banner204

banner177

banner193

banner205

BÜYÜKŞEHİR'DE ULUDAĞ MİRASLARI KONUŞULDU

Büyükşehir Belediyesi’nde personele yönelik düzenlenen söyleşi programlarında bu hafta ‘Uludağ’ın tarihi mirası’ konuşuldu.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ 18.02.2022, 12:30 18.02.2022, 12:36
BÜYÜKŞEHİR'DE ULUDAĞ MİRASLARI KONUŞULDU

Şimdiye kadar felsefe, tarih, iktisat, sosyoloji, sanat ve kültür gibi birçok konuyu ele alan söyleşi programlarının son konuğu Profesyonel Turist Rehberi Ömer Kaptan oldu. Personelin teknik, mesleki ve mevzuat eğitimleri dışında kişisel gelişimine katkı sağlaması, kentin tarihi, kültürel ve sanatsal değerlerini öğrenmesi ve farkındalık sağlanması doğrultusunda planlanan söyleşide, Uludağ manastırları ve keşişlik yaşamı üzerinde duruldu.


Osmanlı Devleti döneminde Keşiş Dağı ismi verilen Uludağ’ın bu isme daha öncesinde de sahip olduğunu vurgulayan Ömer Kaptan, Uludağ’da toplam 147 manastır olduğunu, Geç Antik Dönemden itibaren manastır yaşamının hayat bulduğunu söyledi. Kaptan, 4’üncü yüzyıldan itibaren iki tip keşişlik yaşamının geliştiğini; birincisinde insanlarla temas halinde olmadan tek başına yaşamın tercih edildiğini, ikincisinin ise keşişliğin topluma yararı olması gerektiğinden yola çıkılarak birincisine alternatif geliştirildiğini söyledi. Kaptan ayrıca, 8’inci yüzyılda Uludağ’ın, 726 yılında III. Leon ile başlayan ve 843 yılında III. Mikhail adına devleti yöneten İmparatoriçe Theodora ile sonlanan tasvir kırıcı (İkonoklazm) dönemde Bizans Devleti’nin siyasal-stratejik dönüşümü doğrultusunda çok hareketli bir keşiş yaşamına tanıklık ettiğini vurguladı. 8-11’inci yüzyıllar arasında ise manastır ve keşiş yaşamının zirve yaptığını ve Bizans imparatorlarının bu yüzyıllarda sık sık Uludağ coğrafyasını ziyaret ettiklerini vurguladı.
Söyleşi sonunda Profesyonel Turist Rehberi Ömer Kaptan’a Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından minyatür tablo hediye edildi.


 

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P