banner201

banner177

banner207

ERDOĞAN: KÜLTÜR VE SANATTA DEV ADIMLAR ATTIK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Modern’in yeni binasının açılış töreninde konuştu. Kültür sanat alanında önemli adımlar atıldığını söyleyen Erdoğan, ". Kültür ve sanat alanında her türlü eseri teşvik ediyoruz. Sanatımıza katkı veren herkese destek olmayı görev telakki ediyoruz. Kuşatıcı yaklaşımla hareket ediyoruz. Resmi ideoloji tarafından yasaklanan kim varsa hepsine kucak açtık." dedi.

GÜNDEM 19.05.2023, 15:48
ERDOĞAN: KÜLTÜR VE SANATTA DEV ADIMLAR ATTIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Bu uluslararası niteliği olan müze, Galataport ile bütünleşen yapı ortaya koyuyor. Tüm milletimizin 19 Mayıs Atatürk anma bayramını tebrik ediyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere muzaffer ordumuzun tüm fertlerini saygı ile anıyorum.

Türkiye Yüzyılı'nın inşasını başlatıyoruz. Gelecek nesillerimize güçlü Türkiye bırakmak istiyoruz. İhracatı, turizmi 3 kat 5 kat artırmak bunun hazırlığıydı. Önümüzdeki dönemde çok daha güçlü kalkınma hamlelerimizi sürdüreceğiz. Ülkemize ve milletimize yakışır bir özgüven ile kutlayacağız. İstanbul başkanlığını devraldığımız günleri hatırlıyorum Osmanlı’dan kalma eserlerin çoğu tahrip edilmişti. 

KÜLTÜR VE SANATTA DEV ADIMLAR ATTIK

Şehrin sadece su ulaşım gibi sorunlarını çözmekle kalmadık güçlü bir kültür sanat adımlarını attık. Bunlardan en önemlisi haliç kongre merkezidir. Orada mezbahalar vardı ve burayı Haliç Kongre Merkezi’ne dönüştürdük. Ülke geneline yaydığımız bu hassasiyeti engellere rağmen kaybetmedik. Atatürk Merkezi binasının daha iyisini yapmak için harekete geçtiğimizde bize neler dediklerini hatırlatın. aynı şekilde Muhsin Ertuğrul tiyatrosunu yıkıyor daha güzelini yapacağız dediğimizde neler yaptıklarını hatırlayın.

AKM'yi yaptık ki İstanbul'un en büyük kongre merkezi oldu burası. İçinde bulunduğumuz şu bölge sahil andrepolar ile dolu ve işe yaramaz halde idi. Eczacıbaşı ailesi bu işi kararlı bir şekilde ele aldı. 4 nolu andrepo müzeye dönüştü. 2. etaba da girilince İstanbul Modern'i görmüş olduk. bunla da dünya İstanbul'u farklı şekilde tanıyacaktır. Yeni bir renk olan kültür merkezlerine çıkartılan zorlukları da hatırlayalım. Rami kışlası bunlardan biri. Millet kütüphanesinden sonra en büyük kütüphane oldu. Nasip olursa bugün rami kışlasında gençlerle bir araya geleceğim.

Her türlü zorluğu aşıp bugünlere geldik. Kültür ve sanat alanında her türlü eseri teşvik ediyoruz. Sanatımıza katkı veren herkese destek olmayı görev telakki ediyoruz. Kuşatıcı yaklaşımla hareket ediyoruz. Resmi ideoloji tarafından yasaklanan kim varsa hepsine kucak açtık. Nazım Hikmet'e vatandaşlıktan çıkarıldıktan 58 yıl sonra yeniden vatandaşlık veren biz olduk.

Cumhurbaşkanlığı büyük ödüllerimiz ile kültür sanat insanlarımıza sahip çıkıyoruz. Kültür sanat dünyamızın fiziki alt yapısını güçlendiriyoruz. Milletimiz kazandırdığımız bu değerleri görüyor ve takdir ediyor.  Ülkemizin her yerinde bu örnekleri gördük. Göbeklitepe bunlardan bir tanesi. 165 müzeyi mevcut yerinde restorasyon ile yeniledik. 59 yeni müzeyi ilk kez ziyarete açarken 23 müzemizi yaptık. Türkiye'den yurt dışına kaçırılan eserlerin tekrar varana dönmesi için yoğun çaba sarf ettik. Çalışmalar neticesinde 12 bin eseri ait olduğu topraklarla kavuşturduk. Her alanda sanatın ve sanatçının yanında olmayı görev addediyoruz. 

