banner201

banner177

banner207

DÜNYA ÇİP KRİZİ YAŞARKEN TÜRKİYE MİLLİ İŞLEMCİYİ TANITTI

Dünya çip krizi yaşarken, Türkiye'den sürpriz olmayan bir hamle geldi. Özellik otomotiv sektöründe yaşanan çip krizinden dolayı dünya devi markaların üretimi durma noktasına geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank son gününde ziyaret ettiği IDEF 2021 Fuarı'nda, ASELSAN ve TÜBİTAK BİLGEM ortak yapımı yerli işlemci hakkında bilgi verdi.

EKONOMİ 21.08.2021, 09:24
DÜNYA ÇİP KRİZİ YAŞARKEN TÜRKİYE MİLLİ İŞLEMCİYİ TANITTI

Türk savunma sanayisinin son dönemde geliştirdiği ürünler, 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda sergilenirken, büyük ilgi de gördü.

AKAN VARANK YERLİ STANTLARI GEZDİ

17 Ağustos günü başlayan fuarın son gününde stantları gezen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yerli ve milli teknolojilerle üretilen ürünler hakkında bilgi aldı.

Varank, Aselsan, Havelsan, Roketsan, Tübitak, Makine Kimya Endüstrisi (MKE) stantlarını ve diğer stantları da ziyaret etti. Yeni geliştirilen ürünleri inceledi.

YERLİ YAPIM İŞLEMCİ "ÇAKIL"I TANITTI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, şunları söyledi:

"Burada bizim gurur duyduğumuz bir milli projenin ürünü var. Bu elimde gördüğünüz bizim milli işlemcimiz Çakıl. Biz bu projeyi TÜBİTAK BİLGEM ve ASELSAN olarak beraber gerçekleştirdik. Türkiye'nin ilk yerli ve milli olarak tasarlanmış işlemcisini elimizde tutuyoruz. Burada bu işlemciyi test etmiş olduk.

"DÜNYADAKİ ÇİP KRİZİNİN BİR PARÇASINI ELİMİZDE TUTUYORUZ"

"Mikro işlemciler günümüz teknoloji dünyasının olmazsa olmazları ve bildiğiniz çip krizi dediğimiz dünyadaki çip krizinin aslında bir parçasını elimizde tutuyoruz. Savunma sanayiinde kullanabileceğiniz bilgi işlemciler ya da mikro işlemciler ile ilgili dünyada büyük kısıtlamalar mevcut. Ülkeler başka ülkelere özellikle savunma sanayiinde kullanmak üzere bu işlemcileri vermiyorlar. Biz de ASELSAN ile Savunma Sanayii Başkanlığı'nın desteklediği projeyle TÜBİTAK BİLGEM olarak ilk işlemcimizi tasarladık. Bu bizim gurur projemiz"

"İNSAN VÜCUDUNA ZARAR VERMEDEN YABANCI CİSİMLERİ TESPİT EDEBİLEN ARIN"

ARIN Terahertz Görüntüleme Sistemi'ni deneyen Bakan Varank "Bu ürünü ilk olarak TÜBİTAK BİLGEM geliştirdi. Daha sonra bunun seri üretimi için ASELSAN ile işbirliği yaptık. Hali hazırda bu sistem sınır kapılarında var. Yabancı cisim taşıyan insanları tespit ederek burada güvenlik güçlerimize yardımcı oluyor. Bununla ilgili önemli bir ihracat potansiyeli var. Bu bir X-Ray değil yani vücuda herhangi bir ışın yollamıyor. Yani hiçbir zararı olmadan yabancı cisimleri, kaçakçılığı vesaireyi çok rahat tespit edebiliyor" dedi.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P