banner204

banner177

banner193

banner205

HAZİNE VE MALİYE BAKANI YENİ EKONOMİ PAKETİNİ AÇIKLADI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda açıklamalarda bulunuyor. Bakan Nebati yastıkaltı altınların ekonomiye nasıl kazandırılacağını açıkladı.

GÜNDEM 12.02.2022, 14:34 12.02.2022, 15:15
HAZİNE VE MALİYE BAKANI YENİ EKONOMİ PAKETİNİ AÇIKLADI

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda yeni ekonomi paketinin detaylarını anlatıyor.

Bakan Nebati'nin açıklamaları şöyle:

Türkiye ekonomi modeli yeni adımlar ve enflasyon tedbirleri tanıtım toplantısındayız. Geçtiğimiz yıl aralık ayında hayata geçirdiğimiz ekonomi politikalarını bir bir işliyoruz. Bugün 20 Aralık'tan sonra önemli bir eşiği geçeceğiz. 4 saç ayağı üzerine inşa ettiğimiz ekonomi modelimizin enstrümanlarının detaylarını sizlerle paylaşacağım.

Öncelikle biliyorsunuz geçen 20 Aralık'tan itibaren sayın Cumhurbaşkanımız hızlı bir şekilde saat 19.00 itibarıyla tedbirler paketini sunmuştu. İlk maddemiz koruma mevduatı ile ilgiliydi. O günden bu güne en önemli ayaklarından birisi tam işleyiş halinde ve her geçen gün ivmesini de artırarak belli bir noktaya geldi. Bu Türk lirasına olan güvenin ve sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde ortaya koymuş olduğu performansın tescil edilmesiydi.

Döviz bozdurma oranı yüzde 49'u yani 10 milyar doları geçti. Şimdi adım adım tedbirlerimizden bir ikincisinde yani altın ile ilgili tasarruf önlemimiz nedir. Onlarla ilgili birkaç şey söyleyeyim. Büyümenin finansmanında yurt içi tasarrufların geliştirilmesini yurt içi tasarruflarının etkin ve verimli alanlara yönelinmesini amaçlayan bir tasarruf sistemi modeli.

Bu model yastıkaltı birikimleri finansal sisteme kazandıracak. Bugüne kadar yastıkaltı altının ekonomiye kazandırılması için bütüncül bir yaklaşım olmadan yürüyordu. Yastıkaltında büyük miktarlarda bulunan birikimlerin ekonomiye kazandırılması için yeterince yol alınamadı. Bunun sisteme kazandırılması vatandaşımıza yeni bir kazanç kapısı olacak. Yastıkaltı altının sisteme kazandırılması için martta 81 ilde birer tane, 2022'de 1500 adet fiziki altın teslim noktası belirlenecek. Fiziki altın kuyumcular ve bankalar aracılığı ile sisteme sokulacak, istenildiğinde fiziki olarak geri çekilebilecek. Altın dönüşümlü mevduat hesabı açılarak değer kazanırken aynı zamanda risksiz kazanç sağlanacak.

Fiziki teslim noktasına yılsonuna kadar 10 bin kuyumcu katılmış olacak. Bankalarımız her ilde en az bir şubesi kuyumculuk faaliyetlerini sürdürecek hale getirilecek. Takasbank, Borsa İstanbul ve Darphane. Bunlar bankalarla iş birliğini geliştirecek. Teyzelerimizin altınlarını finansal olarak kullanılması yönünde bizleri motive edeceklerdir. Vatandaşlarımızın altınlarını sisteme rahatlıkla koyabilmesi için kuyumcu sayılarının artırılması başta olmak üzere toplama noktalarının artırılmasına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Yatırım destek paketi, ihracat destek paketi, KGF destek paketi olmak üzere 3 paketi devreye alıyoruz. İhracatın artırılması yatırım ve üretimin geliştirilmesi ve finansmana erişimin artırılması 20 Aralık'ta ifade ettiğimiz en önemli cümlenin özetidir. Hedef sektörlerimizi belirledik. Ülkemizde teknolojinin gelişimine önem veriyoruz. Türkiye'deki genç nüfus yaklaşık 13 milyon. Yani 20 OECD ülkesinin genç nüfusu kadar bir genç nüfusa sahibiz. Genç nüfus bilişime ve teknolojiye önem veriyor. 1 milyon yazılımcı projemizi ortaya koymuştuk. Projeye 800 bin kişi kaydolmuş 790 bin kişi aktif eğimi alıyor olmaktadır. Bankacılık, finans ve teknoloji şirketleri işveren portalımıza kaydolmuştur.

