banner204

banner177

banner193

banner205

SES GETİRECEK UYGULAMA:SIFIR KDV

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı yeni ekonomi politikaları kapsamında KDV ile ilgili düzenlemeler için de çalışmalar başladı. Hayata geçirilen yeni ekonomi modelinde yapılacak düzenleme ile KDV düşecek, etiket fiyatları da inecek. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, KDV'nin sadeleştirilmesine ilişkin çalışmalar için "Gerçekten çok ses getirecek" yorumunda bulunmuştu.

EKONOMİ 09.01.2022, 10:54 09.01.2022, 13:11
SES GETİRECEK UYGULAMA:SIFIR KDV

Yeni ekonomi modeli kapsamında KDV düzenlemesi geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni ekonomi politikasıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile AK Parti'nin, Katma Değer Vergisi'nde (KDV) köklü değişiklik içerek yasa teklifi üzerinde çalışmalar başladığı öğrenildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati hazırlıklarını "Gerçekten çok ses getirecek, KDV'nin sadeleştirilmesi piyasadaki başta üreticileri tüketicilerin başta olmak üzere herkesin ittifak edebileceği yalın bir sistem getireceğiz. Katma değer vergisinin (KDV) sadeleştirilmesi hayalini gerçekleştiriyoruz. Mali müşavirlerimiz yoruluyordu. Özellikle de KDV iadelerini hızlandırıyoruz" sözleri ile açıklamıştı.

Bakan Nebati'nin üzerinde çalıştıklarını söylediği modelin detayları ortaya çıkmaya başladı. Sabah'ta yer alan habere göre, alternatifli hazırlanan teklife Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda son şekli verilerek TBMM'ye sunulacak.

Teklifte öne çıkan düzenlemeler şöyle:

Halen Türkiye'de 1, 8 ve 18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı uygulanıyor. Sistem baştan sona sadeleştirilip kafa karışıklıkları giderilecek.

Yapılan çalışma kapsamında yeni getirilecek sisteme ilişkin birkaç alternatif bulunuyor. Ya bunlardan biri tercih edilecek ya da bir kaçının içinde yer aldığı yeni bir çatı oluşturulacak. Bu kapsamda öncelikli olarak üzerinde durulan konu yüzde 18'lik KDV oranının düşürülmesi yönünde. Hangi rakama inerse nasıl bir sonuç çıkacağına ilişkin hesaplamalar yapılıyor.

Farklı KDV rakamlarının uygulanması sorunlara neden oluyor. Bunun ortadan kaldırılması için tek bir KDV oranını uygulamasına geçilmesi de üzerinde de çalışılıyor. Bu kapsamda toptan mal ve hizmet tesliminde tek oran KDV, perakende mal ve hizmet tesliminde de yine tek oran KDV uygulanacak.

KDV'de yapılacak düzenlemenin özellikle gıda gibi vatandaşın temel ihtiyaç kalemlerinde indirim sağlayarak hayatlarını kolaylaştırılması isteniyor. Gıda, eğitim, sağlık gibi alanlarda tek ve düşük bir KDV oranı uygulanması gündemde.

Çeşitli kesimler gıdada tek bir KDV oranı uygulanıp yüzde 1'e çekilmesi ya da tamamen kaldırılması yönündeki taleplerini dile getiriyor. Sıfır KDV'nin maliyetlerine ilişkin de hesaplamalar yapılıyor. Bazı ürünlerde KDV'nin tamamen kaldırılması da bekleniyor.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P