BURSA’NIN ÜRETİM VE İSTİHDAM ÜSSÜ: HOSAB

Bursa’nın batısında faaliyet gösteren, Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) 118 faal firması ile 12 bin 600 kişiye istihdam sağlıyor. 800 milyon dolar ihracat hacmine sahip olan HOSAB, Türkiye ekonomisine değer katmaya devam ediyor.

BURSA 22.11.2021, 17:21 22.11.2021, 18:17
BURSA’NIN ÜRETİM VE İSTİHDAM ÜSSÜ: HOSAB

2003 yılında OSB olan HOSAB’ın 2008 yılından itibaren yatırımlara başladığını ve gelinen noktada tüm üst ve alt yapı yatırımlarını tamamlamış bir bölge olarak öne çıktığını vurgulayan HOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun, “Elektrik dağıtım şebekemizi yer altına aldık. Proses ve kullanma suyu sorunlarını çözdük. Ayrıca Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) 2.Bölge Müdürlüğü ile imzalanan protokolle, tahsis ettiğimiz 17 dönüm alanda Hasanağa Trafo Merkezi’ni kurarak sanayiciye temiz, kesintisiz enerji vermeye başladık. Doğalgaz alt yapımız ile her firmaya doğalgaz ulaştırıyoruz” bilgisini verdi.

YATIRIMCILAR İÇİN CAZİP BÖLGE

Kentin batısında 210,39 hektar alanla önemli büyüklüğe ulaşan HOSAB’ın yatırımcılar açısından cazip bir bölge olduğuna işaret eden Korun, OSB’ye ait boş parsel bulunmasa da sanayicilerin elinde olan bazı parsellerin yatırımlara açık olduğunu vurguladı. Ömer Faruk Korun, HOSAB’da Karsan ve Tragger gibi elektrikli araç üretiminde adını duyurmuş firmaların yanı sıra yeni nesil araçlar üzerine geliştirmeler yapan Cansan, Aptiv, Freudenberg gibi firmaların öne çıktığına dikkat çekti. Korun, bölgedeki firmaların Endüstri 4.0 altyapısına hızla adapte olan bir yapıya sahip olduğuna işaret ederek, HOSAB’da çevreyi kirletici yatırımlara izin vermediklerinin altını çizdi.

SANAYİYE HİZMET VERECEK YAPILAR OLUŞTURULUYOR

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yer alacağı ve 7 bloktan oluşacak bir site kurulması için çalışmalara başladıklarını duyuran Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Korun, “7 blokta her biri 600 metrekare civarında üretim alanlarından oluşan bir yapı planlıyoruz. Bölgedeki büyük sanayi kuruluşlarına hizmet veren orta ve küçük ölçekli bir firma buradan yer kiralayarak üretim yapabilecek. Bu noktada üretim yaptığı firmalara yakın olmak ve büyümek isteyen küçük ve orta ölçekli firmalardan çok sayıda talep aldık. Aynı zamanda bu tür yatırımları, HOSAB’ın kalıcı gelirlere sahip olması anlamında da önemsiyoruz. Hem sanayi hem de bölge müdürlüğümüz kazanacak” dedi.

TIR PARKI YAPILIYOR

Ayrıca bölgedeki firmalara hizmet veren TIR’lar ve servis araçları için de bir park alanı oluşturacaklarını belirten Korun, onlara hizmet verecek sosyal alanları da oluşturacaklarını ifade etti. Korun ayrıca kompleksin içinde elektrikli araçların şarjı için de bir şarj istasyonu kuracaklarını bildirdi. İhtiyaç ve talepler doğrultusunda bölgede yatırımların sürekli devam ettiğini dile getiren Ömer Faruk Korun, bir su deposu yapmak için de ihaleye çıkacaklarını duyurdu. Korun, “Projeleri çizildi. İlk etapta 5 bin tonluk olacak. Ardından 10 bin tona tamamlayacağız. Sanayi yapılanması arttıkça ve Akçalar Sanayi Bölgesi de HOSAB’a eklendikten sonra bu ihtiyaç olarak öne çıktı. Hedefimiz sanayicilerimizin maliyetlerini düşürücü yatırımlar yaparak rekabetçi yapılarını artırmak” diye konuştu. Akçalar Gelişim Bölgesi’nde de altyapı yatırımlarının büyük kısmını tamamladıklarını belirten Ömer Faruk Korun, önümüzdeki yaz sezonunda planlanan yatırımlara devam edeceklerini kaydetti.

MESLEKİ EĞİTİM KAMPÜSÜ YAPILACAK

Bölgede mesleki eğitim verilecek bir kampus inşa etmek istediklerini belirten Ömer Faruk Korun, proje için bölgede 5 bin metrekarelik bir alan ayırdıklarını söyledi. Kalifiye çalışan ihtiyacının Türkiye’deki tüm firmaların temel sorunu olduğuna vurgu yapan Korun, içinde atölyelerin, spor ve sosyal donatı alanlarının, kütüphane ve yatakhanelerin bulunacağı bir kampus planladıklarını aktardı. Ömer Faruk Korun, “Milli Eğitim Bakanlığı’yla görüşmelerimiz sürüyor. Hazır bir projemiz var. Bütçelemesiyle ilgili çalışmalar sürüyor. Mesleki eğitim kampüsüne ciddi bir ihtiyaç var. Firmaların iş hacmi artıyor. Ancak çalışan bulamamak bu ivmeyi riske sokuyor. Onun için devlet nezdinde de bu konuda hızlı bir şekilde harekete geçilmeli” açıklamasını yaptı.

OSB’LERİ EN İYİ SANAYİCİ YÖNETİR

Başkan Korun, 4562 sayılı OSB Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklikler ile ilgili taslak hakkında da şu açıklamayı yaptı: “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yürüttüğü kanun taslağı çalışması için ekim ayında OSB’lerden görüş istedi. HOSAB olarak taleplerimizi ilettik. Çalışmada OSB’lerin yönetimi ile ilgili düzenleme ön planda ve tepki çekiyor. Yıllarca elde edilen kazanımların kaybedilme endişesi var. Müteşebbis heyetin sona erdiği OSB’lerde yeniden müteşebbis heyetin teşekkül etmesi ve mülki amirim heyet başkanı olması, OSB’lerin yıllık brüt gelirlerinin yüzde 1’ini KOSGEB, TÜBİTAK, Kalkınma Ajansı destek programlarında kullanmak üzere bakanlığa aktarması, gibi doğru bulmadığımız düzenlemeler var. Sanayicilerin yönettiği organize sanayi bölgelerinin yönetiminin valilere devredilmesinin mantığını anlamakta zorluk çekiyoruz.  Kurulma aşamasında olan OSB’lerde merkezi ve yerel yönetim temsilcilerinin müteşebbis heyette olmasının hizmetlere ulaşmada faydası olabilir. Ama yatırımlarını tamamlamış ve sanayicilerin yönettiği bölgelerde faydası ne olacak? Biz bu yapıların bozulmamasını istiyoruz. Biz bölgeleri özel sektör anlayışıyla yönetiyoruz.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P