banner177

banner193

‘Her Eve Bir Pati’ Derneği’nin inanılmaz hikayesi...

Her Eve Bir Parti Derneği Kurucusu Emre Demir yıllar önce barınaktan aldığı bir köpeği sahiplenmesi onun ve köpeklerin adeta hayatını değiştirdi. Sokağa bırakılan birkaç köpeği de ufak bir bahçe kiralayarak koruma altına alan dernek kurucuları, çok kısa zamanda 30 köpeğe, ardından 80-90 köpeğe hizmet veren bir topluluk haline geldiler. Sayısı artan köpeklerle birlikte bulundukları yere sığamayan hayvan severler ‘Her Eve Bir Pati’ isimli derneğini kurdular ve Nilüfer’e bağlı Başköy’de şu anda yaklaşık 400 köpeğin sahiplendirilmesi ve barındırılması görevini gönüllü olarak yürütüyorlar.   Dünyanın birçok noktasına Pati Bahçesi’nden köpek gönderen bir merkez haline gelmenin mutluluğunu yaşıyorlar. Öte yandan Dernek Kurucusu Emre Demir, sahiplendikten sonra sokağa atılan köpeklerin ömürlerinin kısaldığına dikkat çekerken, kar amacı gütmeyen ‘Her Eve Bir Pati’ derneğine maddi veya manevi fark etmeksizin destek bekliyor.

BURSA 31.08.2019, 14:48 09.09.2019, 16:19
‘Her Eve Bir Pati’ Derneği’nin inanılmaz hikayesi...

Haber: Sercan Güler 

Bir köpek hayatlarını değiştirdi yüzlerce köpeğe umut oldular
Her Eve Bir Parti Derneği Kurucusu Emre Demir Bursa Haberdar Gazetesi’ne Türkiye’ye örnek olan Pati Bahçesi ve köpekler hakkında çarpıcı açıklamalarda, hayvan severlere de uyarılarda bulundu.  Demir, her kesimden bireyin gönüllük esasına dayalı maddi ve manevi her türlü desteğe açık olduklarını da hatırlattı ve Kent Meydanı AVM’de başlattıkları plastik kapak kampanyasına dikkat çekerek tüm Bursalılara plastik kapak toplayarak can dostlarımıza mama yardımında bulunmaları çağrısında bulundu.

1 KÖPEKTEN 400 KÖPEĞE İNANILMAZ HİKÂYE

Her Eve Bir Parti Derneği Kurucusu Emre Demir, tek bir köpekten şu anda 400 köpeğin sorumluluğunu üstlenme noktasına nasıl geldiklerini şöyle anlattı, “Köpek sevgisi, hayvan sevgisi küçüklükten geliyor. Normal sahiplenme ile bu yönelim başladı. Barınaktan ilk köpeğimizi aldık. Daha sonra sokakta gördüğümüz birkaç köpeği de almaya başladık, bahçe tuttuk. Bu bireysel bir bahçeydi. Yakın çevremizin destekleriyle kurulan ve işletilen bir ufak bir yerdi. Maddi olarak bir yükümlülüğü yoktu. Sayı çok kısa sürede çoğaldı. 30 adet köpek sayısı 8-9 ay sonra 70’lere kadar yükseldi. Sayı artınca ufak bahçemize hayvanlarımız sığmadı. Terk edilmiş hayvan oldukları için sokaklarda yaşayamıyorlar. Burası özel bir yer dernek olarak kira ödüyoruz. Önce 4 dönümlük bir yer kiraladık fakat oraya da sığamadık. Almanya’dan Bielefeld Çağdaş Yaşam Derneği’nin büyük katkısıyla Başköy’de bahçemizi kiralayarak terkedilmiş hayvanların, korunması, sahiplendirilmesi, barındırılması amacıyla ‘Her Eve Bir Pati’ isimli derneğimizi kurduk.   Almanya’dan Bielefeld Çağdaş Yaşam Derneği, derneğimizin oluşumunda, hukuksal destek konularında ve tedavilerimizde de katkıları olmuştur.”

KAPAKLAR MAMA OLSUN DOĞA KORUNSUN

Pati Çiftliği’nde 400’den fazla can dostumuzun mama masrafını karşılayabilmek için plastik kapak projesi başlattıklarını anlatan Dernek Kurucusu Demir, “#iyilikmeydanda kampanyası ile  birlikte Kent Meydanı AVM’de sosyal sorumluluk projesi başlattık. Önceden bahçemize ziyarete gelen çocuklar ve insanlar kapak getirirken şimdi Kent Meydanı’na  birçok insan kapaklarını toplama noktalarına bırakabilecekler. Burada asıl amaç toplanan tüm plastik kapakların mamaya dönüştürülmesi. Böylelikle hem çevreye hem de dostlarımıza faydalı olmayı planlıyoruz. Tüm Bursa halkını kapak bırakmaya Kent Meydanı’na bekliyoruz. “

KÖPEKLER ALINIP, BIRAKILIYOR!

