banner201

banner177

banner193

DEPREMZEDELER BARINMA YARDIMINDAN NASIL YARARLANACAK?

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki deprem büyük yıkıma yol açarken, devlet yaraları sarmaya devam ediyor. Hükümetin depremzedeler için yapacağı taşınma ve kira yardımının ayrıntıları belli oldu.

GÜNDEM 19.02.2023, 09:40
DEPREMZEDELER BARINMA YARDIMINDAN NASIL YARARLANACAK?

Türkiye'yi yasa boğan depremler sonrası hayatı olumsuz etkileyen şartların ortadan kaldırılması, vatandaşların barınma başta olmak üzere temel ihtiyaçlarının karşılanması için seferberlik sürüyor. Afetzedelere taşınma, geçici barınma ve temel ihtiyaçlarını gidermek amacıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından nakdi olarak karşılıksız barınma desteği sağlanacak..

Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre Sırasıyla taşınma ve kira yardımı yapılacak. Bir yıl boyunca ödenecek barınma yardımı ev sahiplerine 60 bin lira, kiracılara 24 bin lira olacak. Barınma desteği için hesap açılması, kira kontratının bulunması zorunluğu bulunmuyor. Apartman görevlilerine de işini resmi olarak belgelemesi durumunda 24 bin lira barınma, 15 bin lira taşınma yardımı ödemesi yapılacak. İşte yardım başvuruları ve ödeme koşullarına ilişkin soruların yanıtları:

İKAMET ADRESİ BAŞKA YERDE OLAN DESTEK ÖDEMESİ ALABİLECEK Mİ?

Konutları hasar görüldüğü tespit edilen herkes barınma desteğinden yararlanacak. Kimlik paylaşım sistemindeki kayıtların uyuşmaması durumunda afetzedenin ikametgâhı teyit edilerek ödemeler yapılacak. Destekten yararlanmak için hesap açılmasına gerek yok. Her ilde bulunan Ziraat Bankası şubelerinden barınma desteği alınabilecek. Yardım desteği, Ziraat Bankası'nda hesabı olanların kendi hesabına olmayanların da TC kimlik numaralarına yatırılacak. Barınma desteği ödemesi, hasarlı konutta ikamet eden eşlerden konutun tapuda kayıtlı olduğu kişi adına yapılacak. 

KİRACI OLARAK OTURDUĞUM DAİRE YIKILDI AMA SÖZLEŞMEM YOK, DESTEK ÇIKAR MI?

Kimlik paylaşım sisteminde ikametgâh sorgulandıktan sonra Tapu Kadastro Bilgi Sistemi'nden yapılacak inceleme sonucuna göre ev sahibi olmadığı belirlenenler barınma desteği alabilecek. Apartman görevlileri de işini resmi olarak belgelemesi kaydıyla yıkık, hasarlı konut için 24 bin lira barınma, 15 bin lira taşınma desteği alabilecek..

ÖDEMELER NE ZAMAN YAPILMAYA BAŞLAYACAK?

Çevre Bakanlığı'nca yapılacak hasar tespit işlemleri tamamlandıkça ödemeler yapılacak. Yardım desteği, evi hasar alan her vatandaşa TC kimlik numarası üzerinden Ziraat Bankası'na yapılacak..

KİMLER 15 BİN LİRA TAŞINMA YARDIMI ALABİLECEK?

Afetzedelerin, ikamet adreslerinin bulunduğu il valiliklerince kimlik paylaşım sistemi ve tapu sorgulamaları yapıldıktan sonra konutları deprem nedeniyle Çevre Bakanlığı ekiplerince yıkık, acil yıktırılacak, ağır ve orta hasarlı tespit edilen ailelere 15 bin lira taşınma yardımı yapılacak.

KİRA YARDIMININ ÖDENME KOŞULLARI NELER?

Depremden zarar görenlerin ikametinin bulunduğu il valiliklerince kimlik paylaşım sistemi ve tapu sorgulamaları yapılacak. Teknik ekiplerce yıkık, acil yıktırılacak, ağır ve orta hasarlı olan ailelere 12 ay boyunca; ev sahibi olanlara aylık 5 bin lira olmak üzere toplam 60 bin lira, kiracı olanlara 2 bin lira olmak üzere 24 bin lira kira yardımı yapılacak.

YIKIK YA DA HASARLI KONUTLAR İÇİN VERİLEN BARINMA DESTEĞİNİN TAMAMI HEMEN ALINIR MI?

İkamet adresinin bulunduğu il valiliğince yapılacak incelemeler sonrasında sırasıyla taşınma ve kira yardımı yapılacak. Konteyner talebi olanlara sadece 15 bin lira taşınma yardımı olacak ancak barınma desteği verilmeyecek

.BİRDEN FAZLA KONUT İÇİN AYRI AYRI BARINMA DESTEĞİ ALINABİLİR Mİ?

Afetzedelerin fiilen ikamet ettiği ve hasarlı olan konut için hasar durumuna göre afetzedelere barınma desteği yapılıyor. Fiilen ikamet edilmeyen konut için barınma desteği yapılmıyor.

ANNE-BABASINA AİT KONUTTA YAŞAYAN EVLİ AFETZEDELER DE YARDIM ALABİLİR Mİ?

Evli afetzede barınma desteği açısından ev sahibi kabul edilir. Konut yıkık, hasarlıysa 60 bin lira barınma, 15 bin lira taşınma desteği alır. Boşanmış afetzede de barınma ve taşınma desteğini alabilecek. Bekâr olanlar ise barınma desteği açısından kiracı kabul edilecek yıllık 24 bin lira barınma, 15 bin lira taşınma desteği alabilecek.

Başkan Erdoğan'dan talimat: Halkımız rahat edene kadar bize rahat yokAfet desteğinin ayrıntıları belli oldu!Kahramanmaraş depremi Dünya'yı 2 kez turladı!"İstanbul depremi bana göre geliyor"Bakanlıktan Sözcü'nün haberine yanıt: Yalan!

HİSSELİ KONUTLARDA BARINMA DESTEĞİNDEN NASIL YARARLANILACAK?

Hisseli konutlarda sadece ikamet eden kişiye hasar durumuna göre barınma desteği verilecek. Hisse sahiplerinin tamamı aynı evde oturuyorsa konutun hasar durumuna göre barınma desteği miktarı en çok hisse sahibine, hisseler eşitse ilk başvuruyu yapana verilecek. İstenmesi halinde bir kişiye muvafakat verilerek bütün ödemeler sadece bir kişiye yapılabilecek.

DEDE, NİNEYE AİT KONUTTA YAŞAYANLAR DESTEK ÖDEMESİ ALABİLECEK Mİ?

Üst ebeveyne ait konutlarda yaşayanlar kiracı kabul edilecek, yıllık 24 bin lira barınma, 15 bin lira taşınma desteği alabilecek.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P