Almanya’da iktidardaki koalisyonun göç reformu planlarının bir parçası olarak, İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 23 Ağustos 2023 tarihinde, vatandaşlık yasasında yapılacak değişikliklere ilişkin bir taslak yayınladı. Faeser, “vatandaşlık yasasının modernizasyonu” olarak adlandırılan planının Almanya'yı göçmenler için daha cazip ve misafirperver hale getirmeyi amaçladığını söyledi. 

Almanya vatandaşlık şartlarını kolaylaştırıyor (Alman vatandaşı olmak için değişecek olan şartlar neler? Yeni yasa ne zaman yürürlüğe girecek?) - 2

HALİ HAZIRDAKİ VATANDAŞLIK ŞARTLARI NELER?

Halihazırda Alman vatandaşlık yasası beş kanaldan vatandaşlık veriyor: doğum (en az bir Alman ebeveynden), beyan, çocuklukta kazanma, Almanya'ya yeniden yerleşen yurt dışındaki Alman azınlık gruplarının üyeleri ve vatandaşlığa kabul (Einbürgerung). Yeni planda yapılan değişiklikler ise  çoğunlukla vatandaşlığa geçişle, yani Almanya'da aralarında Türklerin de bulunduğu 11,6 milyon yabancı vatandaşın yeni bir vatandaşlık edinme süreciyle ilgili

Mevcut yasaya göre, vatandaşlığa kabul yoluyla vatandaşlık, üst düzey cezai suçlardan mahkum olmamış veya halen kovuşturmaya uğramamış, kalacak bir yer temin etmiş ve “Alman yaşam tarzına entegrasyon” sağlamış yabancılar için geçerlidir.

Ayrıca, bu kişilerin en az üç yıl boyunca Alman bir eşle birlikte yaşamış olmaları veya en az 8 yıl boyunca Almanya'da yaşamış olmaları ve bu süre zarfında kamu güvenliği ve düzeni için herhangi bir tehdit oluşturmamaları; kendilerini ve bakmakla yükümlü oldukları kişileri sosyal yardım almadan geçindirebileceklerini kanıtlamaları; önceki vatandaşlıklarından vazgeçmeleri ve Almanca ve yurttaşlık bilgisi konusunda “yeterli bilgiye'”sahip olduklarını göstermeleri gerekmektedir.

YENİ YASAYLA ALMAN VATANDAŞLIĞI İÇİN HANGİ ŞARTLAR DEĞİŞECEK?

Yakın zamanda yayınlanan taslakta önerilen değişiklikler ise şu şekilde:

-Eski Gastarbeiterlar için vatandaşlık testlerinden feragat edilmesi ve dil yeterlilik şartlarının azaltılması. (Gastarbeiter sözcüğü, 1950'li yıllarda Batı Almanya'da yüksek sayısal oranda yurtdışından talep edilen popüler işgücü dolayımında ortaya çıkmış Almanca bir tanımlamadır. Popüler iktisadi boyutunda zamanla anlamını yitiren ama dönem itibarıyla da tarihte yerini bulan Gastarbeiter sözcüğü “Konuk işçi” anlamına gelir. )

-Almanya'da doğan çocuklar için, ebeveynlerden en az birinin beş yıldır Almanya'da yaşaması ve süresiz oturum sahibi olması koşuluyla otomatik vatandaşlık.

-Asgari ikamet süresinin sekiz yıldan beş yıla indirilmesi

-Önceki vatandaşlıktan vazgeçme şartının kaldırılması ve çifte vatandaşlık hakkı.

Almanya çoklu vatandaşlığı kabul etme konusunda dünyanın büyük bir kısmının gerisinde kalıyor.  Maastricht Üniversitesi'nin Küresel Çifte Vatandaşlık Veritabanı'na göre, ülkelerin yüzde 76'sından fazlası çoğul vatandaşlığa yönelik olumlu bir politikaya sahip. Veri tabanı, son birkaç on yılda çoklu vatandaşlığın kabulünde istikrarlı bir artış olduğunu gösteriyor.

KARAR ÇIKTI: TÜRKİYE'YE İADE EDİLİYORLAR KARAR ÇIKTI: TÜRKİYE'YE İADE EDİLİYORLAR

"ÖNCEKİ VATANDAŞLIĞI KAYBETMEK TÜRKLER İÇİN BİR SORUN"

Başta Türkler olmak üzere Almanya'da yaşayan pek çok kişi için asıl vatandaşlıktan çıkmak, aile ile teması tehlikeye atmak ve kişisel kimlik duygusunu kaybetmek gibi birçok soruna yol açabilir. Almanya'da kaç yabancının asıl vatandaşlığını korumak için vatandaşlığa geçtikten kaçındığını tespit etmek zor olsa da, bunların 5,3 milyonu uzun süredir (yani en az 10 yıldır) Almanya'da yaşıyor. Bu kişilerden biri de Berlin'de yaşayan yazılım test uzmanı Tekin. 

Tekin, “Almanya’da doğdum, burada okula gittim, her şeye rağmen oy kullanamıyorum. İkinci bir pasaporta izin verilir verilmez, bunun için başvuracağım.” dedi.  Almanya'da aşırı sağın yükselişini özellikle endişe verici bulan Tekin, “'Şu anda Almanya'da kendimi çok huzursuz hissediyorum. Her üç kişiden biri AfD'ye oy veriyor ve dolayısıyla gizli bir Nazi gibi görünüyor. Değişimi demokratik yollarla gerçekleştirme konusundaki güçsüzlük, her iki vatandaşlığın da önemini vurguluyor.” dedi. 

Bununla birlikte, Türk vatandaşları 1,5 milyon ile ülkedeki en büyük Alman olmayan azınlığı oluşturuyor. Almanya'da yaşayan 85 milyon kişinin tamamı oy kullanma hakkına sahip olsaydı, oy kullanan nüfusun yüzde 1,8'ini, toplamda ise yüzde 14'ünü yabancılar oluşturacaktı.

Editör: Haber Merkezi