banner204

banner177

banner193

banner205

ÇERNOBİLDE DEV FACİAYA SAATLER KALDI

RUSYA'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından el koyduğu Çernobil Nükleer Santrali'yle ilgili dünyayı diken üstünde tutan açıklama geldi. Santrali bekleyen elektrik santrali hasar gördü 48 saat sonra soğutma işlemleri duracak ve radyasyon sızıntısı başlayacak. Nükleer sızıntısı Türkiye'yi etkileyecek mi?..

DÜNYA 09.03.2022, 16:38
ÇERNOBİLDE DEV FACİAYA SAATLER KALDI

Ukrayna-Rusya savaşı 14. gününde de tüm hızıyla sürerken Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba'dan tüm dünyayı tedirgin eden açıklama geldi. Kuleba, Çernobil Nükleer Santrali’ni besleyen elektrik şebekesinin hasar gördüğünü belirterek 48 saat sonra soğutma işlemlerinin durarak radyasyon sızıntısı olacağını açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kubela şunları söyledi:

- Rus ordusunun işgal ettiği Çernobil Nükleer Santrali’ni besleyen tek elektrik şebekesi ve santralin tüm nükleer tesisleri hasar gördü. Santral, tüm elektrik kaynağını kaybetti.

- Uluslararası toplumu, Rusya'dan acilen ateşi kesmesini ve onarım birimlerinin güç kaynağını eski haline getirmesine izin vermesini talep etmeye çağırıyorum. Yedek dizel jeneratörler, Çernobil Nükleer Santrali’ne güç sağlamak için 48 saatlik bir kapasiteye sahiptir.

- Bu süreden sonra, kullanılmış nükleer yakıt için depolama tesisinin soğutma sistemleri duracak ve bu da radyasyon sızıntılarına neden olacak.

Çernobil'deki sızıntı Türkiye'ye radyasyon gönderir mi?

Çernobil Nükleer santrali Türkiye'ye 11 bin kilometre uzaklıkta. Çernobil felaketi Karadeniz kıyılarını etkisi altına almış ve kanser vakaları patlama yapmıştı. Çernobil felaketinden sonra Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle yeniden nükleer sızıntı korkusu Avrupa'yı da Türkiye'yi de sardı.
Nükleer Düzenleme Kurumu Başkanı Zafer Demircan Meclis'te milletvekillerine konuya ilişkin bilgilendirme yaptı. Rusya'nın, Çernobil'den sonra Ukrayna'nın Zaporijya kentindeki Avrupa'nın en büyük nükleer santraline saldırması dünyada büyük korkuya yol açarken, Türkiye'de radyoaktif serpinti tespiti için her gün hummalı çalışma yürütülüyor.
Türkiye'deki 211 ayrı noktada radyasyon ölçülerek muhtemel seviye değişikliği takip edilip, kayıt altına alınıyor.

Çernobil Faciası

Çernobil Faciası
Chernobyl Disaster.jpg

Facia sonrasında nükleer reaktörün durumu. Reaktör 4 (ortada). Türbin binası (sol altta). Reaktör 3 (sağ ortada).

Tarih 26 Nisan 1986
Saat 01:23 (Moskova Saati UTC+3)
Konum Pripyat, Ukrayna SSC, Sovyetler Birliği
Neden Elektrik kesilmesi deneyinin ardından, reaktörün acil kapatılması sırasında çekirdeğin kazara patlaması.
Can kaybı 31 (değiştirilmeden resmi rapora geçirilen sayı)

Çernobil Faciası, 26 Nisan 1986 tarihinde Sovyetler Birliği'ne bağlı Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin 4 numaralı reaktöründe gerçekleşen nükleer kazadır.

Kaza, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeği'ne göre bugüne kadar meydana gelmiş en büyük nükleer kazalardan biridir. Çernobil felaketi, Uluslararası Nükleer Olay Ölçeğinde en yüksek sınıflandırma oranı olan 7 ile ölçeklendirilmiştir. Bu sınıfta ölçeklendirilen yalnızca iki nükleer felaket bulunmaktadır. Bunlardan birisi Çernobil felaketi, diğeri ise 2011 yılında meydana gelen Fukuşima I Nükleer Santrali kazalarıdır.[1] Felaket maliyeti ve kayıpları açısından tarihin en kötü iki nükleer felaketinden birisidir. Kaza sonrası 600.000'den fazla işçi nükleer faciaya müdahalede bulunmuş ve birçoğu radyasyona maruz kalmıştır.[kaynak belirtilmeli] Tahmini olarak yapılan masraf ise 18 milyar ruble olmuştur. Meydana gelen kaza esnasında ölen kişilerin sayısı 4.000-93.000 kişi civarında olmuştur

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P