banner204

banner177

banner193

banner205

İBRAHİM ÖZHAN, “YEREL MARKETLERİ KORUYACAK DÜZENLEME ŞART”

Bursa’nın Orhangazi ilçesi Yenisölöz’de 1963 yılında açılan küçük bir bakkal dükkanından, 50 mağazalı marketler zinciri haline gelen Özhan Marketler Zinciri’nin Genel Müdürü İbrahim Özhan perakende sektörüne dair açıklamalarda bulundu.

BURSA 02.08.2021, 11:22 02.08.2021, 11:55
İBRAHİM ÖZHAN, “YEREL MARKETLERİ KORUYACAK DÜZENLEME ŞART”

 ÖZEL HABER: ÖMER KARAKAYA  

"Siz nerede, biz oradayız "sloganıyla Bursa ile birlikte büyüyen ve marketler zinciri haline gelen Özhan, bugün; 50 şubesi ile 1000’i aşkın kişiye doğrudan istihdam sağlarken 5 bin 500 metrekarelik lojistik merkezi ve 7 soğuk hava deposuyla hizmetlerini sürdürüyor.

Özhan Marketler Zinciri’nin Genel Müdürü İbrahim Özhan geçtiğimiz günlerde Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun yayınladığı Perakende Ticaretinin Düzenlenmesi ve Kanunda Yapılacak Değişikliklere İlişkim Sektörel Öneri Raporu’nda öne çıkan önerileri paylaşarak çarpıcı açıklamalarda bulundu.

YERLİ ÜRETİCİYİ VE YEREL MARKETLERİ KORUYACAK DÜZENLEME ŞART

İlk olarak, indirim marketlerinin son on yıl içerisinde hızlı artışının pazarın yapısında önemli değişikliklere yol açtığının ifade eden Özhan; “Bu değişikliklerin başında piyasada özel markalı ürünlerin payının artışı gelmektedir. Sektörde hakim duruma gelen bu mağazaların yüksek alım güçleri ile üretim, nakliye, satış ve reklam alanlarını da bir bütün olarak kullandıkları işletme politikaları, perakende sektöründe faaliyet gösteren esnaf ve sanatkar işletmeleri ile yerel zincir marketler açısından rekabeti engelleyici bir boyuta ulaşmıştır.  Bu durum karşısında yerli üreticiler de zor duruma düşmektedir.

İndirim marketleri mağaza sayısı ve buna bağlı olarak alım gücü ile bugün yerli/yerel üreticilerin yanı sıra ulusal markalarında da ilgi gösterdiği zincirler, indirim marketlerinin alım gücüne, yerel marketlerin yetişmesi günümüz şartlarında mümkün gözükmemektedir. Yerel marketlerin peşin alım yapmadığı takdire indirim marketlerine yakın fiyatlarda alım yapmaları mümkün değildir.

İndirim marketlerinin mağaza açısından sayısal üstünlüğünün olması sebebiyle özel markalı ürünler buralardan çok geniş kitlelerce kabul görmekte, üretici ise bu pazarı kaybetmemek için indirim marketlerine her türlü indirim ve avantajı sunmaktadır. Bu da birçok sorunu beraberinde getirmektedir.

Yerli üreticiye rekabet avantajı kazandırmak yerine ulusal ve indirim marketlerini güçlendiren özel markalı ürünlere kısıtlama getiren ve bu ürünlerle birlikte bilinen markalı ürünlerin de satışa arzını zorunlu kılacak bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

Bu kapsamda kanunn “Mağaza Markalı Ürün” başlıklık 8 inci maddesinin madde başlığının “Mağaza Markalı Ürün ve Satışa Sunulan Diğer Bilinen Markalı Ürünler” şeklinde yeniden kaleme alınarak maddeye,

“Mağaza markalı ürünlerin satışı için muadili en az üç bilinen markalı ürünün de satışa arzı zorunludur. Satışa sunulan mağaza markalı ürün miktarı, aynı ürünün muadili ile birlikte, işletmede satışa sunulan toplam miktarının yüzde 25’ni geçemez”

Şeklinde yeni bir fıkranın eklenmesinin sorunu büyük ölçekte çözeceği değerlendirilmektedir.”

