İŞLETMELERE ‘DİJİTAL DÖNÜŞÜM’ ÇAĞRISI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) ile Hürriyet Gazetesi tarafından düzenlenen, TÜGİAD Ekonomi Platformu & Türkiye’nin Gelecek Vizyonu toplantısına katılarak, TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel ve TÜGİAD üyeleri ile bir araya geldi. ​

EKONOMİ 22.11.2022, 21:18 29.11.2022, 22:13
İŞLETMELERE ‘DİJİTAL DÖNÜŞÜM’ ÇAĞRISI

Hisarcıklıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, TOBB’un bazı çalışmalarından bahsederek, “Sizlerin de bir parçası ve üyesi olduğunuz TOBB camiası olarak, özellikle son 2 senede, önce pandemi ve sonra ekonomideki çalkantılı dönemde, TOBB ve Oda/Borsalar olarak sizleri yalnız bırakmadık. İlettiğiniz sıkıntıları ve talepleri yakından takip ettik. Sesiniz olduk, tercümanlığınızı yaptık ve çözüm aradık. Bize gelen tüm meseleleri, ilgili yerlere ilettik. Önerileri, ilk elden bakanlarımıza aktardık. Büyük kısmında olumlu sonuçlar aldık” dedi. Yapılması gereken daha çok iş olduğunu ve sıkıntıların bitmediğini belirten Hisarcıklıoğlu, bunları da takip ettiklerini ve sıkıntıları ilgili Bakanlara ilettiklerini söyledi. Hisarcıklıoğlu, enflasyon muhasebesi uygulamasının artık büyük bir ihtiyaç haline geldiğini ve daha fazla erteleme yapılmadan uygulamanın bir önce başlatılmasını talep ettiklerini belirtti. Yüksek enflasyon nedeniyle şirketlerin işletme sermayesi ihtiyacının arttığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, onları desteklemek üzere, yeni kredi ve KGF kefaletli kredi paketleri gerektiğini hükümete ilettiklerini, başta finansman sorunu olmak üzere sektörlerin tüm sıkıntılarını takip ettiklerini ifade etti.

Türk şirketlerin ABD pazarına girişini kolaylaştırmak ve ihracatı artırmak üzere bir ilki daha gerçekleştirdiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, Şikago’da TOBB Ticaret Merkezini açtıklarını, ABD pazarında daha çok yer almak ve oradaki büyük fırsatları değerlendirmek için Ticaret Merkezini kullanmalarını istedi.

“Bir otomobilden fazlasını üretiyoruz”

Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecine ve mobilite ekosistemine katkı sağlayacak olan Türkiye'nin Otomobili Togg’da ilk hedefe ulaştıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Bursa Gemlik’teki üretim tesisleri geçtiğimiz ay faaliyete geçti ve ilk araç banttan indi. Ülkemizin yüzyıllık hayalini gerçekleştirmenin gururunu taşıyoruz. Tarihimizde ilk defa, fikri mülkiyet haklarının tamamı ülkemize ait olan bir otomobil üretiyoruz. İlk defa 5 büyük kuruluşu ortak bir hedefle bir araya getiriyoruz. Ve en doğru zamanda küresel rakiplerimizle başa baş bir yarışa giriyoruz. Bir otomobilden fazlasını üretiyoruz. Togg akıllı cihazlarıyla yarının mobilite dünyasında biz de varız diyoruz. Teknolojimizle, mobilite çözümlerimizle, rekabetçi fiyatımızla tercih edilen küresel bir marka olacağız. Otomotiv tedarik sanayimizi, yeni nesil mobilite ekosisteminin global oyuncuları haline getireceğiz. Seneye önce yurtiçi satışlar başlayacak. Bir sonraki sene de yurtdışına satış için adım atacağız” dedi.