Şimdi KGF kanalıyla ileri teknoloji odaklı girişim sermayesi ekosistemine adım atmış olacağız. Yatırım destek paketimiz 25 milyar liralık bir destektir. Yatırım kredileri için azami 24 ay ödeme, azami 96 ay vade. KOBİ ve KOBİ dışına dağıtıyoruz. 1.25 kat kefaret limiti. Azami 6 ay ödemesiz dönem azami 30 ay vade ve kar payı oranı da 0.24 sabit TL referans için + yüzde 1, 24 ay sabit referans yüzde 2'dir. Bankalar için faiz oranı 0-24 oranı içi TL referans oranı yüzde 1, 24 ay üzeri için TL referans + yüzde 2'dir. İşletme kredileri azami 6 ay olmak üzere 24 aya kadar olacaktır ve her bir KOBİ İçin maksimum kredi limiti 25 milyon lira büyük firmalar için 100 milyon lira olacaktır. Türk finansal sistemine kamu ve özel bankaları bizimle iş birliği yapan özel bankalarımız hızlı bir şekilde bu işin kolaylaştırıcı olarak adımlarını atın.

20 Aralık'tan sonra güzel işler yaptık. Kamu ve özel bankalarımız her alanda iş birliğini ortaya koydular. Şimdi yatırım zamanıdır. Şimdi üretim zamanıdır. Şimdi istihdam zamanıdır. Biz bir şeyi başardık. Salgın döneminde 2020 yılında dünya küçülürken bu ülkeyi büyüttük. Geçen yıl dünya tek haneli büyümelerle övünürken biz çift haneli olarak büyüdük. Bu ülkenin iş dünyası girişimcisi öylesine azimli. Türkiye toprakları o kadar iştahlı ve bereketli ki yakın çevremizdeki bütün coğrafyaların üretim merkezi olduk. Bu başarımızı sürekli hale getirmemiz lazım. Bu başarımızı istikrarlı bir büyüme, güçlü bir Türkiye sloganıyla bereketlendirmemiz lazım. Bereket bizim gayemizle, gayretimizle, alın terimizle hep birlikte olur. İhracat destek paketimiz azami 6 ay azami 18 vade KOBİ'lerle mevcutta ihracatçı olmayan ama ihracat potansiyeli olan bütün KOBİ'ler bu imkandan faydalanacaklar. Kar payında sabit TL referans payı yüzde 1 faiz oranında değişken TL referans olarak yüzde 1 uygulanacaktır. İşletme harcamaları destek paketimiz 6 ay ödemesiz azami 24 ay vade 12 ay kullandırım süresi KOBİ ve KOBİ dışı nakit kullandırım. Kar payı TL referans yüzde 1 TL referans + yüzde 1 olarak uygulanacak. Bankalarımız ve katılım bankalarımız burada ortaktır.

Enflasyonu tetikleyecek adımlara göğüs gereceğiz. Enflasyonla ilgili tedbirleri de hep beraber alacağız. Türkiye ekonomi modeli geçmiş ekonomi politikalarının kapsamlı bir değerlendirilmesi ile oluşturulmuş ekonomi politikası olmakla beraber risklerin bertaraf edilmesini amaçlayan bir modeldir. Kısa süreli sermaye hareketlerinin negatif etkilerini zayıflatarak döviz kurunun enflasyon üzerindeki etkilerini azaltmayı amaçlıyoruz.

Enflasyon Türkiye'de ve dünyada daha uzun süre konuşacağımız önemli bir problemdir. Dünyada enflasyon en gelişmiş ülkelerden gelişmemiş ülkelere ortak bir belasıdır. Çok sert tedbir alamıyor Batı. Tek başına alınan parasal önlemlerin enflasyonu engelleyici özelliğinden ziyade finansal krize yol açabileceğini de ortaya koydular. Yöntem ve yol bir tane değildir. Bu yol ve yöntemleri bilmemiz lazımdır. Enflasyon talep yönlü artıyor. Arz yönlü artıyor ve beklenti yöntemiyle bizi zorluyor. Talep enflasyonunu etkileyebilecek tüketici kredilerinin hızla artmasına karşı tedbirleri el alıyoruz. Selektif kredi politikalarıyla talep enflasyonunu oluşturmayacak kredi büyümesini sağlamaya devam edeceğiz. Yurt dışında görüldüğü üzere maliyetler, emtia endeksi hala yükselmeye devam ediyor. Petrol 94 dolar seviyesine geldi.

