banner177

banner193

PETROL DEVİ SHELL'DEN FLAŞ KARAR

Shell, geçtiğimiz hafta Rusya'dan varil başına 28,5 dolarlık büyük indirimle aldığı ham petrol için özür diledi. İngiltere ve Hollanda ortaklı dev şirket, Rusya'dan petrol ve gaz alımını kademeli olarak sonlandıracağını açıkladı.

DÜNYA 08.03.2022, 17:16
PETROL DEVİ SHELL'DEN FLAŞ KARAR

"DOĞRU OLMADIĞININ FARKINDAYIZ"

Shell CEO'su Ben van Beurden, "Geçen hafta Rus ham petrolünü alma kararımızın doğru olmadığının farkındayız ve özür diliyoruz" dedi.

Rusya'daki istasyonlarını da kapatacağını duyuran şirket, sürecin birkaç hafta sürebileceğini, bazı rafinerilerinde bu nedenle üretim düşüşü olabileceğini belirtti.

SHELL, RUSYA'DAN ÇEKİLİYOR

Shell, 28 Şubat'taki açıklamasında, Rusya'daki petrol ve gaz projelerden çekilme kararı aldığını duyurmuştu. Bu kapsamda, şirketin Sakhalin-II LNG tesisindeki yüzde 27,5 hissesini, Salym Petroleum Development ve Gydan enerji girişimindeki yüzde 50'şer hissesini elden çıkaracağı, Gazprom ve ilgili kuruluşlardaki ortak girişimlerinden ise ayrılacağı aktarılmıştı. Shell'in geçen yıl sonu itibarıyla Rusya'daki mevcut duran varlık değeri 3 milyar dolar seviyesinde bulunurken, bu kararın Gazprom ve diğer kuruluşların değerine zarar vereceği öngörülüyor.

YAPTIRIM SÖYLENTİLERİ PETROL VE DOĞAL GAZI UÇURDU

ABD, Rusya'dan petrol ithalatını yasaklamayı değerlendirirken, bunu Avrupa Birliği başta olmak üzere müttefiklerinin de değerlendirmesini istiyor. Henüz yaptırım gelmese de, Rusya petrolüne alıcı bulmakta zorlanıyor. Hem yaptırım korkusu, hem artan sigorta maliyetleri hem de lojistik sorunları, Rus petrolünün satışını zorlaştırıyor.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, dün yaptığı açıklamada, Rus petrolüne yaptırım gelmesi durumunda petrolün varilinin 300 doları görebileceğini öne sürmüştü.Rus petrol ve doğal gazına dönük yaptırım endişeleri nedeniyle, dün petrol fiyatları 139 dolara kadar tırmanmış ve 2008'de görülen 147 dolarlık rekora yaklaşmıştı. Brent petrolün varil fiyatı yıl başında 73 dolardı.

Savaş öncesinde 850 dolar civarında olan Avrupa'da bin metreküp doğal gaz fiyatı da dün 4 bin dolara yaklaşmıştı. Petrol fiyatlarındaki artış, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de akaryakıt fiyatlarını da hızla artırıyor.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P