banner204

banner177

banner193

banner205

CANLARINI FEDA EDENLERE EK ÖDEMELER ÇOK GÖRÜLÜYOR! BU SİSTEME KİM DUR DİYEYECEK ?

Pandemi nedeniyle tarihin en kötü günlerini en yakından yaşayan sağlık çalışanlarının haklarını, Bursa’da en iyi şekilde gündeme taşıyan ve yapılan eylemlerle de sorunları, istekleri Türkiye gündemine aktaran,  Memur Sen Bursa İl Temsilcisi Sağlık Sen Bursa Şube Başkan Gökhan Yünkül; sağlık çalışanlarının beklentilerini, Sağlık Sen’in taleplerini ve Bursa’daki son gelişmeleri anlattı. 

GÜNDEM 23.09.2020, 01:42 23.09.2020, 01:51
CANLARINI FEDA EDENLERE EK ÖDEMELER ÇOK GÖRÜLÜYOR! BU SİSTEME KİM DUR DİYEYECEK ?

Bir türlü kalıcı çözüm getirilemeyen ve her geçen gün içinden çıkılmaz bir hal alan ek ödemeler, döner sermaye sistemi ve yönetmeliğine bir kez daha vurgu yapan Yünkül sorunların devam ettiğini aktardı.

“Sağlık çalışanlarının koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetmesi durumunda, tıpkı cephede şehit olan askerlerimiz, polislerimiz gibi sağlık çalışanlarının şehitlik ünvanını almasını, ailelerinin de şehitlik haklarından faydalanmasını arzu ediyoruz.”

VAKALAR ARTIYOR, EK ÖDEMELER AZALIYOR !

Sağlık Sen Bursa Şube Başkanı Gökhan Yünkül,  “Ek ödemelerle ilgili daha önceden yaşanan sorunlar hala devam ediyor.  Pandemi sürecinde ek ödemelerin 3 ay süreyle tavandan dağıtılmasına karar verilmişti.  Tavan ücretten ödemeler temmuz ayında sona erdi. Ağustos ayında normal sistem üzerinden döner sermayeler dağıtıldı.  Eski sistemden dağıtılınca da sağlık personellerinin ciddi bir kaybı oldu. Pandemiden dolayı hastanelerde diğer sağlık hizmetleri konusunda, hasta sayısında ciddi bir azalma söz konusu.  Hekimlerimizin bakmış olduğu hasta sayısı neredeyse yarıya düştü.  Yapılan ameliyatlar azalmış durumda ancak koronavirüs vakaları artıyor,  haliyle hastanelerin nakit girişi azaldığından dolayı şuanda sadece sabit ek ödeme dağıtılabiliyor.”  dedi.

Binlerce sağlık çalışanı COVİD- 19 hastalığına yakalanıp, onlarcası hayatını kaybederken, COVİD-19’un meslek hastalığı sayılmadığı ortadayken maalesef Sağlık Bakanlığı da çalışanlarını anlamadığını gösteren uygulamalara devam ediyor.

SAĞLIKÇILAR 6 YILDIR HAKLARINI ALAMIYORLAR!

Yünkül, Sağlık Sen olarak taleplerini aktardığı açıklamasında şöyle devam etti, “Talebimiz sabit ek ödemelerin miktarının arttırılması, hastane gelirlerine göre yapılacak olan ek ödeme dağıtımının yerine sağlık personelinin ek ödeme hakkı ne kadar ise maaşıyla birlikte her ayın 15’inde peşin olarak verilmesidir.  Sağlık Sen olarak taleplerimizi Bursa’da 3  farklı kurumda; Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dörtçelik Çocuk Hastanesi ve İnegöl Devlet Hastanesi’nde eylem yaparak sorunlarımızı ve isteklerimizi dile getirmiştik.  Beklentimiz, Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı’nın özellikle pandemi sürecinde sağlık personelinin göstermiş olduğu fedakarlığı göz ardı etmemesidir.  Kamuoyunda sağlık personeline ekstradan maaş ikramiyesi veriliyormuş gibi bir algı var. Sağlık personelinin hak ettiği para yaklaşık 6 yıldır döner sermaye yönetmeliğinden kaynaklı olarak ödenmiyor.  Bu yönetmeliğin değişmesini bekliyoruz. Sağlık çalışanları hayatlarını ortaya koyduğu bir dönemde mali sıkıntılarla uğraşması Sağlık-Sen olarak kabul edebileceğimiz bir durum değil.”

