banner204

banner177

banner193

banner205

KANSER AŞISI GELİYOR: TÜRKİYE İÇİN TARİH VERİLDİ

Koronavirüs pandemisi döneminde geliştirilen ve tüm dünyada tedavi sürecinde yayın olarak kullanılan MRNA teknolojisi şimdi de kanser için umut oldu. Çalışmalarda faz-3 aşamasına geçilen MRNA'lı aşılar bundan böyle kanser tedavisinde kullanılacak.

GÜNDEM 16.12.2022, 10:11
KANSER AŞISI GELİYOR: TÜRKİYE İÇİN TARİH VERİLDİ

Kanser tedavisinde aşı dönemi başlıyor. Uzun yıllardır devam eden ve artık kesinleşen bilimsel çalışmaların sonucunda, koronavirüse karşı geliştirilen MRNA'lı aşılar kanser tedavisinde umut oldu. Amerikalı biyoteknoloji şirketi, MRNA geneteik materyalini kullanarak kanser aşısı oluşturduğunu açıkladı. MRNA'lı kanser aşısının kullanıldığı çalışmaya bir tür cilt kanseri olan melanomun 3. ve 4. evresindeki 157 kişi katıldı. Birçok hastada aşı, tümörü sıfırladı.

PROF. DR. DEMİRAY: "10 KAT DAHA İYİ"

ATV Haber'de yer alan habere göre; Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mutlu Demiray yaptığı açıklamada "Kişiye özel kanser tedavisi yaptığınızda sonuçlar yaklaşık 10 kat daha iyi. Bakın yüzde 10-20 değil, tam 10 kat. MRNA sürekli kanserli hücrenin yapısını bozup protein üretiyor ve bağışıklık sistemi onu yakalıyor. Bapışıklık sistemi direkt gidip tümöre saldırıyor. Herkese aynı kemoterapi dönemi bitti. Tedavi kişiye özeldir. Aşı da kişiye özeldir." diye konuştu. 

TÜM KANSER HASTALARINDA UYGULANACAK

MRNA ile kanser tedavisinda faz-3 çalışmalarına başlanırken, birkaç yıl içinde aşı, tüm kanser hastalarında uygulanacağı öğrenildi.

TÜRKİYE'DE NE ZAMAN UYGULANACAK?

"Faz-3 çalışmaları bittikten sonra önce Amerika'da kurulacaktır. Avrupa'yla eş zamanlı olarak belki Türkiye'de de kurulacaktır. Ülkemiz için 2026-2027'de bu işlere başlayacağımızı düşünüyorum"" diyen Prof. Dr. Demiray, diyabet hastalarını örnek göstererek "Diyabet hastası nasıl günde 3-4 kez kendisine aşı yapıyorsa bunun aynısını kanser hücresinde ve 3 ayda, 6 ayda bir yaptırdığınızı düşünün" diye konuştu. 

UĞUR ŞAHİN-ÖZLEM TÜRECİ ÇİFTİ DE KANSER TEDAVİSİ ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR

Öte yandan Kovid-19'a karşı geliştirdikleri MRNA aşısı dünyada yaygın olarak kullanılan Uğur Şahin-Özlem Türeci çifti de başta bağırsak kanseri ve melanom olmak üzere, çeşitli kanser türlerini hedefleyen tedaviler üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P