banner204

banner177

banner193

banner205

PROF. NACİ GÖRÜR'DEN BURSA'DA DEPREM AÇIKLAMASI

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Marmara bölgesinde beklenen olası büyük depreme ilişkin bir takım açıklamalarda bulundu.

BURSA 11.03.2023, 13:11
PROF. NACİ GÖRÜR'DEN BURSA'DA DEPREM AÇIKLAMASI

Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Prof. Dr. Derin Orhon ile birlikte tv100'de ekrana gelen "Sesimi Duyan Var Mı?" programına katılan Prof. Dr. Naci GörürMarmara Denizi'nde beklenen depremle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Görür, "Kahramanmaraş'ta ve Gaziantep'te büyük depremler oldu. Bu büyük depremler Türkiye'yi 7 metreye yakın bir şekilde güneye doğru hareket ettirdi. Hareket eden bizim Anadolu levhası. Hareket ettiği sınır ise Doğu Anadolu fayı. Böyle büyük bir hareket söz konusu olursa o levhanın içinde olan irili ufaklı fayların özellikle sınır faylara da herhangi bir şekilde enerji transfer etmek suretiyle oradaki stres alanında önemli değişikliklere neden olur" dedi. 

Görür şöyle devam etti:

"Bir anlamda Doğu Anadolu Fayı'nın bulunduğu alanın dengesi bozuldu. Bu Anadolu levhasının içerisindeki irili ufaklı faylarda da elbette ki denge bulmak için kimi deprem üretmeye başlayacaktır.

Özellikle Sivas, Kayseri, Bingöl arası ve Adana yöresi hatta Kıbrıs'ta irili ufaklı depremler olursa sürpriz olmayacaktır ama 'Şu tarihte, şu kadar büyüklüğünde deprem olacak' diyemiyoruz. Kayseri'de fazla deprem görüyorsanız bu Kahramanmaraş depreminin sonucudur."

"MARMARA'NIN KUZEYİNDE DEPREM BEKLİYORUZ"

Marmara Bölgesi'nde özellikle denizin içerisinde deprem beklediklerini ifade eden Naci Görür, "Marmara Bölgesi'nin kuzeyinde denizin içerisinde bir deprem bekliyoruz. İstanbul etkilenecek diye beklesek de güney kolunda da stres birikiyor ve güney kolda kimi parçalar var ki en son depremlerini 1800'lü yıllarda yapmıştır. Marmara Bölgesi'nin özellikle batısında Silivri ile Tekirdağ arasında olan yerlerde 4.0 büyüklüğünde veya 4.0 büyüklüğünün altında sık sık depremler olur.

Bunlar bir anlamda tektonik faylara bağlı depremler değildir. O bölgede denizin dibinden yani arzın içinden önemli miktarda gaz çıkışları olur. Marmara'da olan her deprem de Kuzey Anadolu Fayı'nın içerisindedir.

Güney kolda Bursa, Balıkesir, Çanakkale bölgelerinde depremler olur, onlar ise Kuzey Anadolu Fayı'nın güney koluyla ilgilidir. Marmara depremi tek bir ili değil o bölgeyi de etkileyecektir. Yani bölge Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolundan çok uzak bir bölge değil" dedi.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P