banner177

banner193

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE EZBERLERİ BOZAN KADIN

Türkiye’nin lokomotif sektörleri arasında yer alan demir çelik üretimine yepyeni bir ivme kazandıran Ekol Demir Çelik, Yönetim Kurulu Başkanı Elif Tulay liderliğinde ezberleri bozuyor. Sektördeki erkek egemenliğine son veren Elif Tulay, girişimci kadınlara da örnek oluyor. 

EKONOMİ 01.09.2021, 15:52 02.09.2021, 16:47
DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDE EZBERLERİ BOZAN KADIN

Ekol Demir Çelik Yönetim Kurulu Başkanı Elif Tulay, iş hayatında yakaladığı başarının sırlarını Bursa Haberdar Gazetesi’ne anlattı. Demir çelik sektöründe lider bir kadın olarak, girişimci kadınlara önerilerde bulunan Tulay, başarılı olmak için cesur ve kararlı olmak gerektiğini söyledi. Kadınların iş hayatına katılımının artması gerektiğine dikkat çeken Tulay, “Toplumun geleceğinde söz sahibi olmak isteyen kadınlar üretmeye ve hayallerinin peşinden koşmaya devam etmeli.” dedi.

ELİF TULAY KİMDİR?

Yaklaşık 10 yıldır Demir-Çelik sektöründeyim. Aile şirketimizde ön muhasebe departmanında işe başladım. Sırasıyla satış, satın alma ve finans departmanlarında görev aldım . Hali hazırda Ekol Demir Çelik AŞ yönetim kurulu başkanıyım. Hedefim Demir-Çelik gibi erkek egemen bir sektörde kadınlarında çok başarılı olabileceğini göstermek. Genç bir şirket olmamıza rağmen kurumsallaşma ve  sürdürülebilir büyüme sürecini  başarıyla yürütmeyi amaçladım.

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNE GİRME ÖYKÜNÜZDEN BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ? NEDEN DEMİR ÇELİK?

Demir çeliğe ilgim babamın sektöre girdiği yıllarda başladı. İlk başlarda daha erkek egemen bir sektör olmasından dolayı çekimserdim. Zaman geçtikçe cesaretimi toplayıp sektöre adım attım. Demir çelik ve özellikle üretim zamanla benim için vazgeçilmez bir tutku haline dönüştü.

İŞLETMENİZİN BAŞARISININ EN TEMEL FAKTÖRÜ NE OLABİLİR?

Sanırım en önemli faktör sevdiğimiz işi yapıyor olmak. İşinizi seviyorsanız, gelişime açık ve etik çalışıyorsanız bu enerji müşterilerinize de yansıyor ve sizi benimsiyorlar. Tabii bu durumda başarı kaçınılmaz oluyor.

SEKTÖRÜN GELECEĞİ İLE İLGİLİ YORUMUNUZ NEDİR?

Demir çelik ağır sanayi, otomotiv, makine, gıda, tekstil, plastik ve kalıp gibi pek çok alana ham madde sağlayan bir sektör. Dolayısıyla bu alanlardaki ihtiyaçlar sürdüğü sürece demir çelik sektörü asla doygunluğa ulaşmayacak. Ülkemiz adına bunu öngörerek tamamen dışa bağımlı olduğumuz katma değeri yüksek çelik gruplarının da üretimine ağırlık vermemiz gerektiğini düşünüyorum.

EKOL ÇELİK, HARİCİNDE GİRİŞİMLERİNİZ VAR MI?

Doğrudan bir girişimde bulunmamakla, beraber yazılım, bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren 3 start- up firması ile ortaklık kurduk. Bu da bizim gençlere dokunup geleceğe daha umut dolu bakmamızı sağladı.

İŞLETMENİZİ, DİĞER RAKİPLERİNİZDEN AYIRAN EN BÜYÜK ÖZELLİKLER NELERDİR?

Firma olarak müşteri portföyümüz ve iş hacmimiz çok büyük, o nedenle marjları düşük tutmaya kaliteli çeliği daha düşük fiyata sunmaya çalıyoruz. Tedarik ettiğimiz çelikleri alım noktasında çok titiz davranıyoruz. Bunun yanı sıra satışını yaptığımız çeliklerin yaklaşık yüzde 50’si ithal ürünler bunlarında kalitesini ve güvenilirliğini her zaman yerinde test ediyoruz. Sattığımız ürünlerin garantisini kendimiz üretelim ya da yurt dışından tedarik ederek, müşterilerimize Ekol Demir Çelik AŞ olarak biz veriyoruz. Bu da dolayısıyla piyasada firmamıza karşı güven oluşturdu ve EKOL Çelikte güvenin markası oldu.

GİRİŞİMCİLİKTE BAŞARI İÇİN EN KRİTİK UNSUR NEDİR?

Bana göre girişimciliğin en önemli kriteri cesur ve kararlı olmak. Bir de sevdiğiniz işi yapıyorsanız başarılı olamamanız için hiçbir sebep yok.

SON OLARAK NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ? OKUYUCULARIMIZA VERECEĞİNİZ MESAJ NE OLUR?

Ülkemiz için başarının en önemli anahtarlarından biri kadınların iş dünyasına katılımını artırmak. Kadınların başarması demek ülkemizin başarması demek. Üretmek, çalışmak, yeni dünya düzenine ayak uydurmak çok önemli. Emin oldukları ve yapabileceklerine inandıkları işlere yoğunlaşırlarsa başaracaklardır.

TÜRKİYE’DE KADINLAR NEDEN GİRİŞİMCİ OLMAYA ÇOK KOLAY KARAR VEREMİYORLAR?

Bunun nedeni sanırım ataerkil yapımız. Kadından önce anne ve eş olarak toplumsal rolleri üstlenmesi beklenmekte, bu da maalesef ki kadınların mesleki kariyerini ikinci plana atmasına sebep oluyor. Kadın bu role o kadar adapte olmuş ki vicdani olarak başka bir iş yapıyor olmaktan uzak durmuş.

2021 YILINDA BÜYÜME HEDEFLERİNE YAKLAŞTINIZ MI? YIL SONU BÜYÜME HEDEFİNİZ NEDİR?

2020 yılını yüzde 35’lik bir büyüme rakamı ile kapattık. 2021 yılının ilk yarısını hedeflerimiz üzerinde bitirdik. Buna istinaden yılın 3. çeyreğinde planladığımız Bursa şube projemizi de daha erken bir tarihe çekerek, faaliyete geçirmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Bunların yanı sıra, yeni dinamikler oluşturmak, kaliteyi daha ulaşılabilir hale getirmek amacıyla 2021 de bayileşme sistemine adım atıp alanımızda rakiplerimize de değer katacak, örnek olacak girişimler planlıyorum.

EKOL-DEMİR ÇELİK HAKKINDA

Ekol Soğuk Çekme Demir Çelik A.Ş . 1998 yılından bu yana demir çelik sektöründe faaliyet göstermektedir. 2016 yılında Alaşımlı Çelik Sektöründe yatırım yapan ve sektörünün öncü firması olma yolunda emin adımlarla ilerleyen şirket, soğuk ve sıcak çekme lama, vasıflı çelikler, karbon çelikleri ve yapı çelikleri tedarikçisidir. Kuruluşundan, bu yana otomotiv ve yedek parça sanayi, takım tezgahı ve makina, metal mobilya, el aletleri, dişli, madeni eşya, bağlantı elemanları, asansör, kalıp sanayi ve ağır makine sanayinde hizmet veriyor. Ekol Demir Çelik’in toplamda 5 şubesi bulunuyor.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 20:00
Yatsı 21:29
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P