banner177

banner193

ASGARİ ÜCRET İÇİN ÇARPICI TAHMİN

Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Maaşlara büyük zam geldi. Yılbaşında emekliler ve memurların dışında sosyal yardımlar ve işçilerin tazminatları da artacak. Artış oranını ise memur maaş katsayısındaki artış belirleyecek.

GÜNDEM 13.10.2023, 09:40
ASGARİ ÜCRET İÇİN ÇARPICI TAHMİN

Milyonlarca çalışan asgari ücretteki artışının ne kadar olacağını merak ediyor. Bakan Işıkhan memur ve memur emeklilerine yüzde 50 civarında bir zam yapılacağını söylemişti. Peki tüm bu veriler ışığında asgari ücrette ne kadarlık bir artış olur? 

Milliyet'in haberine açıklamalarda bulunan Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş şu ifadeleri kullandı: “Her ne kadar sayın Bakan Işıkhan’ın yüzde 38 civarında SSK ve Bağkur emeklilerine zam yapılacağını tahmin etse de bu oran verilecek enflasyon farkıdır. 

Bunun üzerine Cumhurbaşkanımızın mutlaka refah payı artışı yapacağını, SSK ve Bağkur emeklilerine yapılacak zammın, asgari ücretliye yapılacak zammın yüzde 50 civarında olacağı düşüncesindeyiz. 

Yüzde 38 oranı enflasyon farkı ile ilgili bir oran. Enflasyon farkının da bunun üzerinde gerçekleşeceği yaklaşık yüzde 41-42 civarında gerçekleşeceği ve bunun üzerine de yüzde 7-8 puanlık refah payı artışı verileceği, SSK ve Bağkur emeklilerine yüzde 50 oranında artış yapılacağını öngörebiliriz. 

Burada yüzde 50 artışa göre en düşük SSK, Bağkur emeklisinin maaşının 7 bin 500 TL’den 11 bin 250 TL’ye çıkmasını öngörüyoruz. 

En düşük memur emeklisi maaşının ise yüzde 50 oranında artışla 9 bin 876 TL’den 14 bin 814 TL’ye yükselmesini bekliyoruz. 

ASGARİ ÜCRETE ZAM NE KADAR OLUR?

Bizim asgari ücretteki beklentimiz geçerliliğini koruyor. Enflasyonun üzerinde bir artış yapılacağı kanaatindeyiz. Daha önce de belirttiğim gibi refah payı beklentisi ile birlikte yüzde 50 civarında bir artış olacaktır. 17 bin 104 TL civarında bir asgari ücretin belirleneceği kanaatindeyiz. 

REFAH PAYI DÜZENLEMESİ OLUR MU?

Memur emeklilerine belki böyle bir dokunuş olmayabilir. Çünkü aynı zamanda enflasyon farkının üzerine bir de toplu sözleşme zammı eklenecek. Ancak SSK, Bağkur ve asgari ücretliler için mutlaka bir refah payı düzenlemesi olacaktır Yüzde 50 artışla yeni yılda SSK, Bağkur emeklileri ve asgari ücretliler yeni maaşlarına kavuşabileceklerdir.” Bunun dışında Ocak ayı ile birlikte enflasyon rakamlarına göre hem memurların hem de emeklilerin maaşları artırılacak. Eylül enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte üç aylık oran yüzde 25.11 olarak belirlendi. Bu oran SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin üç aylık enflasyon artışını gösterirken memurlar ve memur emeklileri için yüzde 18 enflasyon farkını da oluşturdu. 

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI OCAK 2024 TAHMİNİ

Ocak ayında yapılacak zam oranlarıyla ilgili tahminler ise yüzde 50'yi bulacağı yönünde. Orta Vadeli Program'da yer alan yıl sonu yüzde 65'lik enflasyon öngörüsüne göre, 6 aylık enflasyonun yüzde 37.76 çıkması beklenirken, memurlar ve memur emeklilerinin artışı da yüzde 49.46’yı bulacak. Refah payı ile birlikte bu oranların yüzde 50'yi geçmesi bekleniyor. 

SOSYAL YARDIMLAR VE KIDEM TAZMİNATI MEMUR ZAMMI İLE BELİRLENECEK

Enflasyon rakamları açıklandıkça yapılacak artış oranları da kesinlik kazanacak. Bu arada emekliler ve memurların dışında sosyal yardımlar da Ocak ayında yeniden belirlenecek. 

Burada yapılacak artış oranı ise memur maaş kat sayısındaki artış kadar olacak. 

Yani memurlar ve emekli memurlar için yapılacak artış oranı aynen sosyal yardımlara ve kıdem tazminatı tavanına da uygulanacak. 

Ocak ayı için 2 farklı tahmin bulunuyor. Orta Vadeli Program'da 2023 yılı enflasyon tahmini yüzde 65 olarak yer almıştı. Bu tahmine göre, Temmuz-Aralık enflasyonu yüzde 37.76 çıkarken, memurların ve emeklilerinin alacağı fark yüzde 29.96 olarak gerçekleşecek. 

Yüzde 15'lik Ocak ayı zam oranı böylece yüzde 49.46'ya ulaşacak. Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre ise 2023 yılı enflasyon tahmini yüzde 67.22 oldu. 

Bu tahmin gerçekleşirse 2023'ün ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 39.61 çıkacak. Bu durumda da memurlara ve emeklilere yüzde 31.71 fark verilecek. Yüzde 15'lik zam oranı da farkla birlikte yüzde 51.46'ya çıkacak.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 06:01
Öğle 13:06
İkindi 16:54
Akşam 20:01
Yatsı 21:30
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P