banner204

banner177

banner193

banner205

ANLATMAKTAN ARTIK USANDIK! UCUBE YÖNETMELİK ARTIK DEĞİŞMELİ

Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Bursa Şube Başkanı Gökhan Yünkül yaptığı açıklamada, “Ek ödemeler ile ilgisi sorunlar devam ediyor. Bu süreçte hiç konuşmamamız gereken bir konuyu sürekli gündem de tutmak mecburiyetinde kalıyoruz. Sağlık personelinin yaşadığı ekonomik sorunları biz söylemekten, meydanlara çıkıp anlatmaktan usandık. Ancak ilgililer bu konuya kulaklarını kapatıp, sessiz kalıyor. Sağlık çalışanlarını hakkını alamıyor, gelir adaletsizliği her geçen gün büyüyor, yeni eylemler kaçınılmaz olabilir. Ucube yönetmelik artık düzenlenmeli dedi.”

BURSA 03.04.2021, 12:59 03.04.2021, 14:36
ANLATMAKTAN ARTIK USANDIK! UCUBE YÖNETMELİK ARTIK DEĞİŞMELİ

ÖZEL HABER: SERCAN GÜLER- BURSAHABERDAR 

Memur-Sen Bursa İl Temsilcisi ve Sağlık-Sen Şube Başkanı Gökhan Yünkül, sağlık çalışanlarının acil çözüm bekleyen sorunlarını anlattı.

  • ERİYEN MAAŞLAR
  • DÖNER SERMAYE
  • NÖBET ÜCRETLERİ
  • İSTİHDAM
  • SÖZLEŞMELİLERİN KADRO SORUNU
  • AŞIRI İŞ YÜKÜ
  • ŞİDDET

bursahaberdar sağlık sen gökhan yünkül

SAĞLIK ÇALIŞANLARI HAKKINI ALAMIYOR!

“Sağlık çalışanlarının ek ödeme sorunu bugüne ait bir sorun değil, kamuoyunda sosyal medya üzerinden ‘Savaşın ortasında para mı istiyorsunuz’ imalarıyla  eleştiriler geliyor. Ancak bu söylemlere katılmıyoruz, sağlık çalışanlarının yaşamış olduğu ek ödeme sorunu pandemi dönemine ait bir sorun değil. Para istemiyoruz alın terimizin karşılığını istiyoruz.   Hak ettiğimiz ücreti, parayı istiyoruz. Ekstradan bir para veriliyormuş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Böyle bir durum yok. Sağlık Bakanlığı ek ödemeleri tavan fiyattan dağıtma kararı aldığında bizim cebimize ekstradan bir ücret koyulduğu zannediliyordu. Sağlık Bakanlığı 7-8 yıldır bu parayı vermiyordu. Pandemi nedeniyle vermek zorunda kaldı. Daha sonraki süreçte ise ek ödemelerdeki düzensizlikler aynı şekilde devam etti ve ediyor.  Sağlık çalışanlarımızın alması gereken ama alamadığı ortalama 1000-1500 lira civarında bir hak kaybı söz konusu.”

bursahaberdar sağlık sen gökhan yünkül

“YENİ EYLEMLER KAÇINILMAZ OLABİLİR”

Sağlık Sen Bursa Şubesi olarak Bursa’da farklı eylemlerle sorunları tekrar tekrar dile getirdiklerini anlatan Yünkül, “Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirdiğimiz oturma eyleminde döner sermaye sistemini protesto ettik.  İnegöl Devlet Hastanesi’nin bahçesinde  “1 aylık ek ödemeler yarım simit bile almıyor" diyerek üyelerimize yarım simit dağıttık.  Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi önünde ek ödemeleri yeniden protesto ettik. Pandemi nedeniyle ara verdiğimiz eylemlerimize sorunlar çözülmezse yeniden devam etmeyi düşünüyoruz” dedi.

GELİR ADALETSİZLİĞİ HER GÜN BÜYÜYOR!

Döner sermaye konusundaki gelir adaletsizliğini de dikkat çeken Yünkül, “Bazı hastanelerde aynı hastanede çalışan bir hemşire 60 lira alırken, bir hekim 48 bin lira döner sermaye alıyor. Böylesine adaletsizliklerin yaşandığı bu tabloda sesimizi olduğunda yükseltmeye devam edeceğiz.”

“SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GELİRİNİ HASTANENİN GELİRLERİNE BAĞLAYAMAZSINIZ”

“Devlet hastaneleri kamu hizmeti veriyor.  Özel sektörden bahsetmiyoruz ki, prim, ikramiye gibi teşvikleri olsun.  Sağlık çalışanlarının gelirlerini hastane gelirlerine bağlamak doğru değil.  Böyle bir sistem olamaz. Döner sermaye sisteminde değişiklik yapılacaksa Orhaneli Devlet Hastanesi’nde çalışan hemşire ile Yüksek İhtisas’ta çalışan bir hemşire arasında bir fark olmamalı. Bursa’da çalışan hemşire ile Hakkari’de çalışan hemşire arasında bir fark olmamalı.”

UCUBE YÖNETMELİK ARTIK DEĞİŞMELİ

Çürümüş bir sistemle karşı karşıya olduklarını ifade eden Yünkül, "Evet bu sistem çürümüştür. Zira yapılan her düzenleme, yapılan her yama daha büyük sorunlar ortaya çıkarmaktadır.  Döner sermaye yönetmeliği adı altında ucube bir yönetmelik var. Bu yönetmelikte geçtiğimiz aylarda yapılan değişiklik bizi ümitlendirmişti Ancak yapılan yeni düzenleme eski sorunları çözmediği gibi yeni sorunlar üretmiştir. Önceki yönetmeliği arar duruma geldik. Hizmetlisinden memuruna, hemşiresinden doktoruna, uzman hekiminden profesörüne kadar herkes bu köhnemiş yapının mağduru haline gelmiştir. Artık sağlık çalışanlarının onuruna yaraşır şekilde, biten-giden döner sermayenin yerine aylık maaşlarımızın yükseltilerek yeni bir sayfanın açılması olmazsa olmaz talebimizdir" diye konuştu. Böyle bir sistem olamaz burada her şeyi bütüncül olarak ele alıp sağlık çalışanlarının bu konudaki mağduriyeti bir an önce giderilmelidir. Sorun giderilinceye kadar anlatmaya devam edeceğiz.   Her ayın 15’inde sağlık çalışanlarının alın teri karşılığını ödemek zorundasınız.”

EK ÖDEME SORUNUNUN BİR NEDENİ NE SUT FİYATLARI

Çoğu hastanenin gelir-gider dengesinde problem yaşadığını anlatan Yünkül,  “Hastanelerin gider kalemleri daha yüksek. Bunun nedeni de SUT fiyatlarının 10 yıldır değişmemiş olmasından kaynaklanıyor. Oysa ki 10 yıl içerisinde döviz kurundan, personel maaşlarına, gider kalemi içerisindeki tüm maddelerin yükselişi devam ederken, gelir kalemi 10 yıldır sabit şekilde duruyor. Ek ödeme sorununun da en büyük nedeni SUT fiyatlarıdır. Sağlık Sen’in toplu sözleşmede kazanmış olduğu sabit ek ödeme var. Çoğu hastane bu sabit tek ödeme dışında sağlık çalışanlarına ek ödeme yapamıyor.  SUT fiyatlarının çok düşük olması bir personelin aylık 500-1000 lira arasında bir kaybına sebep oluyor. Sağlık Bakanlığı artık bu konuya kör ve sağır gibi davranmaktan vazgeçmelidir.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P