Amacımız 2023'e daha üretken, zengin ve özgür bir iklimde girmektir. Türkiye'nin değerlerini tüm renkleri ile kucaklamaya devam edeceğiz. Türkiye'nin ilk modern ve çağdaş müzesi İstanbul Modern'in binasını sanat camiasına kazandırmaktan dolayı Eczacıbaşı ailesine teşekkür ediyorum.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Modern'i ziyaretinde dikkat çeken açıklamalar yaptı. Nazım Hikmet'ten "Türk şiirinin duayen ismi" olarak söz eden Erdoğan, "Vatandaşlıktan çıkarıldıktan 58 yıl sonra yeniden Türk vatandaşlığı veren biz olduk" diye konuştu. 

"19 MAYIS RUHUNU YAŞATMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan satır başları şu şekilde:

"Gençlerimizin bayramı olan 19 Mayıs, işgal girişimlerinin karşısında direniş azminin sembolüdür. Bu tarih esarete karşı özgürlüğün, yılgınlığa karşı umudun başladığı bir dönüm noktasıdır. Vatanımızı işgalden kurtaran 19 Mayıs ruhunu yaşatmaya, gelecek nesillere aktarmaya devam edeceğiz. Gazi Mustafa Kemal 19 Mayıs'ta yaktığı işgal meşalesini 29 Ekim 1923'te son devletimiz Cumhuriyet'imizin kuruluşuyla zirveye taşımıştı. İnşallah biz de Cumhuriyet'imizin 100. yılında 'Türkiye Yüzyılı'nın inşasını başlatıyoruz.

"ÜLKEMİZİ BUGÜNLERE HAZIRLADIK"

"Hedeflediğimiz büyük şahlanışı gerçekleştirebilmemiz için ihtiyacımız olan ne varsa hepsini tek tek tamamlayarak ülkemizi bugünlere hazırladık. İnşallah önümüzdeki dönemde çok daha güçlü bir şekilde kalkınma hamlelerimizi sürdüreceğiz.

"İSTANBUL'DA KÜLTÜR SANAT ALTYAPISININ İLK ADIMLARINI ATTIK"

"Cumhuriyet tarihi boyunca sözü en çok edilip icraati en az yapılan işlerin başında kültür sanat geliyor derim. İBB görevini devraldığımız günleri hatırlıyorum. Bu şehirde Osmanlı döneminden kalma kültür sanat eserlerinden çoğu ya tahrip edilmiş ya da görmezden gelinmişti. Belediye başkanlığımız döneminde sadece şehrin diğer sorunlarını çözmekle kalmadık, İstanbul'a güçlü bir kültür sanat altyapısı kazandıracak ilk adımları da attık.

"KORKU İKLİMİ OLUŞTURARAK SİNDİRMEYE ÇALIŞTILAR"

"Farklı düşünen sanatçılarımızı tehdit ettiler. Üzerlerine mahalle baskısı kurarak, bir korku iklimi oluşturarak bu insanları sindirmeye çalıştılar. Doğrudan sanatçılarımızın hayrına olan işlerde bile bu hoyrat tavırlarından vazgeçmediler. Bu sıkıntıların hepsini göğüsledik, engelleri aşıp bugünlere geldik.

'NAZIM HİKMET' MESAJI

"Türk şiirinin duayen ismi Nazım Hikmet'e vatandaşlıktan çıkarıldıktan 58 yıl sonra yeniden Türk vatandaşlığı veren biz olduk.

"12 BİN ESERİ AİT OLDUĞU TOPRAKLARA KAVUŞTURDUK"

"Türkiye'nin tüm kültür ve sanat hazinesini en üst düzeyde, en değerli şekilde değerlendirme çabası içerisindeyiz. Türkiye'den kaçırılan eserlerin geri döndürülmesi için yoğun çaba sarf ettik. Şimdiye kadar yaklaşık 12 bin eseri yeniden ait olduğu topraklara kavuşturduk. Her alanda sanatın ve sanatçılarımızın yanında olmayı görev addediyoruz. Örnek, Levent'te Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa en önemli tezhip, en önemli hat sanatının işlendiği bir camimiz olmuştur.

"TÜRKİYE'NİN ZENGİN BİRİKİMİNİ TÜM RENKLERİYLE KUCAKLAYACAĞIZ"

"Amacımız 2023'e daha güçlü, üretken, zengin ve özgür bir iklimde girmektir. Bu yolda Türkiye'nin değerlerini, ülkemizin bu alandaki zengin birikimini tüm renkleriyle kucaklamaya devam edeceğiz.

"Bu bir zihinsel devrimin önemli adımıdır.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:34
Güneş 06:07
Öğle 13:07
İkindi 16:53
Akşam 19:57
Yatsı 21:24
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P