banner204

banner177

banner193

banner205

EYT İÇİN SON 2 GÜN... Başvuru yapan karlı çıkacak

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesiyle ilgili birçok soru gündemini korurken, EYT'te yaş sınırı olmayacak... EYT'de pirim günü eksik olanlar ne yapacak? Pirim gün sayısı eksik olanlar askerlik ve doğum borçlanması yapabilecek mi? EYT kapsamında emekli olanlara emekli aylıkları ne zaman başlanacak?... İşte ucuz borçlanma için son 2 gün...

GÜNDEM 13.01.2023, 10:45
EYT İÇİN SON 2 GÜN... Başvuru yapan karlı çıkacak

Emeklilkte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi netleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, EYT'de yaş şartının olmayacağını açıkladı. Düzenleme ile ilk etapta 2 milyon 250 bin kişi emeklilik hakkı elde edecek. Pirim ve hizmet yılı şartını dolduran emekli olacak... Pirim günü eksik olanlar askerlik ve doğum borçlanması yaparak eksiklerini tamamlayabilecek. Doğum ve askerlik borçlanması yapacaklar için kritik uyarı geldi. Son iki gün... 

8 EYLÜL 1999 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı EYT düzenlemesini değerlendiren TOBB Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, "Herhangi bir yaş sınırı gelseydi EYT içinde ikinci bir EYT olacaktı. Bu ortadan kalktı. 8 Eylül 1999 öncesinde yani 4447 yasa öncesinde işe girdiklerinde hangi koşullar geçerliyse o koşullarla vatandaşlarımız emekli olabilecek." dedi.

EYT BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK ?

Prof. Dr. Cem Kılıç, süreçle ilgili şunları söyledi; "Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin prim günü vardı. Düzenleme Meclis'e sevk edilecek, Meclise sevk edildikten sonra ben kısa bir süre içinde yasalaşacağını ümit ediyorum. Ocak ayı içinde yasalaşırsa takip eden ay başından itibaren vatandaşlarımız şubatın başından itibaren emeklilikle ilgili müracatlarını sosyal güvenlik kurumlarına yapabilirler.. E-devlet üzerinden yapabilirler."

EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN BAĞLANACAK ? 

Cem Kılıç, EYT kapsamında emekli olanların aylıklarının ne zaman bağlanacağına ilişkin ise şunları söyledi; "Şubat ayı başından itibaren tahmin ediyorum aylıklar bağlanır. Artık bu hak elde edildikten sonra EYT düzenlemesiyle yaş şartı da kalktıktan sonra bence sigortası, prim günü dolmuş olanların emeklilik dilekçesi vermeleri en doğrusu olacaktır."

PRİM GÜNÜ DOLMAYANLAR NE YAPACAK ? 

Cem Kılıç, EYT'de tüm şartları yerine getirip prim günü eksik olanların durumuna ilişkin de şu değerlendirmede bulundu; "5 bin gün sağlanmamışsa, ne zaman 5 bin gün tamamlanırsa o zaman bu kapsamın içerisine girilecektir. Bu bir kerelik verilmiş ya da bir tarihe kadar kullanılacak bir hak değil. Tamamen 8 Eylül 1999'da getirilmiş 4447 ile getirilen düzenlemenin ortadan kaldırılmasıdır. Bir an önce emekli aylığı içim müracat etmenin doğru olduğunu düşünüyorum."

4 BUÇUK MİLYON KİŞİ EMEKLİ OLACAK 

Sosyal güvenlik uzmanı gazeteci Noyan Doğan da EYT'de bundan sonraki sürece dair değerlendirmelerde bulundu. Noyan şunları söyledi; "Sayın Cumhurbaşkanının açıklaması çok geniş kitleleri rahatlattı. Yaş şartı aranmayacak. 2 milyon 250 bin kişi ilk etapta emekli olacaktır. Zamanla sayı 4,-4,5'lara çıkacaktır."

PRİM GÜNÜ EKSİK OLANLAR 

"Prim günü eksikse prim gününü ilerde dolduran, ilerde emekli olabilecek mi olamayacak mı, ya da çalışma yılı eksiz olan yarın öbür gün işte 1 yıl sonra çünkü bir hesaba göre, 2024 erkek çalışanlar için son tarih gözüküyordu bunlar olacak mı, net bir şekilde görmemiz gerekiyor ama bugünkü açıklamaya istinaden 99 öncesi sigortalı olan kadında 20 yıl erkekte 25 yıl 5 bin prim günü şartlarını yerine getirenler düzenlemeden yararlanacak."

EYT ASKERLİK BORÇLANMASI 

Noyan, EYT'de askerlik ve doğum borçlanması olup olmayacağı konusunda ise şunları söyledi; "Bir nokta muallaktaydı bu da borçlanma konusuydu. Askerlik ve doğum borçlanmaları konusunda hak tanınır mı tanınmaz mı bir kısım sene sonuna kadar ucuz borçlanmadan yararlandı. Acaba kabul olacak mı, bu açıklama onu da gösteriyor ki, borçlanmalar da kabul görüyor."

UCUZ BORÇLANMA İÇİN SON 2 GÜN 

"Demek ki prim günü eksik olan rahatlıkla yararlanacak. Sene sonuna şurada 2 gün kaldı borçlanma yaparlarsa 2023'ten itibaren artık bu askerlik doğum borçlanmalarının miktarı artacak. Bu 2 gün içinde borçlanabiliyolarsa borçlansınlar prim günleri eksikse dolayısı ile bir an önce de EYT'den yararlanmış olurlar.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P