banner209

banner177

banner193

DOLARIN ATEŞİ YÜKSELDİ

Dolar/TL yaklaşık bir aylık aranın ardından bugün yeniden 27 liranın üzerine yükseldi. Piyasalar ise hafta boyunca merkez bankalarının açıklayacağı faiz kararlarını beklemeye başladı.

GÜNDEM 18.09.2023, 11:33
DOLARIN ATEŞİ YÜKSELDİ

Dolar/TL, ılımlı yükselişine devam ederek 27 seviyesinin üzerine çıkarken, piyasada bu hafta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başta olmak üzere ABDİngiltere ve Japonya faiz kararları yakından takip edilecek.

Bu gelişmelerin ortasında dolar kuru ise TCMB’nin 24 Ağustos’taki 750 baz puanlık faiz artışı sonrasında sert bir gerileme kaydettikten sonra geçen 25 günlük aranın ardından bugün tekrar 27 seviyesinin üzerine çıktı.

Kurun kısa vadeli seyri için gözler ise TCMB’nin 21 Eylül Perşembe günü saat 14.00’te açıklayacağı faiz kararına çevrildi.

Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki yeni TCMB yönetimi, politika faizini seçimlerden itibaren 16,5 puan yükseltmişti.

Eylül ayı toplantısına yönelik Reuters anketine katılan 16 ekonomistin tamamı ise yüzde 25 seviyesindeki politika faizinde artış beklerken, tahminleri yüzde 27,5 ila yüzde 31 bandında yer aldı.

Bu hafta ayrıca ABD Merkez Bankası da dahil olmak üzere İngiltere ve Japonya merkez bankaları da para politikası toplantısı düzenleyecek.

Fed’in politika faizini sabit tutacağını fiyatlayan piyasalar, ekonomi ve faizlere ilişkin açıklanacak güncel tahminlere ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın açıklamalarına odaklanacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ABD’DE

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindeki heyet BM Genel Kurulu görüşmelerine katılmak amacıyla ABD'ye gitti. Yoğun bir görüşme trafiği olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çarşamba gecesi de yatırımcılarla bir araya gelmesi ve Türkiye'ye yönelik yatırım görüşmeleri gerçekleştirmesi bekleniyor.

MERKEZ BANKASI SIKILAŞMA SAVAŞINI SÜRDÜRÜYOR

Merkez Bankası ise bankalara gönderdiği yeni uygulama talimatında, TL'yi cazip kılacak yeni kararlar aldı. Bu kapsamda, Kur korumalı hesapların TL mevduat sayıldığı komisyon uygulaması sona erdirildi.

Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmaya yönelik aylık TL payı artış hedefi ise yüzde 2'den yüzde 2,5'e yükseltildi.

Öte yandan TCMB, kredi akışını rahatlatmak üzere ihracat ve KOBİ kredilerinde fatura muafiyet sınırını 50 bin TL'den 250 bin TL'ye çıkardı.

TCMB’nin Kur Korumalı Mevduata (KKM) yönelik geçen haftaki zorunlu karşılık adımının etkisi de piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

TCMB, 6 aya kadar vadeli KKM hesapları için uygulanan zorunlu karşılık oranını son olarak yüzde 15’ten yüzde 25’e yükseltmişti. Bankacılar ise bu hamlenin 300 milyar TL’ye yakın TL likiditenin sistemden çekilmesine destek olacağını hesaplamıştı.

BDDK verilerine göre KKM büyüklüğü ise 8 Eylül itibarıyla art arda üçüncü haftalık düşüşünü kaydetti. Merkez Bankası’nın kur korumalı mevduat hesaplarından TL mevduata dönüşüm hedefini açıkladığı 20 Ağustos gününden bu yana toplam gerileme ise 75,34 milyar liraya ulaştı. KKM hesapları, 25 Ağustos haftasında 40 milyar lira, 1 Eylül haftasında ise 20 milyar lira düşüş yaşamıştı.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 05 Mayıs 2024
İmsak 04:13
Güneş 05:51
Öğle 13:05
İkindi 16:57
Akşam 20:10
Yatsı 21:42
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P