banner204

banner177

banner193

banner205

Dünyanın en büyük fuarında her 3 firmadan birisi Bursa’dan

Ev tekstili sektöründe dünyanın en büyük ikinci fuarı olan İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı (EVTEKS), 23 Nisan’da CNR Expo Yeşilköy'de 25. kez kapılarını açtı. 800’e yakın firmanın katıldığı fuarda, Bursa’dan 224 firmanın yer alması, Bursa'nın ev tekstilindeki gücünü gözler önüne serdi

EKONOMİ 24.04.2019, 16:31 24.04.2019, 16:38
Dünyanın en büyük fuarında her 3 firmadan birisi Bursa’dan

UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin: “Avrupa ve Amerika gibi rekabetin çok yoğun olduğu doygun ve yükselen pazarlara da sektörümüz başarıyla ihracat yapıyor. Avrupa’nın en büyük tekstil üretici ülkeleri arasındayız.”

 

Ev tekstili sektöründe dünyanın en büyük ikinci fuarı olan İstanbul Uluslararası Ev Tekstili Fuarı (EVTEKS), 23 Nisan’da CNR Expo Yeşilköy'de 25. kez kapılarını açtı. 800’e yakın firmanın katıldığı fuarda, Bursa’dan 224 firmanın yer alması, bölgenin ev tekstilindeki gücünü gözler önüne serdi. Avrupa, Orta Doğu, Körfez Ülkeleri, Kuzey Afrika, Rusya ve BDT Ülkeleri olmak üzere dünyanın dört bir yanından iç mimarlar, tasarım ve konsept mağazaları, mobilya showroomları, distribütörler, ithalatçılar, toptancılar, mağazalar, zincir mağazalar, kontrat firmaları ve otellerin temsilcilerinin katıldığı fuara yerli ve yabancı 120 binin üzerinde ziyaretçi gelmesi bekleniyor.

 

Pınar Taşdelen Engin : “Sektör ihracatını artırmak için önemli bir fırsat”

Yoğun ilgi nedeniyle firmaların katılmak için sıra beklediği EVTEKS fuarı her yıl olduğu gibi bu sene de Ev tekstili sektöründe dünya trendlerinin belirleyicisi oldu. Firmaların da yoğun katılım gösterdiği fuarı değerlendiren Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Türkiye ev tekstili alanında dünyanın ikinci büyük fuarına ev sahipliği yapıyor. Dünyanın önemli alıcılarının geldiği bu fuar, sektör ihracatını artırmak için iyi bir fırsat. UTİB olarak, her yıl daha fazla üyemizin EVTEKS’e katılması için çalışıyoruz” dedi.

 

Ev ve mekan tekstili denilince ilk akla gelen ülkelerin başında Türkiye’nin olduğuna değinen UTİB Başkanı Taşdelen Engin, “Yaklaşık 800 firmanın katıldığı fuarda UTİB üyesi 224 firma yer alıyor. Yani Bursalı firmalar EVTEKS’in üçte birini oluşturuyor. Türk ev tekstili sektörü artık dünyada trendlerin belirleyicisi oldu. Ayağımızın tozuyla İtalya Como’da Proposte fuarı ile eş zamanlı düzenlenen International Observatory fuarından geldik. Çok verimli bir fuar geçirdik. EVTEKS ’den de çok umutluyuz. İnanıyorum ki firmalarımız fuar bitimine kadar çok önemli bağlantılar yapacaklar” diye konuştu

 

 

 

UTİB Yabancı medya kuruluşlarını fuara getirdi

Alanında dünyanın en büyük fuarları arasında gelen EVTEKS, katılımcı ve ziyaretçilerin yanı sıra yerli ve yabancı basın mensuplarının da büyük ilgisini çekiyor. Her yıl farklı organizasyonlar ile fuara damga vuran Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği, bu yıl hedef ülkelerden medya temsilcilerini fuara getirdi. 22-25 Nisan 2019 tarihleri arasında UTİB organizatörlüğünde gerçekleştirilen basın heyeti kapsamında; Amerika, Fransa, Meksika, İran, Hollanda, Lübnan ve Rusya’dan gelen basın mensupları fuarı ziyaret ettiler.

