banner177

banner193

BURSA MEVLİHANESİ AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR

 Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarıyla tavan işlemeleri, ahşap oymaları, çevre düzenlemesi ve ışıklandırmayla ilk günkü ihtişamına kavuşan 4 asırlık Bursa Mevlevihanesi, açılış öncesi kapılarını basın mensuplarına açtı. Mevlevilik kültürünün tüm yönleriyle yaşatılacağı kompleksi, basın mensuplarına gezdiren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Mevlevihane’yi 7 Ekim’de Bursa’nın ve Türkiye’nin hizmetine sunmayı hedeflediklerini söyledi.

BURSA MEVLİHANESİ AÇILIŞ İÇİN GÜN SAYIYOR

8bin 500 yıllık Arkeoparktan 2 bin 300 yıllık Bitinya surlarına, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda eşsiz eserlere sahip olan Bursa, Büyükşehir Belediyesi marifetiyle adeta açık hava müzesine dönüşüyor. Atıl vaziyette olan yer bir süre sonra yıkılıp yerine su depoları yapılan 400 yıllık Bursa Mevlevihanesi’ni tekrar gün yüzüne çıkaran Büyükşehir Belediyesi, Pınarbaşı Mezarlığı karşısında bulunan ve 17. yüzyılda Mevlevîliğin önemli isimlerinden Cünûnî Ahmed Efendi tarafından kurulan yapıyı aslına uygun şekliyle ayağa kaldırdı. ‘Semahane’, ‘Türbe, Meydan-ı Şerif ve Matbah-ı Şerif’ ve ‘Dedegan Hücreleri ve Selamlık’ olmak üzere 3 bölümden oluşan yapı, özgün kimliğiyle Bursa’ya değer kattı. Mevlevihane’nin özellikle Semahane bölümündeki tavan işlemeleri ve ahşap oymaları göz kamaştırırken, Matbah-ı Şerif bölümü Mevlevilik kültürünün tüm yönleriyle anlatıldığı bir müze olarak hizmet verecek. Bunun yanında Dedegan Hücreleri ve Selamlık bölyaşatılacakümünde de Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle uzmanlık seviyesinde musiki ve hat dersleri verilecek. Haftalık sohbet programları, sema gösterileri, musiki ve hat dersleri ile Mevlevi kültürü tüm yönleri ile burada.



"Çok heyecanlıyız"
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, adeta küllerinden doğan Bursa Mevlevihanesi’ni açılış öncesi basın mensuplarına gezdirdi. Açılış öncesi son düzenlemelerin yapıldığı mevlevihane'nin tüm bölümlerini basın mensupları ile birlikte gezen Başkan Aktaş, daha sonra Bursa Mevlevihanesi için özel eğitim alan 21 semazenin sema gösterisini izledi. Bursa için çok önemli bir açılışın arifesinde olduklarını belirten Başkan Aktaş, “Çok heyecanlıyız. Yazılı kaynaklara göre 1615 yılında kurulan Mevlevihane, bakımsızlıktan yıkılarak, yerine su deposu yapılmış, geriye 1958 yılında yeniden yapılan türbe dışında hiçbir şey kalmamıştı. Büyükşehir Belediyesi olarak yeniden ihya ettik. Mevlevîhâne 3 bibn 500 metrekarelik alan içerisine inşa edildi, bin 500 metrekare alan da otopark olarak düzenlendi. Mevlevîhâne alanı ise yaklaşık bin 50 metrekare net kullanım alanına sahip” dedi.



Eğitim merkezi
Müze olarak hizmet verecek matbah kısmı içerisinde Mevlevilik, Mevlana, Bursa Mevlevihanesi, sema gibi başlıklar altında bilgilendirmeler ile birlikte koleksiyonlara da yer verileceğini ifade eden Başkan Aktaş, buranın aynı zamanda bir eğitim merkezi gibi kullanılacağını vurguladı. Selamlık dairesinin altında bulunan dış kısımdaki 2 dedegan hücresinde geleneksel Türk sanatları dahilinde ki hat-tezhip gibi sanatların enderun usulünde eğitimlerinin verileceğini açıklayan Başkan Aktaş, “Yine selamlık dairesinin girişinde iç kısımda yer alan 3 hücre ise Türk musikisi dahilinde yer alan ney, kudüm, bendir tambur, kanun gibi enstrümanların eğitimlerinin verileceği alanlar olacak. Selamlık binasının üst katında yer alan mabeyn alanında ziyaretçiler kütüphane kısmından faydalanabilecek. Selamlık binasının son kısmı olan şeyh odası ise süreç içerisinde mesnevi okumalarına, sohbetlere ve toplantılara ev sahipliği yapacak. Semahane kısmında da haftada 1, 2 veya 3 gün sema mukabeleleri olacak. Ayrıca Mevlevîhâne, Bursa'da yetişen semazen ekibi ev sahibi olmak üzere Konya ve İstanbul'dan gelecek ekiplere de sadece sema için tahsis edilebilecek. Halihazırda eğitim alan 21 öğrenci, Mevlevihane'nin açılışında sema yapabilecek konuma geldi. Burada bir çok gönüllünün bir çok ekip arkadaşımızın emekleri var, katkıları var. Allah her birinden razı olsun. Bursa Mevlevihanesi'nin açılışını, İnşallah 7 Ekim’de gerçekleştirip Bursa’mızın ülkemizin hizmetine sunmuş olacağız” diye konuştu.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 06:01
Öğle 13:06
İkindi 16:54
Akşam 20:01
Yatsı 21:30
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P