banner204

banner177

banner193

banner205

BURSAGAZ'DAN ÖNEMLİ UYARI: Tek tek açıkladılar

Bursagaz, 17 Ağustos Marmara depreminin 22’nci yıldönümünde abonelerine önemli uyarılarda bulundu. Bursa’da muhtemel bir deprem sonrasında doğal gaz kaynaklı afetlerin yaşanmaması için tedbir almanın önemine dikkat çekildi.

EKONOMİ 18.08.2021, 12:49
BURSAGAZ'DAN ÖNEMLİ UYARI: Tek tek açıkladılar

Bursagaz, 17 Ağustos Marmara depreminin yıldönümünde Bursa’nın birinci derece deprem bölgesinde yer aldığınıhatırlatarak, herhangi bir afet durumunda doğal gaz güvenliğini sağlamak üzere önemli bilgilendirmelerde bulundu. Doğal Gaz Varlık Operasyonları Direktörü Dinçer Akbaba, muhtemel bir deprem anında Bursagaz’ın doğal gaz akışını kesmek için erken uyarı sistemine sahip olduğunu vurgularken, abonelerin ilk anda alabileceği tedbirleri paylaştı. Akbaba, “Deprem Riskleri Yönetim Sistemimiz sayesinde, Bursa’daki yer hareketlerini her ân izliyor, olası bir depremde doğal gazı anında kesebiliyoruz. Bursagaz’ın bütün doğalgaz şebekesinin tek bir noktadan izlenmesini sağlayan SCADA sistemine entegre bir şekilde çalışan bu deprem uyarı sistemimiz ile şehrin tamamını kapsayacak şekilde 25 noktaya yerleştirilen deprem sensörlerinden ve Kandilli Rasathanesi’nden veri alarak Bursa ve civarındaki yer hareketlerini ânlık olarak takip ediyoruz. Riskin belli bir eşiğin üzerine çıkması durumunda ise gazı keserek acil müdahale ekiplerimizi derhâl bölgeye yönlendiriyoruz.

Bu sistem ile afet durumunda asıl tehlikeyi oluşturan boru hatlarının içindeki doğalgaz da kontrollü bir şekilde tahliye edilebiliyor. Ayrıca şehrin tamamının gazını kesmek yerine yalnızca olaydan etkilenen bölgenin doğal gazını kısmi olarak otomatik bir şekilde kesebiliyoruz. Böylece doğal gaz kaynaklı patlama, yangın gibi tehlikelerin bertaraf edilmesini sağlıyoruz. Aynı zamanda, doğal afetler veya diğer acil ya da beklenmedik olaylara karşı İş Devamlılığı Plânı ile atılması gereken tüm adımlar belirlenmiştir. Kriz yönetiminin bütün icaplarını içeriyor olsa da, bir plânın ihtiyaç hâlinde başarılı olması için mutlaka önceden pratik hazırlığının yapılmış olması gerekir. Bu sebeple, plan ve atılacak adımlar düzenli olarak gerçekleştirilen tatbikatlarla güncel tutulmaktadır.” diye konuştu. Bursagaz’dan yapılan açıklamada, deprem riskine karşı önceden alınabilecek tedbirlere ve depremden sonra yapılması gerekenlere ilişkin bilgilere yer verildi. Bursagaz, “Depreme Karşı Doğal Gaz Güvenliği Rehberi”nde alınması gereken tedbirleri şu şekilde sıraladı:
Deprem öncesinde
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini unutmayarak; doğalgaz tesisatlarınızın sağlam, standartlara uygun ve yetkili firmalarca yapıldığından emin olun. Doğal gaz tesisatınızın ana kapama vanasının yerini öğrenin. Bursagaz’ın onayı olmadan doğalgaz tesisatınızda değişiklikler yapılmasına izin vermeyin. Kombinizin, ısıtıcılarınızın, soba veya ocağınızın sallanmayacak ve depremde hareket ederek yer değiştirmeyecek şekilde monte edilmesini sağlayın. Kombi, şofben, radyatör ve boruların montajının yapılacağı duvarı, nemlilik, eğim gibi hususlar açısından uzmanlara kontrol ettirin.
Depremden hemen sonra
Doğal gaz ana kesme vanasını veya cihaz vanalarını hemen kapatın. Depremden sonra konuta giriş yapıldığında Gaz kaçağı ihtimaline karşı pencereleri açın. Gaz kaçağı fark etmeniz halinde, hemen binanın dışından bir telefonla 187 Doğal Gaz Acil Hattı’nı arayın. Gaz sızıntısının tamamıyla giderildiğinden emin olmadan, elektrik düğmelerini açmayın ve kapatmayın. Çakmak, kibrit vb. yanıcı maddeler, ateş ve kıvılcım üreten aletler kullanmayın.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P