 

Türk tekstil sektörü 200 ülke ve bölgeye ihracat yapıyor


 

Türkiye’nin tekstil sektöründe ve özellikle ev tekstilinde dünyaya moda ihraç eder konumda olduğunu belirten UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, “Üretim ve ihracatta öncü olma özelliği bulunan sektörümüz, AB ülkelerinin 2. en büyük, dünyanın ise Çin, ABD, Almanya gibi ülkelerin başı çektiği sıralamada 7’inci en büyük tedarikçisi konumunda bulunuyor. Türkiye toplam tekstil ihracatı 2018 yılında bir önceki seneye göre yüzde 4,5 artışla 8 milyar 461 milyon dolara ulaştı. Bugüne kadar hiç ihracat yapmadığımız Cibuti, Benin, Gabon gibi ülkelere girmeyi başaran Türk tekstil sektörü, ev tekstili başta olmak üzere örme, dokuma kumaş, teknik tekstilde dünyanın dört bir yanında bulunan 200 civarı ülkeye ihracat gerçekleştiriyor” diye konuştu.

 

Pınar Taşdelen Engin, sektörün ürün kalitesiyle de küresel pazarda en rekabetçi ülkeler arasında yer aldığına değinerek, “Avrupa ve Amerika gibi rekabetin çok yoğun olduğu doygun ve yükselen pazarlara da sektörümüz başarıyla ihracat yapıyor. Avrupa’nın en büyük tekstil üreticisi ülkeleri arasında olmayı başardık. Sektörümüz gelecekte de iddialı pozisyonunu koruyacak. Hem tasarım ve moda hem de teknik tekstiller alanında önemli atılımlar yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Türkiye ev tekstili ihracatında dünya dördüncüsü

Türkiye ev tekstili sektörü 2018 yılında gerçekleştirdiği 2,7 milyar dolar ihracat ile, Türk tekstil sektörümüzün en önemli alt ürün gruplarından bir tanesi olma özelliğini taşıyor. Türk ev tekstili sektörünün ihracatta Çin Hindistan ve Pakistan’ın hemen arkasından dünya dördüncüsü olduğunu belirten UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, şunları söyledi:

“Yüksek teknolojiye, güçlü lojistik altyapısına, yüksek standartlarda üretim yeteneğine ve esnek, hızlı, hatasız üretim gibi pek çok üstün özelliklere sahip olan Türk ev tekstili sektörü uzun yıllardır perdelik kumaşlar, döşemelik kumaşlar, perdeler, tüller, yatak çarşafları, yatak örtüleri, masa örtüleri, havlu bornoz battaniye gibi zengin bir ürün gamında üretim ve ihracat gerçekleştiriyor. Dünya ev tekstili pazarından yüzde 4,5 gibi çok önemli bir pay alan sektörümüz 2018 yılında 2.7 milyar dolar ihracat yaparken, kilogram başına ortalama ihracat değerimiz ise 8,5 dolara ulaştı. İhracatımızda ilk 5 ülke sırasıyla 452 milyon dolar ile Almanya alırken, onu 294 milyon dolar ile ABD, 140 milyon dolar ile İngiltere, 139 milyon dolar ile Bulgaristan ve 130 milyon dolar ile İtalya takip ediyor.”

UTİB her alanda sektöre yön veriyor

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin her alanda sektöre ve ülke ekonomisine yön verdiğini belirten UTİB Başkanı Pınar Taşdelen Engin, UTİB’in 2018 yılında ihracatını yüzde 7,7 artışla toplam 1 milyar 267 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. UTİB olarak geçen yıl en çok ihracat yaptığımız ilk üç ülke Almanya, ABD ve İngiltere oldu. Almanya’ya ihracatımız yüzde 7 artışla 139,4 milyon dolar, ABD’ye 23,5 artışla 77,4 milyon dolar ve İngiltere’ye yüzde 4,5 artışla 74,7 milyon dolar oldu. Ayrıca Mısır, Rusya, Portekiz gibi üst sıralarda yer alan pazarlara da sırasıyla yüzde 53, yüzde 90 ve yüzde 29 gibi yüksek artış oranları yakaladık. Ülkeler bazında ihracatta ilk 10 ülkeye yaptığımız ihracatın toplamı, tüm ülkelere yapılan ihracatın yüzde 56’sını oluşturuyor” diye konuştu.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P