazı Anlar Hayata İhanettir ' sloganımızdır..

11 ) Dergi ve radyonuzu ne kadar daha ileriyi götürmeyi düşünüyorsunuz?

Ulaşmak istediğiniz bir hedefiniz var mı?

Dergiyi basılı bir dergi yapmak, yazarlarımızla ortak kurulan hayalimiz..

Radyo için bence böyle kalabilir, Dinleyici tabi ki artsın ama aile tadı bozulmasın.

Çünkü ben dinleyicilerimle buluşur, başka zamanlarda da konuşurum. Abi kardeşiz..

12 ) Eğitiminize devam etmeyi düşünüyor musunuz? Hangi alanda eğitim görmek istersiniz?

Yok düşünmüyorum :) böyle iyiyim eksikliğini hiç hissetmedim, Aileme sorarsanız hergün oku diyor, ama malesef ben eğitim ve okul hayatına sadece konferans vermek için gidiyorum.. Ki o da bana cidden yetiyor. Önemli olan diploma yokken başarmak birşeyleri.

13 ) Dergi ve radyonuzdan yürüttüğünüz sosyal çalışmalarınız oldu mu?

Tabi projelerimiz oldu, konferanslarımız oldu.. Hazırda devam eden projelerimiz oluyor..

Ama şunu diyebilirim Fidan projerimiz, Kitap projelerimiz oldu.. Büyük kurumlarla çalıştık, çalışıyoruz.. İsim vermeyeceğim bu konuda kusura bakmayın..

14 ) Radyonuz hayal ettiğiniz yerde mi? Yoksa daha fazlasını ister misiniz ?

Bence herkes olduğu yer ile yetinmez ki yetinmemelide. Doyumsuz olursak, kibirli olmazsak hep daha iyisi için çalışırız bundan eminim.. Bizler Kent olarak bir çok ülkede dinlenen internet radyosuyuz, ee tabi hedefimiz hep yükseklerde. Umarım başarırız.

15 ) Sizi dinleyen veya derginizi okuyan, yaşamınız hakkında bilgi sahibi olan binlerce genç var. Hepsi gelecekle ilgili bir arayış içinde. Onlara ne söylemek istersiniz?

Öncelikle vakit ayırdığınız için size çok teşekkür ederim..  Sonra bizi dinleyen, okuyan herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.  Kimse hayallerinden vazgeçmesin, geçmesinler ki parmakla gösterilen insanlar olsunlar. Onlar şunu söyledi sözünü bırakalım artık.

Bizim ne dediğimiz önemli, ne istediğimiz önemli.. Tekrar görüşmek dileğiyle..

Mümkünse iyi bakın kendinize.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P