Amaçlarının bütün köpekleri toplamak olmadığına değinen Demir, “Bu doğru değil. Onlarında insanlar gibi yaşama hakları ve yaşam yerleri var. Ülkemizde merdiven altı yerler, kontrolsüz üretim noktaları çok fazla olduğundan dolayı insanlar çok kolay bir şekilde hayvan sahibi olabiliyorlar. Daha sonrasında bu hayvanlar maalesef çok fazla terk ediliyor.  Örneğin bir çocuğa karne hediyesi bir köpek alınıyor ve köpek büyüyünce de sokağa veya barınağa bırakılıyor.” dedi.

BIRAKILAN KÖPEKLERİN ÖMRÜ KISALIYOR

Sahiplendikten sonra sokağa bırakılan köpeklerin dışarıya adapte olamadığına dikkati çeken Demir şunları söyledi, “Barınağa bırakıldığında barınak onu kısırlaştırıyor. Yuva arıyor ama bulamadığında onlar da diğer köpeklere hizmet etmek için onu bırakmak zorunda kalıyor. Köpeklerin yaşanmışlıklarına, cinsine ve benzeri hususlara bakmıyorlar.  Köpek geliyor, gidiyor… Bu şekilde bakıyorlar ve yapamıyorlar. Arabaya bineceğim mantığıyla,  araba gördüğünde üstüne gidiyorlar,  sevgisiz yapamıyorlar.  Normalde bir köpeğin ömrü 10 ile 15 yaş arasında ama sokakta yaşayan köpeklerin ömrü 3 ile 7 yıl arasında çünkü yapamıyorlar.”

BÜYÜKŞEHİR’DEN KISIRLAŞTIRMA DESTEĞİ

Büyükşehir Belediyesi’nin bahçenin kuruluşunda yol düzenlemesi yaparak yardımcı olduğunu ve kısırlaştırma konusunda da Büyükşehir’in destekleri olduğunu ifade eden Demir, “Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, Osmangazi ve Yıldırım Belediyesi kısırlaştırma konusunda destek veriyor. Çünkü belediyede bir yere kadar yeterli olabiliyor. Birçok belediyede röntgen cihazı ve çeşitli cihazların yanı sıra testler yok. Bizim bulduğumuz hayvanlar çok sağlıklı hayvanlar olmuyor.  Trafik kazası geçirmiş veya viral hastalıklı olabiliyor.  Durum böyle olunca da hasta bir köpeği buraya getirmek doğru olmuyor.  Mecbur özel kliniklere gidiyoruz. Akademi, Petika ve Fiona veteriner klinikleri bize ödemeler konusunda da yardımcı oluyorlar.” dedi.

YURT DIŞINA KÖPEKLER GİDİYOR

Yurt dışına da köpek gönderdiklerini açıklayan Demir, ”Biz sadece Türkiye’ye köpek  vermiyoruz . Almanya, İngiltere, Amerika’ya köpek gönderiyoruz.  Çok güzel yerlerde yuvalar bulunuyor ve gönderdiğimiz her köpeği istisnasız takip ediyoruz.  Buradan yurt dışına giden köpeklerin deney olarak gönderildiğini, satıldığını söyleyenler var asla böyle bir şey yok. Bir köpeğin deney köpeği olması için doğuştan özel üretilmesi gerekiyor. Bu tamamen hurafeden ibaret.” dedi.

KÖPEKLER LÜKS İÇİNDE YAŞIYOR

Avrupa’da köpek sahiplenme oranının yüksek olduğunu belirten Demir oradaki durumu şöyle anlattı” Avrupa’da aileler köpek satın almak yerine kurtarılmış köpekleri derneklere bağışta bulunarak tercih ediyor.  Bizlerde kurtarma derneklerine köpekler gönderdik hatta objektif olmak adına bu köpekleri sosyal medya üzerinden kurduğumuz sayfada paylaştık.  Ailelerle tanışıyoruz. Oraya gitmek için zamanımız olmadı ama ileride gidebiliriz.  Benim binmediğim arabalarda görmediğim evlerde orada hayat sürüyorlar.  Bu tamamen bizi mutlu ediyor ve gurur duyuyoruz. Keşke burada da bu imkânlar olsa… Aynı zamanda bizlere de daha fazla hayvan kurtarmamız adına destek oluyorlar. Yoksa böyle bir tesis yapmak mümkün değil.”

