Kadınların olmadığı bir siyasi ve toplumsal yaşamda, toplumsal ilerlemeden bahsedilemeyeceğini vurgulayan Neslihan Çelik ALKOÇLAR, 5 Aralık’ın Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkı dolayısıyla bir milat olduğunu söyledi.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN BURSA'DA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR ÖZGÜR ÖZEL'DEN BURSA'DA ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

“89 yıl önce toplumun yarısının kadın olduğu ülkemizde, Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi. 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü, kadınların daha insanca ve daha eşit şartlarda yaşaması isteği ile her yıl dünya genelinde hatırlanıyor ve kutlanıyor” diyen ALKOÇLAR; “Daha önce kadınların seçme ve seçilme hakkına ilişkin düzenleme 3 Nisan 1930 tarihinde “belediye kanunu” ile yapılmış ve kadınlara yerel seçimlere katılma hakkı sağlanmıştır. Bu önemli Anayasanın 10. ve 11. Maddelerinde yapılan bir düzenlemeyle 22 yaşını bitiren her Türk kadınına seçme ve 30 yaşını bitiren her kadına milletvekili seçilme hakkı verildi. 5 Aralık 1934 günü dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısı 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısı 17 idi. Kadınlar seçme/seçilme hakkında Fransa’da 1944, İtalya’da 1945, Yunanistan’da 1952, Belçika’da 1960 ve İsviçre’de 1971 yılında kavuşmuştur. Bu karar Türk Kadınına sosyal ve siyasi hayatta bütün milletlerin üstünde yer vermiştir.” şeklinde konuştu.

“Kadınların siyasette etkinliği arttırılmalı”

Demokratik ve çağdaş bir toplum için kadınların güçlü olması, cesaretlendirilmesi ve söz sahibi olmalarının önem arz ettiğini belirten Neslihan Çelik ALKOÇLAR şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti, 89 yıldır devam eden seçme ve seçilme hakkıyla birlikte kadınlarımız, demokrasinin ve milli iradenin teminatı olduklarını her defasında gösteriyor ve göstermeye de devam edecektir. Türk kadını son yıllarda hayatın her alanında olduğu gibi siyasi temsilde de büyük bir başarı elde etmiş, Ülkemiz, kadının siyasete katılımı noktasında son yıllarda önemli ölçüde gelişme göstermiştir. Kadınlarımızın siyasette daha güçlü temsil edilmesi sağlanmış, 2002 yılında 24 olan parlamentodaki kadın sayısı, Kasım 2015 seçimleriyle 81’e yükselmiştir. 5 Aralık 1934'te kazanılan haklar ile meclisteki milletvekili oranı yüzde 4,6 iken bugün 17,1’e yükselmiş Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranına ulaşmıştır. Elbette bu durum sevindiricidir ancak bizler bu rakamları yeterli görmüyoruz. Kadının sesinin her platformda daha yüksek çıkmasını arzu ediyoruz.”

“Kadının önündeki tüm engeller kaldırılmalı”

Aile ve toplumun temeli olan kadının evde, iş yerinde, siyasette, ekonomide karar alma mekanizmalarında daha fazla etkin rol almayı sürdüreceklerine inandıklarının altını çizen ALKOÇLAR; “Kadın - erkek eşitliğini sağlayacak, kız çocuklarının kesintisiz eğitim yapmasına olanak sağlayacak, kadın istihdamını artıracak bir dizi yasanın çıkartılması; erken yaşta evlenmelerin, kadının şiddet, taciz görmesine engel olacak eğitimlerin verilmesi ve yasaların buna göre düzenlenmesi en büyük beklentimizdir. Bu yasaların çıkartılmasında Meclisteki kadın milletvekillerinin katkısının çok daha etkin olması ise zorunluluktur Şüphesiz ki bu değişiklikler partiler üstü bir anlayışla çözüme kavuşturulmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle; Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 89. Yılında, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutluyor, kadının önündeki engellerin kalkması, yasal değişikliklerin yapılması, kadın - erkek eşitliğini sağlayacak toplumsal dönüşümün sağlanması için yapılacak çalışmaların takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi