banner177

banner193

ÜRÜNLEDE GRAMAJ HİLESİNE SON VERECEK TEKLİF

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), Perakande kanunuyla ilgili çarpıcı değişikliklerde ve önerilerde bulundu. Öneri metninde alışılagelmiş gramaj ve fiyat ile satılan ürünün aynı Boyutlarda ve ambalajlarda düşük gramajlı olarak satılması gizli fiyat artışı olarak tanımlanırken yaşanan gizli fiyat artışının tüketici nezdinde ürünün “indirimli” olduğu şeklinde algılanmasına yol açtığını ifade edildi. Bu kapsamda ürünlerde gramaj hilesinin önüne geçilmesine yönelik öneriyi içeren teklif sunuldu.

EKONOMİ 19.03.2021, 11:09 19.03.2021, 11:32
ÜRÜNLEDE GRAMAJ HİLESİNE SON VERECEK TEKLİF

ÖZEL HABER- BURSAHABERDAR

Türkiye Perakendeciler Federasyonu 14 sayfalık öneri metninde marketlerin, perakendecilerin, esnafların yaşadığı en önemli sorunlara çözüm önerileri sundu. Tüketiciyi de ilgilendiren dikkat çekici konu başlıklarından bir olan gramaj hilesi ile ilgili teklifin kabul edilip hayata geçmesi bekleniyor.

DÜŞÜK GRAMAJLI ÜRÜNLER

TPF’nin yayınladığı öneri metninde şu ifadelere yer verildi, “Piyasada alışılagelmiş gramaj ve fiyat ile satılan bilinen bir markalı ürünün aynı Boyutlarda ve ambalajlarda düşük gramajlı olarak özel üretim ile indirim marketlerinin reyonlarında yer alması şeklinde yaşanan gizli fiyat artışının, tüketici nezdinde ürünün “indirimli” olduğu şeklinde algılanması, sektörde yaşanan bir diğer sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Üretici firmalar, özellikle indirim marketleri ve ulusal zincir mağazaların baskısından kurtulmak için aynı marka ürüne farklı gramajlar yaparak pazarda yer almaya çalışmakta, indirim marketleri ise bazen markalı ürünlerin formüllerini de değiştirterek ürünün maliyetini düşürtmekte ancak; bu değişiklik ürün etiketinde yer alsa dahi ambalajın dış yapısında herhangi bir değişiklik olmadığından tüketici deki marka algısı, gramajın önüne geçmek suretiyle aynı ürünün çok daha düşük fiyata satıldığı şeklinde oluşan “indirim yanılgısını” engelleyememekte, bu hususta yürürlükte olan “Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulama Yönetmeliği” de yetersiz kalmaktadır.

Bu hususta, perakende satışa sunulan ürünlere “standart gramaj uygulaması” Getirilmesi öncelikli çözüm önerimiz olmakla birlikte, bu tarz ürünlerin, tüketici Tarafından ilk bakışta anlaşılacak şekilde farklı bir ambalaj ile satışa sunulması da değerlendirmelerinize sunulan bir diğer seçenektir.

Yine, mevcut yasal düzenlemelere rağmen bazı zincir mağazalarca sürekli tedarik İmkânı olmayan ürünlere, indirimli ürün olarak ve stok sınırı olduğu belirtilmeksizin, aktüel ürün kataloglarında yer verilmek suretiyle tüketicilerin yanıltıldığı gözlemlenmektedir. Bu durum, denetimlerin daha etkin bir şekilde gerçekleştirilmesinin yanı sıra bu hususta bir maddeye aynı zamanda Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında kanun kapsamında da yer verilmesine ihtiyaç olduğunu göstermektedir.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:43
Güneş 06:14
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:52
Yatsı 21:17
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P