banner201

banner177

banner193

MEHMET KURT, “KONUT FİYATLARINDA ÇOK BÜYÜK ARTIŞ OLACAK”

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkan Yardımcısı Mehmet Kurt, konut fiyatlarında çok yüksek fiyat artışının yaşanacağının altını çizerek,  “İnşaat maliyetleri ve arsalardaki artış konut fiyatlarına henüz yansımadı. Yeni projelerde artan maliyetler sebebiyle çok büyük artış yaşanacak. 1 yıl ertelemeli 0.64 faiz oranı tarihi bir fırsat.  Bursa’da yeni inşaat projesi yok denecek kadar az. Bursa’da konuta talep çok büyük ama gereken arz yok.” dedi.

EKONOMİ 02.07.2020, 11:12 02.07.2020, 11:24
MEHMET KURT, “KONUT FİYATLARINDA ÇOK BÜYÜK ARTIŞ OLACAK”


İMSİAD Başkan Yardımcısı ve Lik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kurt konutta 1 yıl ertelemeli 0.64 faiz oranını tarihi bir fırsat olarak değerlendirdiği açıklamasında, Mudanya’da Seyirtepe Konakları, Dikilitaş Konakları, Likoğlu Plaza projelerinin satışlarının eski liste fiyatlarından devam ettiğini ve bu sürecin ardından konut fiyatlarında büyük artış yaşanacağını ifade etti.

KONUT FİYATLARINDA ÇOK YÜKSEK ARTIŞ OLACAK

İnşaat maliyetlerindeki yüzde 200'lük artışa dikkat çeken Kurt, konut fiyatlarında büyük artış yaşanacağının altını çizerek şöyle konuştu; “0.64 kredi faiz oranı tarihi bir fırsat. Bu tarihi süreci herkesin çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. 1 yıl ertelemeli kredinin olması bu faiz oranını çok daha cazip kılıyor. Önümüzdeki yıl bu maliyetlere konutlarımızı inşa edemeyeceğiz büyük artış yaşanacak bu artış konut fiyatlarına doğrudan yansıyacak. Düşük kredi faiz oranı ve eski liste fiyatlarımızdan sattığımız konutlarımızı vatandaşların fırsata dönüştürmesi gerekiyor. Bu fırsat kaçmaz” dedi.

BURSA’DA KONUT ÜRETİMİ YÜZDE 70 DARALDI

Kurt, arsa ve inşaat maliyetlerindeki artışın henüz fiyatlara yansımadığını hatta dönem dönem konut fiyatlarının düştüğünü aktardı. Bursa’da konut açığının olduğunun ifade eden Kurt şöyle devam etti, “Bursa’da geçen yıl yeni konut üretimi yaklaşık yüzde 70 daraldı. Bugün de pandemi sebebiyle yeni yatırımlar yüzde 50 azaldı. Kredi kampanyalarıyla başlayan yeni projelerin bitme aşamasına gelmesiyse 2021’in ikinci yarısını bulacak. Dolayısıyla sektörde arz eksikliği oluşacak. Konut almak isteyenler bu yılın ikinci yarısından sonra aradığını bulamayacak.”

İNŞAAT MALİYETLERİ 4 YILDA YÜZDE 200 ARTTI

Mehmet Kurt, inşaat sektörünün 2015 yılından bu güne çok değişik evreler geçirdiğine vurgu yaparak şöyle konuştu, “Hep, sıkıntılı süreçler yaşandı. Pandemiden önde 0,84 düşen konut faizleri bile memnuniyet yaşatmıştı.  Ardından durağan bir sürece girilmişti. Şimdi ise 0,64’e düşen kredi faiz oranı çok daha büyük bir fırsat sağladı. Bursa’da yeni inşaat projesi yok. Firmalar yarım kalan projelerini tamamlıyor.  İnşaat maliyetlerindeki artış son 4 yılda yüzde 200’ü, son 2 yılda da yüzde 50’yi aştı."

“ACİLEN YENİ İMAR ALANLARININ AÇILMASI LAZIM”

İnşaat sektörünün çözüm beklediği yeni imar alanları konusuna da değinen Kurt, “Bursa’da yeni imar alanları oluşturulmalı.  2019’da sektörümüz ülke genelinde yüzde 50 daralırken, Bursa’da oran yüzde 70’leri gördü. Yeni imar alanları acilen açılmalıdır. Böylece arazi değerleri ve dolayısıyla konut satış fiyatları düşecektir. Ayrıca yeni imar alanlarıyla ilgili yol, altyapı gibi ihtiyaçların mutlaka önceden planlanması gerekiyor” dedi.

ÖZEL HABER: SERCAN GÜLER 

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P