Ek Ödeme genelgesi sonrası sıfır ile kuruş arasında ek ödemeye mecbur bırakılan sağlık çalışanlarının kamuoyunda çifte maaş alıyor algısına maruz bırakılmasını doğru bulmuyor ve de kabul etmiyoruz.

TÜRKİYE’DE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ YÜKÜ ÇOK FAZLA

Cephede en ön safta mücadele eden ve canları pahasına hayatlarını ortaya koyan sağlık çalışanlarının iş yüküne dikkat çeken Yünkül, “Pandeminin başlangıcında sağlık çalışanı eksikliği vardı.  İş yükü olarak Avrupa ortalamasına göre Türkiye’de bir sağlık çalışanın iş yükü 4 kat daha fazlaydı.  Sağlık Bakanlığı ciddi bir atılımla çalışan sayısını arttırarak iş yükünü azaltmayı hedefledi.  Hastalarla doğrudan temas halinde olduklarından dolayı karantinaya giren sağlık çalışanları ile birlikte personel açığı oluşuyor. İstihdama rağmen şu anda iş yükü daha da fazla artıyor. Hastanede doğrudan hastalarla ilgilenilirken, sahada ise filyasyon ekipleri temaslı kişileri tespit ediyor.  Personel seviyesi henüz istenilen seviye gelmemiştir.” dedi. 

ŞEHİR HASTANESİ OLMASAYDI ..!

Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi tamamlanıp hizmete alındığında Bursa yeni sağlık üssüne daha kavuşmuş olacağını ve  diğer hastanelerdeki yoğunluğu azaltacağı gibi istihdama da ciddi katkı sağlayacağını aktaran Yünkül, Şehir Hastanesi’nin çok doğru bir zamanlama ile yapıldığının altını çizerek şöyle konuştu, “Bursa’da son zamanlarda artış gösteren koronavirüs vakalarından kaynaklı olarak hastanelerde yatak ihtiyaçları daha da arttı. Kapatılan Muradiye Devlet Hastanesi’nde şu anda ihtiyaç olması halinde vakalar alınıyor.  Diğer illerle de kapatılan hastanelerin bazıları tekrar koronavirüslü hastalar için açıldı. Bu anlamda Muradiye Devlet Hastanesi’de hasta yükünün bir kısmını karşılıyor.  Şehir Hastanesi olmasaydı Bursa’da sağlık alanında bazı sıkıntılar yaşanabilirdi. Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla yatak sayısında artış yaşandı. Mevcut tabloda hasta yükünü mevcut hastaneler yine kaldırabilirdi ancak yarın ne olacağını bilemeyiz.  Bu kadar rahatlık içerisinde olamazdık, diğer sağlık hizmetlerinde aksamalar meydana gelebilirdi.”

BURSA’DA ULAŞIM BEDAVA OLACAK MI ?

Pandeminin ilk zamanlarında sağlık çalışanlarının ücretsiz ulaşımı noktasındaki talebimizi Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a iletmiştik. Talebimiz geri çevrilmemişti, 3 aylık süreçte sağlık çalışanlarının toplu taşıma ve otoparklardan ücretsiz faydalanmasını sağlanmıştı. Bu süreç sona erdikten sonra ise Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan genelge kapsamında, ücretsiz ulaşımın Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasına karar verildi. Ancak Bursa’da BURULAŞ’ı resmi olarak bağlayıcı bir tarafı yok.  Genelge sonrasında ücretsiz ulaşım talebimizi Sayın Aktaş’a ilettik. Kendisi de durumun değerlendirildiğini ama BURULAŞ’ında kendi ekonomik dengelerini gözetmek zorunda olduklarını söyledi. Ellerinden gelen gayreti göstereceklerini ifade etti.

Yorumlar (1)
Yasin 4 yıl önce
helal olsun yüreğinize sağlık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P