Eğitim yatırımları

TOBB olarak eğitim alanında da önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini aktaran TOBB Başkanı, 81 İl’de 81 okul yaptıklarını, sonrasında yeni ve daha büyük bir girişim daha başlatarak, Oda ve Borsaların faaliyet gösterdiği 160 ilçede daha yeni okul yapma kararı aldıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu ayrıca, Mesleki Eğitimde de Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte adeta sessiz bir devrim gerçekleştirdiklerini belirterek, “Özel sektörün katkısını ve katılımını artırdık. Odalarımız ve Borsalarımız 81 ilde 117 meslek lisesinin himayesini üstlendi. Okullara yeni yatırım yaptık ve müfredatın piyasadan gelen talebe göre şekillenmesini sağladık. Bu sayede piyasada talep edilen meslekler okullarda okutulmaya başlandı. Ve buradan mezun olan öğrencilerin iş bulmaları kolaylaştı. Gelen talep sonucunda bu meslek liselerinde doluluk oranı yüzde 96’ya ulaştı” dedi. Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak, firmaları ve sektörleri, Avrupa Yeşil Mutabakatı ve yeşil dönüşümün etkilerine hazırladığını ve kurumsal kapasitelerini geliştirdiklerini, en çok etkilenecek sektörlerle, kamuyu bir araya getirerek, sektörlerin yol haritasını birlikte belirlediklerini ifade etti. Böylece Türk iş dünyasının yeşil dönüşümüne öncülük ettiklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Yakın zamanda TOBB olarak iklim portalını devreye aldık. Bu portalda yeşil dönüşüme ilişkin tüm faaliyetler, kamunun sunduğu destekler ve yeşil dönüşüme rehberlik edecek dokümanlar yer alıyor. Sitemizi ziyaret edin. Önerilerinizi yazın” dedi.

Genç iş insanlarına öneriler

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin küresel tedarik noktası olma konumunun daha güçlü hale gelebileceğini, ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ekonomilerin, alternatif tedarik merkezleri arayışında olduğunu vurgulayarak, “Tek pazara bağımlılığı azaltmak, kaynak çeşitliliğine gitmek isteniyor. Mesela bakın yanı başımızda Avrupa 2 trilyon avro ithalat yapıyor. Biz bundan sadece 70 milyar avro yani yüzde 3,5 pay alıyoruz. Şu an burada fırsat var. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Dünyada toplam ithalatın yüzde 52’si G7 ülkeleri tarafından yapılıyor. Ve G7 ülkeleri ürün standartlarını değiştiriyor. Karbon ve su ayak izini ölçmek, atık yönetimini yapmak çok önemli olacak. Büyük şirketler tedarik zincirlerini dönüştürmeye başladı. Bizim de değişen bu pazarlara yönelik hazırlık yapıyor olmamız lazım” şeklinde konuştu. Tarım ve hayvancılık sektörünün, önemini asla kaybetmeyecek bir sektör olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Yaşamak için tüketmek zorundayız, bunu karşılayacak da tarım ve hayvancılık sektörü. Bakın dünya nüfusu 8 milyar oldu, dünyada orta sınıf her gün daha çok büyüyor. Büyüdükçe de daha çok tüketiyor” dedi. Katılımcılara önerilerde bulunan TOBB Başkanı şunları kaydetti: “Dünyanın en değerli arazisi akıllı telefonun ekranıdır. Önemli olan bu değerli arazide yer kapabilmektir. Peki dünyanın en değerli arazisi olan cep telefonu ekranında nasıl yer alabiliriz? Şirketinin veya ürününün ya mobil uygulaması olacak ya da geliştirilen mobil bir uygulamanın içerisinde yer alacaksın. Mobil uygulamalar tüketicilere, müthiş kolaylık sağlıyor. Mobil uygulamalar üzerinden şirket veya ürününüze ulaşılıp ulaşılamadığı tüketici tercihlerinde çok ama çok önemli. İnternetten alışveriş yapmaya başlayan tüketici için e-ticaret bir alışkanlık haline gelecek. Bu nedenle işletmelerimiz, ürün ve hizmetlerini dijital ortama taşımak zorunda. Birincisi bu. Bunu unutmayın. İkincisi, ortaklık yapın ve ortak hareket etme kültürünü öğrenin. Üçüncüsü akıntıya kürek çekmeyin. Her alanda düşünce tembelliğimizi bırakırsak, her şey bambaşka olacak. Mevlana ne diyor, ‘Dün dün de kaldı cancağızım bugün yeni şeyler söylemek lazım’. Dünyayı doğru okuyup, zamanın ruhuna uymak gerekiyor. Fırsatların kazası olmaz. Dördüncüsü, hiçbir olumsuz tablo, bizleri karamsarlığa ya da tedbirsizliğe sevk etmemeli. İş insanına karamsarlık yakışmaz. Karamsar olan ne üretebilir ne de ticaret yapabilir. Türk iş dünyası olarak sıkıntıları atlatacak tecrübeye ve dinamizme sahibiz. Yeter ki kendimize güvenelim, yeter ki birbirimizi ötekileştirmeyelim. Kamu-özel sektör el ele vererek bu zor günleri de atlatırız”.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P