Türkiye ne yaptı? Kim ne söylerse söylesin. Reel elektrik fiyatlarının değişimi reel olarak elektrik fiyatları halen negatif olarak seyrediyor. Bu ne demektir doğal gaz fiyatlarınla aynı şekilde reel olarak Türkiye'de halen negatiftir. Bu ne demektir. Biz Türkiye olarak kamu maliyesi olarak aslında hala sübvansiyonlara ciddi bir şekilde devam ediyoruz demektir. Türkiye'de elektrik fiyatları doğal gaz fiyatları reel fiyatların da altındadır. Şu anda satın aldığımız doğal gazın 5'te 4'ünü hükümet yüklenmiş durumdadır. Elektrik fiyatları gene aynı şekilde bütün dünya elektrik ve doğal gaz ile ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselişle uğraşırken, bunun üzerine kurulu muhalif söylemlerin daha adil bir şekilde dönüştürülmesi konusunda çağrımız var.

Kur ve TÜFE yıllık değişime baktığımızda da sepet kur ile çekirdek enflasyonun ne kadar birbiri ile tetikleyici olduğunu görüyoruz. Türkiye'de kur fiyatlarındaki artıştan dolayı iç talepteki artışla birleşince enflasyon belli bir noktaya geldi. Sahte belgelerle söylendiği gibi doların 22 liraya gittiği ortamda değiliz. İstikrarlı bir şekilde çok düşük oynaklıklarla yoluna devam eden, beklentilere uygun ve rekabet edilebilir bir kur seviyesinde giderken hala zihinlerimiz 2020 Aralık ayına kalırsa kendimize de ülkemize de yazık ederiz.

Biz vazgeçtiğimiz 200 milyar liranın enflasyona düşük çıkmasında katkısı olmuştur ama kamu maliyesinin nelerden vazgeçtiğini sizlere ifade etmek istiyorum. Geçen yıl Türkiye bir şeyi değiştirdi. Büyüme varken cari açık. 2021 yılı alkışlanacak bir grafiktir. Uluslararası tüm gözlemciler tarafından taktirle karşılanan bir şey bu. Bütün dünya krizle uğraşırken, Türkiye iş dünyasıyla bir şeyi başardı. En zor günlerde işte bu yüzde 12'ye varan bir büyümenin 1.9'luk bir cari dengeye gelmesinin ifadesidir bu. Bunu biz başardık.

Bir mobil uygulaması başlatıyoruz. Bu mobil uygulaması ile vatandaşlarımız enflasyon düşüşüne katkı veren satış noktalarında ürün fiyat takibini yapacak. Satış noktaları kategori ve ürün özelliklerinde kolay arama yapacak. Toplam alışveriş tutarını hesaplayarak en ucuz harita çıkacak. Uygulama 1 Mart'tan itibaren başlayacak. Bu mobil uygulamanın geliştirilmesiyle enflasyonda mücadelede ortaya konulacak adımların fiyatlara yansımasını engelleyecek tedbirlerimizi ortaya koyacağız.

Açık ve net söyleyeceğim bizim zihinlerimizin iş dünyası ve üreticiler olarak dönüşümünün sağlanması lazımdır. 2022 fiyatlamalarını 2022 gerçekliği ile yapmamız lazımdır. Bu konuda sizin desteklerinize ihtiyaçlarımız var. Enflasyonla mücadelede fiyata yansıtılıp yansıtılmadığı noktasında gerekli adımları atacağız.

Enflasyonla mücadele timi kuruyoruz. Fiyatların daha sıkı denetlendiği. Ticaretinizle alıp veremediğimiz yok ama fahiş fiyat uygulayanlarla enflasyonla mücadele timi vergi denetim kurulundaki müfettişlerimiz ve gelir idaresindeki müfettişlerimizle timi oluşturuyoruz. Yanlış yapanlarla ilgili en sert tedbirleri alacağız.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P