NASIL MÜRACAAT EDİLİR

Müracaat ederken nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Demir, “Bir köpek 10-15 yıl yaşar.  Gelen ailelere soruyoruz, Gerçekten hayat standartlınızı buna göre kuracak mısınız? Terk edilmiş köpeklerin yıllık kuduz ve iç dış parazit aşılarının düzenli olarak yapılması ve bakılması gerekiyor. Maddiyatın burada çok önemi yok bizim için önemli olan bu sorumluluğu alabilecekler mi?  Sonrasında ise www.herevebirpati.com sitemizden başvuru formunu doldurarak, bizler formları inceliyoruz, dönüş yapıyoruz. Başvuru sayısı çok fazla anca dönüşüm oranımız çok düşük. Tamamen sevgi ve güven karşılığında bu işi yapıyoruz.”

İŞİN UCUNDAN SİZDE TUTUN

PAZAR GÜNÜ 12:00-15:00

Çiftliğe herkesi davet ederek gönüllü olarak yardımlarını beklediklerini de sözlerine ekleyen Demir,” Buraya herkesi davet ediyoruz, burayı gelip incelemelerini bizleri tanımalarını istiyoruz.  Gelip gördüklerinde kendileri bizlere destek olmak için gereken gayreti göstereceklerdi. Pazar günü saat 12:00 ile 15:00 arası bizim ziyaret günümüz, burada tamamen gönüllük esası ile çalışıyoruz.  Gönüllülük bizim için çok önemli. Bir insan için haftanın bir gününde buraya 3 saatini ayırmak o insan için iyi geleceğine inanıyoruz.  Burada zaman geçirmek çok önemli. Örneğin bahçe kurulduğundan bu yana yanımızda olan arkadaşlarımız var bahçe temizliği, düzeni gibi çeşitli konularda yardımcı oluyorlar.  Bir arkadaşımız düzenli olarak köpekleri tarıyor, kulaklarının, gözlerinin temizliğini yapıyor. Kısacası gönüllülerimiz ile buradaki işleri sorunları gidermeye çalışıyoruz.  Bu iş gönül işi,  gönüllü olmak gönülden olmak gerekiyor. Buraya gelen arkadaşların sorumluluk sahibi olması gerekiyor.  Böyle olunca burası bağımlılık yapıyor. Burası çok sessiz kimse burada 400 köpek olduğu tahmin edemiyor.”

TARİHİ OTOBÜSE HAYAT VERDİLER

Büyükşehir Belediyesi’nin hurda otobüsünü alarak dinlenme noktası oluşturacaklarını ifade eden Demir,”Otobüs ile ilgili çalışmamız Düşünce Gezginleri Derneği kurucusu Sn. Nilgün Psav tarafından başlatılmıştır. Otobüs Bursa Büyükşehir belediyesinden hurda, atıl otobüslerden temin edilerek çevre derneği olan düşünce gezginleri tarafından geri dönüşüme kazanılmıştır. Henüz açılışı olmadı. Eksikleri tamamlanıyor. Yakın zamanda eksikleri tamamlanarak özellikle ziyarete gelip kapak getiren öğrencileri burada ağırlamak ve misafirleri miza burada bir şeyler ikram etmek istiyoruz.” dedi. 

SOKAKTA YAŞAYAN KÖPEKLERE DE YARDIM!

Sokağa atılmış köpeklerin yanı sıra sokakta yaşayan  köpekler için çalışmaları olduğunu anlatan Demir,” Kış hazırlıklarımız devam ediyor. Burada yeni bir yer oluşturduk, sadece uzun süredir sokaklarda yaşamış ancak kısırlaşmamış olan köpekleri biz buraya getiriyoruz.  Büyükşehir’den randevu alıyoruz.  Bir anlamda Büyükşehir’e de yardımcı olarak hayvanları kısırlaştırıyoruz. Daha sonra burada bakımlarını yapıyoruz. Yetiştikten sonra da aldığımız yere bırakıyoruz. Bir hayvanın dışarıda olması için kesinlikle kısır olması gerekiyor. İnsanlar gibi değiller.  Sürekli doğum iç güdüsü hayvanlara zarar veriyor.”

