banner204

banner177

banner193

banner205

TALİBAN DEV MADEN YATAKLARINI ELE GEÇİRDİ: Değeri çok fazla ama...

Afganistan'da trilyon dolar değerindeki zengin el değmemiş maden yatakları Taliban'ın eline geçti. Bu kaynaklar arasında, boksit, bakır, demir cevheri ve lityum madenler de yer alıyor. Ancak Taliban'ın bu madenleri nasıl çıkarıp işleyeceği ise merak konusu oldu. Çünkü ülkedeki savaş nedeniyle vatandaşlar ülkeyi terk ederken, Afganistan beyin göçü de vermeye devam ediyor.

DÜNYA 23.08.2021, 09:48
TALİBAN DEV MADEN YATAKLARINI ELE GEÇİRDİ: Değeri çok fazla ama...

Afganistan'ın uzun zamandır yararlanmak için mücadele ettiği madenler arasında dünyanın yenilenebilir enerjiye geçişine önemli ölçüde katkıda bulanabilecek lityum gibi kaynaklar da yer alıyor.

Taliban 20 yıl sonra yeniden ülkeyi ele geçirdi ve büyük destekçileri yardımı kestiği için halihazırda mali bir çıkmazın içinde.

Ülkenin ekonomik gelişimini destekleyebilecek madenler ise, bitmek bilmeyen bir savaş ve altyapı eksikliği nedeniyle kullanılamadı.

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu raporuna göre bu kaynaklar arasında, boksit, bakır, demir cevheri ve lityum madenler de yer alıyor.

Elektrik kabloları yapımında kullanılan bakır, bu yıl fiyatların ton başına 10 bin dolara yükselmesiyle değerli bir maden haline geldi.

Lityum ise elektrikli araba bataryası yapımında, güneş panellerinde ve rüzgar enerjisi için kullanılıyor. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, dünyanın lityum ihtiyacı 2020 yılına kadar 40 kat artacak.

Afganistan'ın bu el değmemiş madenlerinin değeri Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu'na göre bir trilyon doların üzerinde. Afgan yetkililerse madenlerin değerinin 3 kat daha fazla olduğunu öne sürüyor.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P