Yargıtay’ın içtihat birleştirme kararına göre, emekliler tarafından kredi kullanımı sırasında verilen açık onay ve rıza talimatları doğrultusunda bankaların emekli maaşına bloke koyabileceği hükme bağlandı. Kararda; takas, mahsup ve benzeri taleplerin geçerli olduğu, bu rızaların “haciz yasağı” kapsamında değerlendirilemeyeceği ifade edildi.
Kararla birlikte, artık tüketici kredisi borcu bulunan ve bu borcun ödenmesi için banka ile sözleşme sırasında açıkça onay veren emeklilerin maaşları, borcun tahsilinde doğrudan kullanılabilecek.
Uzmanlardan Uyarı: "İmza Atarken Dikkat"
Uzmanlar, emeklilerin kredi sözleşmelerini imzalamadan önce maddeleri dikkatle incelemesi gerektiğini vurguluyor. Çünkü bu tür sözleşmelerde verilen “takas ve mahsup onayı”, ilerleyen süreçte maaş kesintisine neden olabiliyor.
Karar Ne Anlama Geliyor?
Bu içtihat birleştirme kararı, tüm yerel mahkemeler için bağlayıcı nitelik taşıyor. Artık kredi borcu nedeniyle bankalara rıza gösterilmişse, “emekli maaşıma haciz konulamaz” savunması geçerli olmayacak.