HER EVE BİR PATİ DERNEĞİ HAKKINDA…

Her Eve Bir Pati Derneği olarak, Bursa Başköy'de kurmuş olduğumuz Pati Bahçesi'nde terkedilmiş, sokaklarda ve ormanlarda yalnızlığa ve çaresizliğe atılmış canlarımızı yeni yuvalarına kavuşana dek misafir ediyoruz.

Bir çok gönüllünün desteği ile oluşturulan bu bahçede kafes sistemi yerine dostlarımızın daha özgürce hareket edebileceği bölümler oluşturulmuştur. Aynı zamanda zayıf ve tedavi gören canların ayrı tutulabileceği bölümlerde yapılmıştır. Bahçemize gelen bir can öncelikle çalışmış olduğumuz veteriner hekimler tarafından sağlık kontrolünden geçirilerek eğer bir hastalığı ya da travmatik bir durumu var ise tedavi süreci başlatılmaktadır. Aşılama işlemleri yine veteriner hekimler tarafından uygulandıktan sonra bahçede diğer dostlarının yanına alınmaktadır.

Dernek olarak en çok önem verdiğimiz konulardan biri kısırlaştırma uygulamasıdır. Bahçemize gelen her can yine veteriner hekimler tarafından klinikte kısırlaştırma operasyonu geçirip, uygun bir şekilde dostlarımızın arasına katılmaktadır.

Amacımız terkedilmiş bu canları himayemizde tutup, ömür boyu onları misafir etmek yerine uygun şartlardaki bireylere yuvalandırmaktır. Yuvalandırma yapılırken resmi formlar doldurularak ve kayıt altına alarak yuvalandırma yapılmaktadır. Dostlarımızın gittikleri yuvalarındaki mutlulukları dernek gönüllüsü arkadaşlarımız tarafından takip edilmekte ve yine derneğimize ait olan başka bir sosyal medya grup sayfasında kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

Her zaman ve her koşulda her vatandaşın gelip, gönül rahatlığı ile ziyaret edebilmesi esas ilkemizdir. Dernek olarak kurduğumuz bu bahçe bir barınak değildir. Gönüllülük esasına bağlı olarak bir çok hayvansever ve yardımseverin destekleri ile oluşturulmuş bir bahçedir.

Bu mücadeleye başladığımız ilk günden bu yana her geçen gün daha iyi ve sağlıklı şartlar oluşturmak için gönül birliği ile çalışmaktayız. Eksiklikler zamanla ve gelen destekler ile her geçen gün gideriliyor.

Yapılan yardımlar ve destekler resmi olarak kayıt altına alınıp, bahçe ve bahçedeki canların bakım ve beslenmeleri için yapılan harcamalarda yine resmi olarak kayıt altına alınmaktadır. İlk adımdan son sürece kadar gönüllülerimiz, veteriner hizmetlerimiz, avukatımız ve muhasebecimizle çok titiz bir çalışma sürdürülmektedir.

Bu yolculukta bizlere destek olan tüm dostlarımıza teşekkürlerimizi bir kez daha sunarız.

Saygılarımızla,

HER EVE BİR PATİ TERKEDİLMİŞ HAYVANLARIN BARINDIRILMASI TEDAVİSİ SAHİPLENDİRİLMESİ DERNEĞİ YÖNETİM KURULU

Yorumlar (2)
Mine kılıç 4 yıl önce
Senelerdi bu can dostlara bakarım şstanbulda çeşitli sokakta kalan yavrulara ve sitedeki diğer yavrulara bakıyorum 3 köpeğim vardı. Bir köpeğşm maalesef 21 yaşında vefat etti. Hayatımın büyük bir kısmını aldı. Diğer köpeğim goldenım ise 2 ay önce vefat etti.. Şimdi bir oğlum ve evde 11 kedim var avukatım dilerdim ki burada olasınız ve bizler de bir katkıda bulunalım ama sizlerle iletişime geçmek isterim. Sevgilerimle.. Hepsini tek tek bağrıma basıyorum
Mine kılıç 4 yıl önce
Senelerdir bu can dostlara bakarım istanbulda çeşitli sokakta kalan yavrulara ve sitedeki diğer yavrulara bakıyorum 3 köpeğim vardı. Bir köpeğim maalesef 21 yaşında vefat etti. Hayatımın büyük bir kısmını aldı. Diğer köpeğim goldenım ise 2 ay önce vefat etti.. Şimdi bir oğlum ve evde 11 kedim var avukatım dilerdim ki burada olasınız ve bizler de bir katkıda bulunalım ama sizlerle iletişime geçmek isterim. Sevgilerimle.. Hepsini tek tek bağrıma basıyorum
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:43
Güneş 06:14
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:52
Yatsı 21:17
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P