GRAMAJ DÜŞÜRÜLEREK İNDİRİM ALGISI OLUŞTURULUYOR

Gramajın düşürülerek indirim algısı oluşturulduğunun altını çizen Özhan şöyle devam etti, “Piyasada alışılagelmiş gramaj ve fiyat ile satılan bilinen markalı ürünün aynı boyutlarda ve ambalajlarda düşük gramajlı olarak özel üretim ile indirim marketlerinin reyonlarında yer alması şeklinde yaşanan gizli fiyat artışının tüketici nezdinde “indirimli” olduğu şeklinde algılanması, sektörde yaşanan bir diğer sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu hususta perakende satışa sunulan ürünlere ‘standart gramaj uygulaması’ getirilmesi öncelikli çözüm önerimiz olmakla birlikte, bu tarz ürünlerin tüketici tarafından ilk bakışta anlaşılacak şekilde farklı bir ambalaj ile satışa sunulması önerimizdir.”

“YAN YANA AÇILAN MARKETLER SEKTÖRÜ ZARARA UĞRATIYOR”

Marketlerin açılış yerlerine ilişkin yasal düzenlemenin gerekli olduğunu da aktaran Özhan, “Yerel zincir marketler, yerel ekonominin güçlenmesi, yerel istihdamın hareketlenmesi ve yerel küçük işletmelerin ekonomiye doğrudan katılmasıyla ilgili stratejik önemi haiz sektörler arasında yer almaktadır.

Ekonomik büyümeye, bölgesel kalkınmaya, istihdama her geçen gün katkısı arttıran yerel işletmeler özellikle ulusal zincir mağazalar ve indirim marketlerinin yan yana mağaza açmalarından dolayı rekabette her geçen gün zorlanmaktadır. Yan yana açılan marketlerin, tüketiciler aleyhine gerçekleştirilen uygulamaların yapıcı olmadığı düşüncemizden hareketle, günümüzde yıkıcı etkiye ulaştığını gözlemliyoruz.” diye konuştu.

“31 Aralık 2020 itibariyle ülkemizde 5 ve üzeri toplam zincir market sayısı 38 bini aşmıştır. Tek bir indirim zincirinin mağaza sayısı 10 binin üzerine çıkarken, 5 ve üzeri yerel zincirlerin toplam mağaza sayısı Türkiye genelinde 5 bin 500’dür.“

“Mevcut marketlerin, hipermarketlerin, süper marketlerin özellikle indirim marketlerinin yakın mesafelerde yeni mağaza açılış algoritmasının gözden geçilerek sınırlandırılması  küçük esnafın ve yerel marketlerin rekabet yarışında ayakta kalması sağlanacaktır.  Belirli bir mesafede talepten çok daha fazla marketin açılması yerel market yatırımcısı küçük esnaf yerli üreticiler için olumsuzluklar doğurmaktadır.”

KDV ORANLARINDAKİ GİRİŞ ÇIKIŞ TUTARSIZLIKLARI DÜZELTİLMELİ

Perakende sektörünün bir diğer önemli ve ortak sorununun da KDV oranlarındaki giriş ve çıkış tutarsızlıklarının olduğu aktaran Özhan konuya ilişkin şunları söyledi, “Sebze- meyve- kırımızı et, kuruyemiş, bakliyat zeytin ve zeytinyağı gibi temel gıda ürünleri, üreticiden mağazalarımıza yüzde 1 KDV oranlı ile alınırken yüzde 8 KDV oranı ile satışlarının yapılması hem firmalarımızın hem tüketicinin mağduriyetine yol açmaktadır. Söz konusu uygulama, tüketici nezdinden mağazalarımızda fiyat artışı yaptığı yönünde bir algı yaratmaktadır. Diğer sektörlerde ve toptan marketlerde uygulanan KDV eşitlenmesinin sektörün tamamında hayata geçirilmesi yerli işletmecilerin rekabet gücü kazanabilmesi, sektörümüzün istikrarlı bir şekilde büyüyebilmesi ve gıda enflasyonun düşürülebilmesi için önem arz etmektedir.”

“ULUSAL MARKETLERE SAĞLANAN AVANTAJLAR YEREL MARKETLEREDE SAĞLANMALI”

“Yine uluslararası marka sahibi marketlere sağlanan kredi kartı taksit imkanlarının, aynı faiz ve komisyon imkanları ile eşit rekabet koşullarında yerel marketlere de sağlanması da taleplerimiz arasında yer almaktadır.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P