banner177

banner193

BURSA'DA SGK ÇALIŞANLARI EYLEM YAPTI

Son EYT düzenlemesi ile birlikte ise kurumun kapasitesini aşacak boyutta bir iş yükü ile karşı karşıya kalan SGK Bursa çalışanları iş bırakarak seslerini duyurmaya çalıştı.

BURSA 31.03.2023, 12:38
BURSA'DA SGK ÇALIŞANLARI EYLEM YAPTI

SGK Bursa İl Müdürlüğü önünde gerçekleşen basın açıklamasına katılan çok sayıda kamu çalışanı taleplerini dile getirdi.

SGK Bursa İl Müdürlüğü önünde dün de bir basın toplantısı yaparak seslerini duyurmaya çalışan kamu çalışanları bugün de aynı yerde eylem yaptı.

Savunma Büro ve Destek Hizmetleri Sendikası SAVDES ile Tarafsız Etik Kamu Görevlileri Sendikası TEK-SEN’in de destek verdiği eylemde açıklamayı Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’na bağlı Büro-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Sürmeli Selçuk Söğüt yaptı.

"SAĞLIKLARI BOZULDU"

Bursa Muhalif'in haberine göre, uzunca bir süredir Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 3600 Ek Gösterge, EYT ve yapılandırma kanunları ile gündemde olmayı sürdürdüğünü ve bu süreçte kurum personelinin mağduriyetlerinin de artarak devam ettiğini belirten Sürmeli Selçuk Söğüt, asgari ücret düzeyinde olan maaşlarla hayatını idame ettirmeye çalışan kurum personelinin; iş yoğunluğuna, mobbinge ve yaşanan strese dayanacak gücü kalmadığını, psikolojik sorunlar başta olmak üzere kalp krizine varıncaya kadar birçok sağlık sorununun baş gösterdiğini söyledi.

“YENİ ATANAN MEMURLAR KİRALARINI ÖDEYEMEDİKLERİ İÇİN İSTİFA EDİYOR”

Sürmeli Selçuk Söğüt, maaşların kiraları dahi karşılamaya yetmemesinden ötürü yeni atanan memurların göreve başladıktan kısa bir süre sonra istifa ederek memleketlerine geri döndüklerini vurguladı.

Hak kayıplarımızı ve mağduriyetlerimizi gündeme getirmek adına ocak ayı itibariyle periyodik olarak yaptığımız iş yavaşlatma, iş bırakma eylemleri ve basın açıklamaları ile sesimizi duyurmaya çalıştık.

Seslerini duyurmak için yaptıkları eylemleri hatırlatan Büro İş Bursa Şube Başkanı Söğüt, ‘müjde’ olarak duyurulan ilave fazla çalışma ücretini de eleştirerek şunları söyledi:

“BU ÜÇ AYLIK MÜJDE KANAYAN YARAYA TAMPON BİLE OLAMAZ”

“Mevcut personel ile ortaya çıkan iş yükünün sonuçlandırılmayacağı anlaşıldığından çözümü fazla çalışmada buluyorlar. Bu ücrette fazla çalışmada insan onuruna yaraşır bir düzenleme değildir. Maalesef bugüne kadar hükümet tarafından SGK personelinin kronikleşmiş sorunlarını çözecek ve mağduriyetini giderecek tek bir somut adım atılmadı. Kaldı ki sayın bakanının ilave fazla mesai ücreti verileceği ‘müjde’ sinin ardından 100 saat fazla çalışma ile karşılığında ödenecek 54 TL’ tutarındaki ücret de müjdelenmiş oldu. Ancak bu üç aylık müjde kanayan yaraya tampon bile olmaz. Biz kalıcı çözümler istiyoruz.”

Personel eksiğinin fazla mesai ile giderilmeye çalışılmasının vatandaş ile mamuru da karşı karşıya getireceği uyarısında bulunan Söğüt, şöyle devam etti:

“SGK EMEKÇİLERİNİ SEFALET VE YOKSULLUĞA SÜRÜKLEDİLER”

“İşçisinden işverenine, doğumdan ölüme tüm yurttaşlara hizmet veriyoruz. Peki bizler ağır mevzuat ve bunca iş yükü ile boğuşurken bizlere reva görülen nedir? Ortalama 11.500 TL maaş, saati 55 TL olarak müjdelenen mesai ücretleri, yetersiz personel ile çalışma, hem de gece gündüz. Ne bize hak veren ne de bizleri duyan oldu! Bu düzen böyle devam edemez. Bu Kurumun iş yükü bugün EYT ile artmadı. 100 milyondan fazla kişiye hizmet veren bir kurumdan bahsediyoruz. Ortalama 2 senede bir yapılandırma gören, gece gündüz demeden çalışan SGK memurlarını “eşit işe eşit ücret denilen” düzenleme ile sefalet ve yoksulluğa sürüklediler.

“TALEPLER KARŞILANINCAYA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

Yoksulluk sınırının 31.500TL açlık sınırının 9.500 TL olduğu, etin kilosunun 300TL ve neredeyse 5000TL nin altında kiralık ev bulamadığımız ortamda 11-12 bin TL ortalama aylık maaş ile insanca bir yaşam sürdürmemiz mümkün değildir. Biz emeğimizin karşılığını alarak onurluca yaşayacak, çocuklarımızı geleceğe hazırlayacak bir ücret istiyoruz. Bu doğrultuda Büro İş Sendikası olarak taleplerimiz karşılanıncaya kadar mücadele edeceğiz.”

Sürmeli Selçuk Söğüt, SGK emekçilerinin taleplerini ise şöyle sıraladı:

TBMM tatile girmeden bir torba yasa da bizim için istiyoruz.

Torbasını biz göndermeye hazırız.

2011 yılında çıkarılan 666 sayılı KHK ile bir bir yok edilen özlük haklarımızı geri istiyoruz.

İkramiye ve ek ödemelerimizi,

Sosyal güvenlik tazminatını,

Uzmanlık kadrosunu,

3600 Ek Göstergeyi,

Büyükşehir Farkını,

Kira Yardımını,

Saatlik mesai ücretinin de net 100 tl ye çıkarılmasını istiyoruz.

Yorumlar (1)
ferdi topaz 1 yıl önce
sgk çalışanlarına zülm etmektetir sgk bursada eylem yapanlar idarece cezalandırılmaktatır.
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P