banner201

banner177

banner193

DÜNYA BANKASI, DEPREM FELAKETİNİN MAALİYETİNİ AÇIKLADI

Maraş merkezli depremlerde ortaya çıkan fisiksel hasarın 34,2 milyar doları bulduğunu açıklayan Dünya Bankası, bu rakamın artçı depremlerle artabileceğini vurguladı.

DÜNYA 28.02.2023, 09:43
DÜNYA BANKASI, DEPREM FELAKETİNİN MAALİYETİNİ AÇIKLADI

Dünya Bankası’nın yayınladığı hızlı hasar değerlendirme raporuna göre, Maraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 6 Şubat'ta meydana gelen iki büyük deprem Türkiye'de, 2021 yılı GSYH’sinin yüzde 4’üne denk gelen yaklaşık 34,2 milyar dolarlık fiziksel hasara yol açtı.

Ekonomim'de yer alan habere göre rapor ayrıca iyileştirme ve yeniden inşa maliyetlerinin çok daha fazla olacağını, potansiyel olarak bu rakamın iki katına ulaşacağını ve ekonomideki aksamalarla maliyetin daha da artacağını ortaya koydu.

Dünya Bankası Grubu ve ortaklarının Türkiye'de gerçekleştirecekleri ilk müdahaleler için bilgi sağlanması ve hükümetin yeniden inşa planlamasının desteklenmesi amacıyla hazırlanan raporda, devam eden artçı şokların zaman içinde bu hasar tahminini daha da yukarı çıkarabileceği belirtildi.

'1 MİLYON 250 BİN İNSAN EVSİZ HALE GELDİ'

Türkiye'deki doğrudan fiziksel hasarlar üzerinde odaklanan Küresel Hızlı Afet Sonrası Hasar Tahmini (GRADE) Raporu’nda, 1 milyon 250 bin insanın yaşadığı binaların orta ila ağır derecede hasar görmesi veya tamamen çökmesi nedeniyle geçici olarak evsiz hale geldiğinin tahmin edildiği belirtildi.

Rapora göre, hasarın yüzde 81'i yaklaşık 6,45 milyon kişinin yaşadığı Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya ve Adıyaman illerinde meydana geldi. Konutlarda meydana gelen doğrudan hasarların toplam hasarın yüzde 53'ünü (18 milyar $) oluşturduğu, toplam hasarın yüzde 28’inin (9,7 milyar dolar) ise konut dışı binalarda (sağlık tesisleri, okullar, kamu binaları ve özel sektör binaları), yüzde 19’unun (6,4 milyar dolar) da altyapı tesislerinde (yollar, elektrik, su temini) meydana geldiği ifade ediliyor.

Değerlendirmelerin halen devam ettiği ve mevcut belirsizlikler, 20 Şubat’ta Hatay’da yaşanan 6,3 büyüklüğündeki deprem gibi artçı sarsıntılar düşünüldüğünde, hasar tahminlerinin daha da yükselebileceği belirtildi.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P