banner201

banner177

banner207

UZMANLARDAN KAROT TESTİ UYARISI!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından herkes yaşadığı binanın sağlam olup olmadığını araştırmaya başladı. Binanın dayanıklılığını en doğru şekilde ölçen karot testine ilgi son günlerde artarken; uzmanlar dikkatli olunması gerektiği konusunda uyarıyor.

GÜNDEM 07.03.2023, 09:36
UZMANLARDAN KAROT TESTİ UYARISI!

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası herkes yaşadığı binanın depreme karşı dayanıklı olup olmadığını araştırmaya başladı. O yüzden de en kesin bilgiyi veren karot testine ilgi arttı. Fakat o testi yaptırırken çok dikkatli olmak gerekiyor. Uzmanlar; 10-15 santimetre uzunluğunda beton alınarak yapılan karot testinin yapılacağı alana vurgu yapıyor.

DEMİRLERE KESİNLİKLE ZARAR VERİLMEMELİ

Karot alınırken, taşıyıcı kolonlardaki ya da perde duvarlardaki demirlere kesinlikle zarar verilmemesi gerekiyor. Yani karotun içerisinde demir olmaması lazım. Bunun için de işlemin yapılacağı yerde önce röntgen çekiliyor ve ardından da nerede demir var o tespit ediliyor. 

Karot, demirin en seyrek olduğu orta kısımdan alınıyor. Alınırken de tek seferde demir kesilmeden alınması gerekiyor. Çünkü içerisinde eğer demir olursa betonun dayanıklılık kalitesi doğru çıkmıyor.

"BİNALARDA PROBLEM YARATABİLİR"

İSTON Yapı ve Malzeme Laboratuvar Müdürü Halit Dilşad Yılmaz, Kanal D Haber'e yaptığı açıklamada "Karot numunesinin yanlış bölgeden alınması, özellikle eski binalarda problem yaratabilir." dedi. 

HER KATTAN 3 KAROT NUMUNESİ

400 metrekarelik oturma alanlı binalarda, her kattan 3 karot numunesi alındığını açıklayan Yılmaz "Her kattan farklı kolonlara farklı taşıyıcılara denk gelecek şekilde alınıyor" diye konuştu.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:11
Öğle 13:08
İkindi 16:53
Akşam 19:54
Yatsı 21:20
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P